Current Affairs Quiz : March 15 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 15 2017. All the recent incidents which were held on Fifteenth March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 15 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 15 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 15 2017

Current Affairs Quiz : March 15 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 15 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in which city Annual Krishi Unnati Mela begins?



  • A. New Delhi
  • B. Patna
  • C. Chandigarh
  • D. Jaipur

Show Answer

Answer: A – New Delhi – Explanation – The three-day annual Krishi Unnati Mela was inaugurated by Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh at the Indian Agriculture Research Institute in Pusa, New Delhi on March 15, 2017.

Hide

2. Name the Chief Minister of Meghalaya who recently presents Rs 1236 crore Deficit Budget.

  • A. Rowell Lyngdoh
  • B. Mukul Sangma
  • C. Roytre Christopher Laloo
  • D. Deborah C Marak

Show Answer

Answer: B – Mukul Sangma  – Explanation – The Chief Minister of Meghalaya, Mukul Sangma, who also holds charge of Finance department, presented Rs 1236 crore deficit budget for the financial year 2017-18 on March 15, 2017 in the state assembly with focus on development expenditure.

Hide

3. Recently centre approved what amount 20 Ganga Cleaning Projects?

  • A. Rs 1,900 crore
  • B. Rs 1,400 crore
  • C. Rs 1,250 crore
  • D. Rs 1,320 crore

Show Answer

Answer: A – Rs 1,900 croreExplanation – The Executive Committee (EC) of National Mission for Clean Ganga has given approval for 20 new projects worth nearly Rs 1,900 crore during a meeting held on March 2, 2017.  Out of the 20 projects, 13 are in Uttarakhand, and rest in Bihar, Jharkhand, Uttar Pradesh and Delhi.

Hide

4. Recently government established Banana Research Centre in which district of Bihar?

  • A. Muzafferpur
  • B. Saran
  • C. Gaya
  • D. Vaishali

Show Answer

Answer: D – VaishaliExplanation – The Union Agriculture and Farmer’s Welfare Minister Shri Radha Mohan Singh laid the foundation stone of the Banana Research Centre at Gorole, Vaishali, and Bihar Centre on March 11, 2017 to fulfill the aspirations of the local banana growers.

Hide

5. Recently Union government launched what amount Mission Fingerling to achieve Blue Revolution?

  • A. Rs 52000 lakh
  • B. Rs 51500 lakh
  • C. Rs 42000 lakh
  • D. Rs 48000 lakh

Show Answer

Answer: A – Rs 52000 lakhExplanation –The Union government has launched Mission Fingerling on March 11, 2017 to achieve Blue Revolution with the holistic development and management of fisheries in the country. The Blue Revolution programme focuses on creating an environment that envisages integrated and holistic development and management of fisheries for the socio economic  Blue Revolution development of the fishers and fish farmers.

Hide

6. Which day is observed as World Consumer Rights Day?

  • A. March 15
  • B. March 14
  • C. March 13
  • D. March 16

Show Answer

Answer: A – March 15Explanation – Every year, World Consumer Rights Day is celebrated on March 15th to pay more attention to promote basic rights of consumers.

Hide

7. According to the Mercer which is the World’s Best City in Quality of Life?

  • A. Bandung
  • B. Vienna
  • C. Bangkok
  • D. Banjul

Show Answer

Answer: B – ViennaExplanation – According to the Mercer’s 19th annual Quality of Living survey released on March 14, 2017, Vienna, the capital of Austria has topped the list of cities offering the highest quality of life for the eighth year in a row.

Hide

8. Recently scientists discover World’s First Fluorescent Frog in ____________________.

  • A. Germany
  • B. Poland
  • C. Argentina
  • D. Spain

Show Answer

Answer: C – ArgentinaExplanation – A team of scientists have discovered the world’s first fluorescent frog in Argentina that emits soft green, yellow and red light under normal light, but gives off a bright blue and green glow in the dark. The study was published in the journal Proceedings of the National Academy of Sciences on March 13, 2017.

Hide

9. Who was appointed as a new Chairman of Central Water Commission?

  • A. Narendra Kumar
  • B. Bikash Mandal
  • C. Rajesh Naik
  • D. Mahesh Yadav

Show Answer

Answer: A – Narendra KumarExplanation – Narendra Kumar has been appointed as the new Chairman of the Central Water Commission (CWC), with effect from March 9, 2017 upon the superannuation of former Chairman GS Jha.

Hide

10. Who is sworn as the new Chief Minister of Goa?

  • A. Mridula Sinha
  • B. Manohar Parrikar
  • C. Francisco D’Souza
  • D. Pandurang Madkaikar

Show Answer

Answer: B – Manohar ParrikarExplanation – Former Defence Minister Manohar Parrikar was sworn in as Goa Chief Minister for fourth time at the Raj Bhavan in Panaji, Goa on March 14, 2017.Goa Governor Mridula Sinha administered the oath of office and secrecy to the Chief Minister and eight other ministers who also took the oath.

Hide

11. Who is sworn as the new Chief Minister of Manipur?

  • A. Okram Ibobi Singh
  • B. Y Joykumar Singh
  • C. Nongthombam Biren Singh
  • D. Karan Shyam

Show Answer

Answer: C – Nongthombam Biren SinghExplanation – Bharatiya Janata Party’s (BJP), leader Nongthombam Biren Singh was sworn in as the Manipur’s Chief Minister at Raj Bhawan, Imphal.

Hide

12. Who was sworn in as Upalokayukta of Assam?

  • A. Ananga Kumar Patnaik
  • B. Jasti Chelameswar
  • C. Ranjan Gogoi
  • D. Chittaranjan Sharma

Show Answer

Answer: D – Chittaranjan Sharma – Explanation – Former Judge of the Gauhati High Court Chittaranjan Sharma has sworn in as Assam’s Upalokayukta by Governor Banwarilal Purohit on March 14, 2017.

Hide

13. Which of the bank likely to open UPI platform for Digital Wallets soon?

  • A. SBI
  • B. CBI
  • C. RBI
  • D. PNB

Show Answer

Answer: C – RBIExplanation – The Reserve Bank of India (RBI) is set to open up the Unified Payment Interface (UPI) platform for digital wallets firms as part of the government’s digitisation campaign. Presently, the digital wallets can access the UPI network through partner banks to facilitate bank-to-bank money transfers.

Hide

14. Name the bank agrees to provide loan to Madhya Pradesh Rewa solar plant.

  • A. World Bank
  • B. Asian Bank
  • C. Bank of America
  • D. World Development Bank

Show Answer

Answer: A – World BankExplanation – An international financial institution, World Bank has agreed to provide loan to develop internal transmission arrangements of the upcoming Rewa Ultra Mega Solar (RUMS) project in Madhya Pradesh.

Hide

15. Recently this port trust signs MoU with the government of Puducherry for handling EXIM cargo?

  • A. Chennai Port
  • B. Kandla Port
  • C. Nhava Sheva
  • D. Marmagao Port

Show Answer

Answer: A – Chennai PortExplanation – Chennai Port Trust and the Government of Puducherry has signed Memorandum of Understanding (MoU) for handling EXIM cargo originating from Puducherry Port hinterland on March 15, 2017 in New Delhi.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 15 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query