Current Affairs Quiz : March 14 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 14 2017. All the recent incidents which were held on Fourteenth March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 14 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 14 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 14 2017

Current Affairs Quiz : March 14 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 14 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Name the finance minister of Telangana, who recently presented revenue surplus budget estimate 2017-18.



  • A. Etala Rajender
  • B. Kadiyam Srihari
  • C. G. Jagadish Reddy
  • D. K. T. Rama Rao

Show Answer

Answer: A – Etala Rajender  – Explanation – The Telangana State Finance Minister Etala Rajender presented the budget estimate of Rs. 1,49,646-crore for 2017-18 on March 13, 2017 in the state assembly. The Rs 4,471.30 crore revenue surplus budget mainly focuses on the development and welfare measures.

Hide

2. Recently which state launched Adarsh Gram Yojana for rural poor?

  • A. Assam
  • B. Arunachal Pradesh
  • C. Kerala
  • D. Manipur

Show Answer

Answer: B – Arunachal Pradesh – Explanation – The Arunachal Pradesh government has launched a new scheme Adarsh Gram Yojana that is in accordance with the basic philosophy of the Prime Minister “Sabka Saath Sabka Vikaas” (Collective Efforts Inclusive Growth). The scheme aims to reach the poor people in rural areas of the state to serve them better.

Hide

3. Which of the following signed MoU with NSDC and NSDF for skill development for its personnel’s?

  • A. CISF
  • B. CRPF
  • C. SSB
  • D. RPF

Show Answer

Answer: C – SSB – Explanation – Sashastra Seema Bal (SSB) has signed an MoU on March 10, 2017 with National Skill Development Corporation (NSDC) and National Skill Development Fund (NSDF) for skill development of its serving/retired personnel and their family members.

Hide

4. Name the railway zone that unveils India’s first air-conditioned rail ambulance.

  • A. Eastern Railway
  • B. South Eastern Railway
  • C. Northern Railway
  • D. Central Railway

Show Answer

Answer: D – Central Railway – Explanation – Central Railway zone of Indian Railway unveiled India’s first air-conditioned rail ambulance on 9 March 2017.  The four-coach air conditioned ambulance will be station at Kaylan (Maharashtra) and has been made by modifying AC coaches used for passenger services. The idea for this rail ambulance came after the Diva-Sawantwadi train got derailed in Raigad district of Maharashtra in May 2014.

Hide

5. Recently well known film director Diphan was passes away, when that time he was at the age of

  • A. 45
  • B. 47
  • C. 49
  • D. 53

Show Answer

Answer: A – 45 – Explanation – Well known Malayalam film director Diphan passed away on March 13, 2017 in Kochi after suffering from liver ailment. He was 45. He was hospitalized in a private hospital on February 26 where his condition worsened after he contracted pneumonia.

Hide

6. Name the country that conducts its first census in 19 years.

  • A. Pakistan
  • B. Iran
  • C. Libya
  • D. Tehran

Show Answer

Answer: A – PakistanExplanation – The Pakistan government is set to conduct its first national census in 19 years from March 15, 2017 for proper allocation of funds and resources. The census will be done in two phase. The first phase of the census will begin on March 15 and last on April 15. After a ten day gap, the second phase will start from April 25 and conclude on May 25.

Hide

7. Recently which country declares to observe March 25 as “Genocide Day”?

  • A. Sri Lanka
  • B. Nepal
  • C. Bangladesh
  • D. Bhutan

Show Answer

Answer: C – Bangladesh – Explanation – Jatiya Sangsad, the Parliament of Bangladesh unanimously adopted a resolution on March 11, 2017 to declare March 25 as Genocide Day in remembrance of the brutality carried out by the Pakistani Army in the “Black Night” of March 25, 1971.

Hide

8. John Surtees British F1 legend was passes away recently at the age of

  • A. 80
  • B. 83
  • C. 79
  • D. 92

Show Answer

Answer: B – 83Explanation – John Surtees, the only racer to win both Formula One and Motorbike’s 500cc category World Championship died on March 10, 2017 in London. He was 83.

Hide

9. Recently who won the Santosh Trophy?

  • A. Punjab
  • B. Railway
  • C. Goa
  • D. Delhi

Show Answer

Answer: A – PunjabExplanation – Punjab defeated Railways by a 2-1 in a Group B final round league match of the 71st Santosh Trophy football tournament on March 13, 2017 in Goa.

Hide

10. Who becomes second Indian Golfer to defend Indian Open Title?

  • A. Anirban Lahiri
  • B. SSP Chawrasia
  • C. Jyoti Randhawa
  • D. Shiv Kapur

Show Answer

Answer: B – SSP ChawrasiaExplanation – SSP Chawrasia became the only Indian Golfer to retain his Hero Indian Open title for the second year in a row with a remarkable seven-stroke win in New Delhi on March 12,  SSP Chawrasia2017.

Hide

11. Recently who wins the Men’s single All England Championship Title?

  • A. Shi Yuqi
  • B. Marcus Gideon
  • C. Liu Yuchen
  • D. Lee Chong Wei

Show Answer

Answer: D – Lee Chong WeiExplanation – Top seeded Lee Chong Wei won his fourth All England Championship in men’s singles event by beating Shi Yuqi from China21-12, 21-10 at the Barclaycard Arena in Birmingham, England on March 12, 2017.

Hide

12. Which country ranked 132 in the latest edition of FIFA ranking?

  • A. Kenya
  • B. Iran
  • C. India
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: C – IndiaExplanation – In the latest FIFA ranking for the month of March Indian Football team dropped two places and is now ranked at 132nd spot as compared to 130 in February FIFA ranking. The rankings were released on 9 March 2017.

Hide

13. Who is the new Chairman of HSBC?

  • A. Mark Tucker
  • B. Stuart Gulliver
  • C. Stephen Green
  • D. Douglas Flint

Show Answer

Answer: A – Mark TuckerExplanation – Europe’s biggest bank HSBC Holdings Plc. has appointed Mark Tucker as its Chairman on March 13, 2017. AIA Group Ltd Chief Executive, Mark Tucker will take over on October 1, 2017, succeeding Douglas Flint who has been in the role since 2010.

Hide

14. Recently who assumed the additional charge of defence?

  • A. Suresh Prabhu
  • B. Arun Jaitley
  • C. Jagat Prakash Nadda
  • D. Dr. Harsh Vardhan

Show Answer

Answer: B – Arun JaitleyExplanation – The Union Finance minister Arun Jaitley was given the additional charge of the Defence Ministry on March 13, 2017 after Manohar Parrikar resigned to take on the new role of  Arun JaitleyGoa Chief Minister.

Hide

15. Recently Chinese smartphone company OnePlus has appointed him as its new brand ambassador for India?

  • A. Amir Khan
  • B. Anushka Sharma
  • C. Amitabh Bachchan
  • D. Sachin Tendulkar

Show Answer

Answer: C – Amitabh Bachchan – Explanation – Chinese smartphone company OnePlus has roped in Bollywood star Amitabh Bachchan as its new brand ambassador for India on March 6, 2017. Mr Bachchan is the first major face that OnePlus India is associating with for its latest flagship Smartphone, OnePlus 3T.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 14 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query