Current Affairs Quiz : March 16 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 16 2017. All the recent incidents which were held on Sixteenth March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 16 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 16 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 16 2017

Current Affairs Quiz : March 16 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 16 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently who is sworn in as Assam’s Upalokayukta by Governor Banwarilal Purohit?



  • A. Chandra Mohan Patowary
  • B. Chittaranjan Sharma
  • C. Rihon Daimary
  • D. Pallab Lochan Das

Show Answer

Answer: B – Chittaranjan Sharma – Explanation – Former Judge of the Gauhati High Court Chittaranjan Sharma has sworn in as Assam’s Upalokayukta by Governor Banwarilal Purohit on March 14, 2017. Lokayukta is an anti corruption ombudsmen appointed in states.

Hide

2. Recently which union minister has been named as Vice President of the 2017 U-17 FIFA World Cup organising committee?

  • A. Nitin Jairam Gadkari
  • B. Ravi Shankar Prasad
  • C. Arun Jaitley
  • D. Babul Supriyo

Show Answer

Answer: D – Babul Supriyo – Explanation- Union Minister of State for Heavy Industries and Public Enterprises, Babul Supriyo has been named as Vice President of the 2017 U-17 FIFA World Cup organising committee said by Praful Patel, president of All India Football Federation (AIFF) on March 15, 2017.

Hide

3. Recently which leader is sworn in as Chief Minister of Manipur?

  • A. Biswajit
  • B. L Jayantakumar
  • C. Karan Shyam
  • D. N Biren Singh

Show Answer

Answer: D – N Biren Singh – Explanation- Bharatiya Janata Party’s (BJP), leader Nongthombam Biren Singh was sworn in as the Manipur’s Chief Minister at Raj Bhawan, Imphal on March 15, 2017. This is the first time the BJP has come to power in Manipur, ending 15 years of Congress rule.

Hide

4. Recently Shashank Manohar has resigned from which post?

  • A. ICC chief executive
  • B. ICC chairman
  • C. BCCI chairman
  • D. Indian Cricket Coach

Show Answer

Answer: B – ICC chairman – Explanation- First independent chairman of ICC, Shashank Manohar(59) has resigned from the post with an immediate effect on March 15, 2017. Manohar sent his resignation letter to ICC chief executive David Richardson. He has appointed as ICC Chairman in May 2016 for a two-year term and he stepped down as president of the Board of Control for Cricket in India (BCCI).

Hide

5. Recently Pandit Deen Dayal Upadhyay Rashtriya Krishi Vigyan Protsahan Puraskar award was presented by the which Union minister of India?

  • A. Radha Mohan Singh
  • B. Ananthkumar
  • C. Jagat Prakash Nadda
  • D. Kalraj Mishra

Show Answer

Answer: A – Radha Mohan SinghExplanation- Ramakrishna Ashram, which is located in the South 24 Parganas of West Bengal, was conferred with the national-level Pandit Deen Dayal Upadhyay Rashtriya Krishi Vigyan Protsahan Puraskar for 2016.The award was presented by the Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Radha Mohan Singh on 15 March 2017 during the inaugural function of the Krishi Unnati Mela 2017 in New Delhi.On this occasion, the minister also distributed 11 regional level Pandit Deen Dayal Upadhyay Rashtriya Krishi Vigyan Protsahan Puraskars.

Hide

6. Who is the writer of the book “Raising Trump” which will publish on September this year?

  • A. Ivana Trump
  • B. George Abbot
  • C. Paul Adam
  • D. Eric Trump

Show Answer

Answer: A – Ivana Trump  – Explanation- Donald Trump’s first ex-wife Ivana is writing a memoir about bringing up the US president’s eldest three children, slated for release in September, her publishers have announced. The book is scheduled for publication on September.

Hide

7. Recently Chennai Port Trust signs MoU with Which government?

  • A. Lakshadweep
  • B. Puducherry
  • C. Andaman and Nicobar Islands.
  • D. Chandigarh

Show Answer

Answer: B – Puducherry – Explanation- Chennai Port Trust and the Government of Puducherry has signed Memorandum of Understanding(MoU) for handling EXIM cargo originating from Puducherry Port hinterland on March 15, 2017 in New Delhi. To promote industrial growth in the region, generate substantial employment and attract investment by major industries.

Hide

8. Which government recently has entered into an agreement with a global cloud-based solutions provider cloudBuy.com to develop a B2B marketplace?

  • A. Gujarat
  • B. Punjab
  • C. Delhi
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: A – Gujarat – Explanation- The Gujarat government has entered into an agreement with a global cloud-based solutions provider cloudBuy.com to develop a B2B marketplace for small and large business units in the state. The e-marketplace will be used to promote businesses in the state on one single platform, where members can trade with each other and across India and globally.

Hide

9. Recently which company has been named in the list of World’s Most Ethical Companies 2017?

  • A. Tata Steel Limited
  • B. Wipro Limited
  • C. Ford Motor Company
  • D. Both A & B

Show Answer

Answer: D – Both A & BExplanation- Two Indian companies namely Tata Steel Limited and Wipro Limited have been named in the list of World’s Most Ethical Companies 2017 by American think tank Ethisphere Institute. Wipro is one among the two Information technology category firm named in the list. The other firm in that category is US based Xerox Corporation. Besides, Tata Steel is also one of the two companies named in the metals, minerals and mining category.

Hide

10. Recently who approved Indian Institutes of Information Technology (Public- Private Partnership) Bill, 2017?

  • A. Arun Jately
  • B. Nitin Gadkadi
  • C. Narendar Modi
  • D. Prakash Javadekar

Show Answer

Answer: D – Prakash Javadekar – Explanation- The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved Indian Institutes of Information Technology (Public- Private Partnership) Bill, 2017. Decision in this regard was taken by Union Cabinet meeting chaired by the Prime Minister Narendra Modi in New Delhi.

Hide

11. Recently how many IIITs declared as Institutes of National Importance?

  • A. 12
  • B. 13
  • C. 10
  • D. 15

Show Answer

Answer: D – 15 – Explanation- The Bill will declare the existing IIITs in PPPS as ‘Institutions of National Importance with powers to award degrees. This coveted status will entitle them to use the nomenclature of Bachelor of Technology (B.Tech) or Master of Technology (M.Tech) or Ph.D degree as issued by Institution or University of National Importance.

Hide

12. Who appointed recently as Acting Chief Justice of J&K High Court?

  • A. Justice N. Paul Vasanthakumar
  • B. Justice Ramalingam Sudhakar
  • C. Justice M. M. Kumar
  • D. Justice Aftab Alam

Show Answer

Answer: B – Justice Ramalingam SudhakarExplanation- Justice Ramalingam Sudhakar was on 14 March 2017 appointed as the Acting Chief Justice of Jammu & Kashmir (J&K) High Court.  Sudhakar was appointed by President Pranab Mukherjee in his exercise of the powers conferred by section 100 of the Constitution of Jammu and Kashmir.

Hide

13. Recently Union Cabinet approves revised pact on Border Haats with which country?

  • A. Nepal
  • B. Bangladesh
  • C. Bhutan
  • D. Pakistan

Show Answer

Answer: B – Bangladesh – Explanation- The Union Cabinet on 15 March 2017 approved the revised Mode of Operation (MoO) and Memorandum of Understanding (MoU) between India and Bangladesh to establish the Border Haats on India-Bangladesh Border.

Hide

14. Recently World’s Oldest Plant-Like Fossils found in which state of India?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: A – Madhya Pradesh – Explanation- Scientists from Swedish Museum of Natural History have found two kinds of fossils resembling red algae in uniquely well-preserved sedimentary in Chitrakoot, Madhya Pradesh.

Hide

15. How much money recently increases India’s contribution to UN?

  • A. Rs 240 crore
  • B. Rs 244 crore
  • C. Rs 254 crore
  • D. Rs 144 crore

Show Answer

Answer: B – Rs 244 croreExplanation- India’s contribution to the United Nations has increased to Rs 244 crore from Rs 157crore during the fiscal year 2016-16 said by Union External Affairs Minister Sushma Swaraj. Indian government had also made voluntary contributions to the tune of Rs 22 crore to international organisations, including UN agencies.

Hide

16. Recently which country first time decided to launch a Girl’s Council?

  • A. Pakistan
  • B. Afghanistan
  • C. Saudi Arabia
  • D. Iran

Show Answer

Answer: C – Saudi Arabia – Explanation- In a bid to encourage women participation in workforce, Saudi Arabia has for the first time decided to launch a Girl’s Council. However, the encouraging initiative became more talk of the town, when none of the female member of the council was present on the stage at its first Qassim Girls Council meeting on March 14, 2017.

Hide

17. Recently which countries court allows employers to ban workers from wearing religious symbols?

  • A. European Court of Justice (ECJ)
  • B. Supreme Court of the United States
  • C. Supreme Court of Sri Lanka
  • D. Supreme Court of Bangladesh

Show Answer

Answer: A – European Court of Justice (ECJ) – Explanation- The European Court of Justice (ECJ) in Luxembourg, the highest court in the European Union recently passed a ruling, allowing companies to ban staff from wearing visible religious symbols including Islamic headscarves at work.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 16 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query