Search Here

Current Affairs Quiz : March 13 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 13 2017. All the recent incidents which were held on Thirteen March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 13 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 13 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz March 13 2017

Current Affairs Quiz : March 13 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 13 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which political party won the Uttar Pradesh Assembly Election 2017?

  • A. BJP
  • B. INC
  • C. SP
  • D. BSP

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – BJPExplanation – Bhartiya Janta Party(BJP) emerged victorious in state election of Uttar Pradesh. Out of the 403 seats BJP won 325 seats which is much greater than the 202 seats required for majority.

[/show_more]

2. Which political party wins the Uttarakhand Assembly Election 2017?

  • A. CONG
  • B. BJP
  • C. Others
  • D. BSP

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – BJP – Explanation – It has been a one-sided election in Uttarakhand. The BJP won 57 seats out of the 70 results declared. It would indeed form the government on its own. The Congress party has managed to win only 11 seats, while Independents won 2 seats. The chief minister of Uttarakhand Harish Rawat lost the election as well.

[/show_more]

3. Name the finance minister of Arunachal Pradesh who recently presented Rs 285 crore deficit budget for 2017-18?

  • A. Tanga Byaling
  • B. Chowna Mein
  • C. Nabam Rebia
  • D. Rajesh Tacho

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Chowna MeinExplanation – The Arunachal Pradesh Finance Minister Chowna Mein  presented a Rs 285 crore deficit budget for the 2017-18 fiscal in the state Assembly on March 10, 2017 with focus on women empowerment, infrastructure development and law & order.  The budget mainly focuses on infrastructure development particularly road, health and education sectors, employment and skill development, law and order, rural economy, women empowerment.

[/show_more]

4. Recently which state’s University develops 3 Bt Cotton varieties?

  • A. Haryana
  • B. Delhi
  • C. Gujarat
  • D. Punjab

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Punjab – Explanation – Ludhiana based Punjab Agricultural University (PAU) has developed India’s first genetically modified varieties of cotton whose seeds could help the farmers in saving the cultivation cost. Three Bt cotton varieties have been identified by the Indian Council of Agricultural Research (ICAR) namely PAU Bt 1, F1861 and RS2013 for cultivation in Punjab, Haryana and Rajasthan.

[/show_more]

5. Recently former Puducherry Minister M Chandrakasu was passes away at the age of

  • A. 68
  • B. 67
  • C. 73
  • D. 74

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – 67 – Explanation – Former Agriculture Minister of Puducherry M Chandrakasu was passed away in Chennai on March 9, 2017. He was 67. Chandrakasu was first elected as Congress legislator from Neduncadu reserved constituency in Karaikal in 1980. He became Speaker of the Assembly in 1985.

[/show_more]

6. Recently in which state India’s largest Floating Solar PV Plant Installed by NTPC?

  • A. Kerala
  • B. Assam
  • C. Tamil Nadu
  • D. Punjab

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – KeralaExplanation – State-run National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) has installed India’s largest floating Solar Photovoltaic (PV) Plant at Rajiv Gandhi Combined Cycle Power Plant (RGCCPP) at Kayamkulam in Kerala on March 10, 2017.

[/show_more]

7. Recently which country Introduced Constitution Amendment Bill to Revive Military Courts?

  • A. Pakistan
  • B. Bangladesh
  • C. Nepal
  • D. Sri Lanka

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Pakistan – Explanation – The Pakistan’s Law Minister Zahid Hamid introduced two constitutional amendment bills in the National Assembly (lower house) on March 10, 2017 for the revival of the military courts that had ceased to function on January 7, 2017 after the expiry of their two-year term.

[/show_more]

8. Recently which of the space agency announced Europa Clipper Mission to Explore Jupiter’s Moon?

  • A. ESA
  • B. CASA
  • C. NASA
  • D. ISRO

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – NASA – Explanation –The National Aeronautics and Space Administration (NASA) on March 9, 2017 officially announced the name of its upcoming mission to explore the Jupiter mysterious moon. The mission to explore the habitability of Jupiter’s icy moon Europa will be called as Europa Clipper. The mission is being planned for launch in the 2020s.

[/show_more]

9. Recently Chemistry Nobel Laureate George Olah was passes away at the age of

  • A. 80
  • B. 84
  • C. 89
  • D. 93

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 89Explanation – Hungarian–American chemist George Olah was passed away in in Beverly Hills, USA. He is 89. Olah received the chemistry Nobel Prize for his work on carbonations in 1994.

[/show_more]

10. Recently Indian women’s hockey team defeated whom?

  • A. Belarus
  • B. Poland
  • C. Spain
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – BelarusExplanation – Indian women’s hockey team beat Belarus 3-1 in their fifth test to clinch the five-match Test series 5-0 on March 8, 2017 in Bhopal. Under the captaincy of striker Rani, India’s first field goal came by Vandana Katariya in the sixth minute. While in the first quarter, Gurjit Kaur converted a penalty corner in the 15th minute to make it 2-0.

[/show_more]

11. Recently who gets Honorary Degree of Doctor of Science?

  • A. Mohan Bhagwat
  • B. Narendra Modi
  • C. Amit Shah
  • D. Rajnath Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Mohan BhagwatExplanation – Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) Chief Mohan Bhagwat was conferred with the honorary degree of Doctor of Science (DSc) by Maharashtra Animal and Fishery Sciences University on its 8th convocation ceremony in Nagpur on March 9, 2017. Bhagwat received the degree from Maharashtra Governor Vidyasagar Rao in the presence of Chief Minister Devendra Fadnavis and Director General of Indian Council of Agricultural Research Trilochan Mohapatra.

[/show_more]

12. Which of the following IIT wins award for Solar Inverter System?

  • A. IIT Bengaluru
  • B. IIT Madras
  • C. IIT Hyderabad
  • D. IIT Patna

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – IIT MadrasExplanation – 2017 IEEE Spectrum Technology in the Service of Society Award won by the Indian Institute of Technology-Madras(IIT-M) for its solar-direct current (DC) inverter system. The solar inverter system was developed by Centre for Decentralised Power Systems at IIT-M. It is based on micro grid technology and it 230V Analog Current to 48V DC to directly power appliances and devices.

[/show_more]

13. Recently who was elected as Mumbai Mayor?

  • A. Vishwanath Mahadeshwar
  • B. Harshad Prasad Kharkar
  • C. Sheetal Mahatre
  • D. Haresh Chheda

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Vishwanath MahadeshwarExplanation – Senior Shiv Sena leader Vishwanath Mahadeshwar has been elected as 76th mayor of Mumbai and Hemangi Waralikar as deputy mayor. He replaced Snehal Ambekar. Mahadeshwar secured 171 votes defeating Congress candidate Vithal Lokhare who received 31 votes at the Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC).

[/show_more]

14. Recently KPMG appoints whom as Global Chairman?

  • A. Muhamad Noor
  • B. Nabil Elaraby
  • C. Herman Van Rompuy
  • D. Bill Thomas

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Bill Thomas – Explanation – William B Thomas (49) has been elected as the global Chairman of Netherlands based KPMG International for a four-year term. Thomas will take charge from John B Veihmeyer on October 1, 2017. Presently he is working as Chairman of KPMG’s American region since 2014 and has been a member of the Global Board since 2009.

[/show_more]

15. Who has been appointed as next envoy to Nepal recently?

  • A. Madan Mohan Mittal
  • B. Manjeev Singh Puri
  • C. Surjit Kumar Jayani
  • D. Kripa Shankar Bishnoi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Manjeev Singh PuriExplanation – Manjeev Singh Puri was appointed as the new Indian envoy to Nepal on March 10, 2017. He is the succeedor of Ranjit Rae.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: March 13 2017

 


Do not forget to check the following topics

Last Updated on by jbigdeal