Current Affairs Quiz : March 12 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 12 2017. All the recent incidents which were held on Twelve March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 12 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 12 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 12 2017

Current Affairs Quiz : March 12 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 12 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government launched mobile app Mera Hunar HP for job seekers?



  • A. Himachal Pradesh
  • B. Jammu & Kashmir
  • C. Rajasthan
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: A – Himachal PradeshExplanation – Virbhadra Singh led Himacha Pradesh government has launched mobile app and website titled ‘MeraHunar HP’ or ‘My Talent’  to help skilled and semi-skilled workers find jobs. The mobile app will connect prospective employers with job aspirants as the latter’s resume will contain addresses and contact numbers.

Hide

2. Name the Vice Admiral that Commissioned INS Tillanchang at Karwar?

  • A. Nirmal Kumar Verma
  • B. Arun Prakash
  • C. Vishnu Bhagwat
  • D. Girish Luthra

Show Answer

Answer: D – Girish LuthraExplanation – INS Tillanchang, a Water Jet Fast Attack Craft (WJFAC) was commissioned into the Indian Navy by Vice Admiral Girish Luthra, the Flag Officer Commanding-in-Chief Western Naval Command, at Karwar, Karnataka on March 9, 2017.

Hide

3. Recently Lok Sabha clears Maternity benefits (Amendment) Bill __________________ to raise Maternity leave to 26 weeks?

  • A. 2017
  • B. 2016
  • C. 2015
  • D. All the above

Show Answer

Answer: B – 2016Explanation – The Maternity Benefit (Amendment) Bill, 2016 was passed by the Lok Sabha by voice vote on March 10, 2017 that will benefit about 1.8 million women working in organized sector. The bill seeks to increase the maternity leaves to 26 weeks by amending the Maternity Benefits Act, 1961 that provides for 12 weeks of maternity leave. The Bill will be applicable to the establishments that hire at least 10 or more people. The entitlement will be for only up to first 2 children. For third child, the entitlement will be for only 12 weeks.

Hide

4. Recently who inaugurates the 12th CII-Exim bank conclave on India Africa Project Partnership?

  • A. President of India
  • B. Prime Minister of India
  • C. Governor of India
  • D. Finance Minister of India

Show Answer

Answer: A – President of India – Explanation – President Pranab Mukherjee has inaugurated the two day 12th CII-EXIM Bank Conclave on India Africa Project Partnership on March 9, 2017 in New Delhi. The first conclave has held in 2005. The Conclave was organized by the Confederation of Indian Industry (CII) in partnership with the EXIM Bank of India with the support of the Ministry of External Affairs and the Ministry of Commerce & Industry, Government of India.

Hide

5. National Safety Week is observed from

  • A. March 2 to 8
  • B. March 11 to 17
  • C. March 20 to 26
  • D. March 4 to 10

Show Answer

Answer: D – March 4 to 10Explanation – 46th National Safety Week Campaign was commenced from 4th March 2017 to 10th  2017 National Safety Week (NSW) – March 4-10, 2017March 2017 to renewing the commitment of employees and general public to work safely throughout the year.

Hide

6. Name the Indian political party that recently launched Women Safety app “Ammavin Aran”.

  • A. AIADMK
  • B. AIFB
  • C. AIMIM
  • D. BJP

Show Answer

Answer: A – AIADMKExplanation – The women safety app ‘Ammavin Aran‘ which means ‘mother’s fortress’ was launched by the AIADMK Deputy General Secretary TTV Dhinakaran on March 9, 2017 in Chennai, Tamil Nadu. Amma Aran app will give the details about the nearest police station and hospital along with map details and phone number.

Hide

7. Recently gravitational waves pioneer Ronald Drever was passes away at the age of

  • A. 85
  • B. 87
  • C. 89
  • D. 92

Show Answer

Answer: A – 85 – Explanation – Noted Scottish physicist Ronald Drever passed away on March 7 in Edinburgh. He was 85. Prof Drever was well known for developing the world’s first successful gravitational wave Gravitational Waves Pioneer Ronald Drever Dies at 85detectors Laser Interferometer Gravitational wave Observatory (LIGO).

Hide

8. Recently which of the following country tests Ballistic Missile Hormuz-2?

  • A. Iraq
  • B. Iran
  • C. Israel
  • D. Jordan

Show Answer

Answer: B – Iran – Explanation – The Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) of Iran successfully test-fired a domestically produced ballistic missile Hormuz-2 from a navy vessel on March 9, 2017. The Hormuz-2 ballistic missile was test-fired off the coast of Iran and successfully destroyed a floating target about 250 kilometers (155 miles) away.

Hide

9. Which of the Government Space Agencies was founded on 1958?

  • A. ISRO
  • B. ESA
  • C. NASA
  • D. CNSA

Show Answer

Answer: C – NASAExplanation – The National Aeronautics and Space Administration is an independent agency of the executive branch of the United States federal government responsible for the civilian space program as well as aeronautics and aerospace research. President Dwight D. Eisenhower established NASA in 1958 with a distinctly civilian (rather than military) orientation encouraging peaceful applications in space science. The National Aeronautics and Space Act were passed on July 29, 1958, disestablishing NASA’s predecessor, the National Advisory Committee for Aeronautics (NACA). The new agency became operational on October 1, 1958.

Hide

10. What is the name of the company whose researchers creates World’s smallest magnet to store single bit data?

  • A. IBM
  • B. HP
  • C. WIPRO
  • D. INTEL

Show Answer

Answer: A – IBM – Explanation – A team of researchers at IBM has created the world’s smallest magnet using a single atom which can store one bit of data on it.  Currently, hard disk drives use about 100,000 atoms to store a single bit. The breakthrough was published in the journal Nature on March 8, 2017.

Hide

11. Recently Ujjivan Small Finance Bank opens 6 new branches in which city?

  • A. Mumbai
  • B. Pune
  • C. Bengaluru
  • D. Nagpur

Show Answer

Answer: C – BengaluruExplanation – Ujjivan Small Finance Bank (Ujjivan SFB) has opened its six new branches at the Silicon Valley of India, Bengaluru on March 9, 2017 said by Samit Ghosh, MD & CEO, Ujjivan Small Finance Bank. Six new branches are located at Magadi Road, Chandra Layout, Chamarajpet, Uttarahalli, Devaiah Park and Nelamangala.

Hide

12. Which of the following withdraws Levying 2% fee on recharging Wallet via Credit Card?

  • A. Airtel Payment
  • B. India Post
  • C. Paytm
  • D. Vodafone M Pesa

Show Answer

Answer: C – Paytm – Explanation – Indian payment and commerce company Paytm has withdrawn the 2 percent fee on adding money to mobile wallets using credit cards on March 10, 2017, just two days after imposing the fees.

Hide

13. Who was re-elected as European Council president?

  • A. Donald Tusk
  • B. Jerzy Buzek
  • C. Antonio Tajani
  • D. Martin Schulz

Show Answer

Answer: A – Donald Tusk – Explanation – Former Polish Prime Minister Donald Tusk was re-elected as the president of the European Council for the second time. He won the 27 votes out of 28 EU’s governments. Tusk will act as the president of EU council until the end of 2019.

Hide

14. Who has been appointed as official ambassador of women’s World Cup 2017?

  • A. Virat Kohli
  • B. Sachin Tendulkar
  • C. Steve Smith
  • D. Eoin Morgan

Show Answer

Answer: B – Sachin TendulkarExplanation – ICC appoint Sachin Tendulkar as official ambassador of women’s World Cup 2017i. Former Indian cricketer and captain Sachin Tendulkar has roped as an ambassador of Women’s Cricket World Cup 2017 which will begin from 24th June, 2017 in England and Wales said by International Cricket Council (ICC)

Hide

15. Vaikom VijayaLakshmi sets record to play Gayethri Veena for continous five hours, she was from which state?

  • A. Kerala
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Tamil Nadu
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: A – Kerala – Explanation – Kerala’s playback singer Vaikom Vijayalakshmi created a new world record on March 5, 2017 by playing the maximum number of songs in the shortest time on Gayathri veena during a programme in Kochi. Vaikom Vijayalakshmi becomes first to play Gayathri veena for record five hoursii .She played a total of 69 songs including various classical and filmy songs on the Gayathri veena continuously for over five hours and became the first person to achieve the feat.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 12 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query