Current Affairs Quiz : March 17 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 17 2017. All the recent incidents which were held on Seventeenth March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 17 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 17 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 17 2017

Current Affairs Quiz : March 17 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 17 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently who took oath as the 26th chief minister of Punjab?



  • A. Harcharan Singh Brar
  • B. Captain Amarinder Singh
  • C. Parkash Singh Badal
  • D. Surjit Singh Barnala

Show Answer

Answer: B – Captain Amarinder Singh – Explanation – Captain Amarinder Singh took oath as the 26th chief minister of Punjab on March 16, 2017 at the Raj Bhawan in Chandigarh thus paving way for the return of the Congress to power in the state after a gap of ten years. The oath of office was administered by Punjab governor VP Singh Badnore.

Hide

2. Recently Who has been appointed as Deputy Governor in Reserve Bank of India (RBI)?

  • A. Bibhu Prasad Kanungo
  • B. R Gandhi
  • C. Viral Acharya
  • D. S. S. Mundra

Show Answer

Answer: A – Bibhu Prasad Kanungo – Explanation – Bibhu Prasad Kanungo from Odisha has been appointed as Deputy Governor in Reserve Bank of India (RBI) for three years by the Appointments Committee of Cabinet (ACC). Prasad is the succeedor of R Gandhi. He will take charge on or after April 3, 2017. Presently, he is working executive director of the central bank.

Hide

3. Which Indian Institute recently placed Among Top 50 in THE’s Asia Universities Ranking?

  • A. All India Institute of Medical Sciences, Ujjain
  • B. All India Institute of Medical Sciences, Bilaspur, Himachal Pradesh
  • C. Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru
  • D. Indian Institute of Chemical Technology, Hyderabad

Show Answer

Answer: C – Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru- Explanation – The Times Higher Education (THE) released its Asia University Rankings 2017 on March 16, 2017.The top rank in the Asia University Rankings was attained by the National University of Singapore (NUS) for the second consecutive year.

Hide

4. Recently which Indian-American teen wins top science award?

  • A. Prathik Naidu
  • B. Vrinda Madan
  • C. Sumail Hassan
  • D. Indrani Das

Show Answer

Answer: D – Indrani DasExplanation – An Indian-American teen Indrani Das (17) won the US’s oldest and most prestigious science and math competition Regeneron Science Talent Search Awards Gala on March 16, 2017. Das has received USD 250,000 award for her research on preventing death of neurons due to brain injuries or neurodegenerative diseases.

Hide

5. Which Bank recently Launches India’s First Digital Loans against Securities?

  • A. PNB Bank
  • B. AXIS Bank
  • C. HDFC Bank
  • D. BOI Bank

Show Answer

Answer: C – HDFC BankExplanation – HDFC Bank in collaboration with National Securities Depository Limited (NSDL) has launched an instant Digital Loan against Securities (LAS) product on March 15, 2017. LAS will reduced the time to disburse the overdraft facility in just 3 minutes rather than several days previously. This is a first-of-its-kind initiative in India and probably the first in the world as well.

Hide

6. Recently IndusInd Bank has entered into an agreement with which company?

  • A. Action Financial Services (India) Ltd
  • B. Infrastructure Leasing and Financial Services Ltd (IL& FS)
  • C. Aeonian Investments Company Ltd.
  • D. Abirami Financial Services (India) Ltd

Show Answer

Answer: B – Infrastructure Leasing and Financial Services Ltd (IL& FS)Explanation- IndusInd Bank has entered into an agreement with Infrastructure Leasing and Financial Services Ltd (IL& FS) to acquire 100% stake in IL& FS Securities Services Ltd (ISSL). The private sector bank, however, did not disclose the cost of acquisition or the price at which ISSL shares were acquired.

Hide

7. Andhra Pradesh Finance Minister recently presented the annual budget for the State with how much revenue expenditure?

  • A. Rs 1,25,911.62 crore
  • B. Rs 1,56,999.40 crore
  • C. Rs 1,07,708.88 crore
  • D. Rs 1,57,708.88 crore

Show Answer

Answer: A – Rs 1,25,911.62 crore – Explanation- The Andhra Pradesh Finance Minister Yanamala Rama Krishnudu on 15 March 2017 presented the annual budget for the State for the period between April 2017 and March 2018. The total size of the budget is pegged at Rs 1,56,999.40 crore, out of which revenue expenditure will be Rs 1,25,911.62 crore.

Hide

8. Meghalaya Chief Minister Mukul Sangma recently presented the annual budget for the State with how much deficit budget?

  • A. Rs 1230 crore
  • B. Rs 1136 crore
  • C. Rs 1236 crore
  • D. Rs 1220 crore

Show Answer

Answer: C – 1236 crore – Explanation- Meghalaya Chief Minister Mukul Sangma Presents Rs 1236 crore Deficit Budget. The Chief Minister of Meghalaya, Mukul Sangma, who also holds charge of Finance department, presented Rs 1236 crore deficit budget for the financial year 2017-18 on March 15, 2017 in the state assembly with focus on development expenditure.

Hide

9. Who is the author of the book “The Rise of Sivagami” which was recently launched at the Jaipur Literature Festival in 2017?

  • A. Anand Neelakanthan
  • B. S. S. Kohli
  • C. Arun Shourie
  • D. Anil Padmanaban

Show Answer

Answer: A – Anand NeelakanthanExplanation- The book titled “The  Rise of Sivagami : Book 1 of Baahubali – Before the Beginning was released on 7 March 2017. The book will be available to reader beginning on 15 March 2017. The book was written by the noted author Anand Neelakanthan.

Hide

10. Recently which minister unveiled the new National Building Code in New Delhi?

  • A. Nitin Jairam Gadkari
  • B. D. V. Sadananda Gowda
  • C. Kalraj Mishra
  • D. Ramvilas Paswan

Show Answer

Answer: D – Ramvilas PaswanExplanation- The Consumer Affairs Minister Ram Vilas Paswan unveiled the new National Building Code on March 16, 2017 in New Delhi. The revised code has been prepared by the Bureau of Indian Standards (BIS) under the aegis of the Consumer Affairs Ministry.

Hide

11. Recently which Oil company to Invest Rs 21,500 Crore in India’s Deepest Gas Find?

  • A. Indian Oil Corporation Limited
  • B. Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC)
  • C. Reliance Industries Limited
  • D. Hindustan Petroleum Corporation Limited

Show Answer

Answer: B – Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC)Explanation- Dehradun based Indian multinational oil and gas company, Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC) has planned to invest Rs 21528 crore to develop India’s deepest gas discovery in UD-1 find by 2022-23.

Hide

12. Which minister recently launched the National Health Policy 2017?

  • A. Harsh Vardhan
  • B. J P Nadda
  • C. Ghulam Nabi Azad
  • D. Anbumani Ramadoss

Show Answer

Answer: B – J P NaddaExplanation- Union Health minister J P Nadda on 15 March 2017  launched the National Health Policy 2017 with an aim to provide Health care in an assured manner to all, particularly to the undeserved and under privileged. The proposed raising public health expenditure to 2.5 % of the GDP in a time bound manner.

Hide

13. What is the name of the finance minister of Tamil Nadu who recently presented a tax free and revenue deficit budget for the fiscal 2017-18?

  • A. D Jayakumar
  • B. O. S.Manian
  • C. Udumalai K.Radhakrishnan
  • D. M.Rajalakshmi

Show Answer

Answer: A – D JayakumarExplanation- The Tamil Nadu Finance Minister D Jayakumar presented a tax free and revenue deficit budget for the fiscal 2017-18 on March 16, 2017 in the state Legislative Assembly. It is the first Budget presented by the state Finance Minister as well as the first budget of the AIADMK government headed by E. Palaniswami.

Hide

14. Recently Goa Chief minister Manohar Parrikar won the floor test in the Goa state assembly with how many legislators support?

  • A. 20
  • B. 21
  • C. 22
  • D. 25

Show Answer

Answer: C – 22Explanation- Goa Chief Minister Manohar Parrikar won the floor test in the Goa state assembly with 22 legislators support out of legislators out of 40-member House while the opposition Manohar Parrikar Congress has only 16 votes. The state assembly conducted the floor test on March 16, 2017 following an order by the Supreme Court

Hide

15. Recently India along with other South East Asian Region countries signed a ‘Call for Action’ to end which disease?

  • A. Preterm Birth Complications
  • B. Tuberculosis (TB)
  • C. Diabetes Mellitus
  • D. Diarrheal Diseases

Show Answer

Answer: B – Tuberculosis (TB)Explanation- India along with other South East Asian Region countries signed a ‘Call for Action’ on March 16, 2017 to end tuberculosis (TB) and pledged to take efforts to end the disease by 2030. The  ‘call for action’ was signed by the Health ministers of the WHO’s South-East Asia Region countries and the World Health Organization (WHO) on the concluding day of the two day ministerial meeting towards ending TB in the region that began on March 15, 2017.

Hide

16. Recently China signed Memorandums of Understanding (MoU) and Letters of Intent (LoI) potentially worth about $65 billion with which Country?

  • A. Pakistan
  • B. Bangladesh
  • C. Saudi Arabia
  • D. Oman

Show Answer

Answer: C – Saudi Arabia – Explanation- China and Saudi Arabia officials on March 17, 2017 have signed Memorandums of Understanding(MoU) and Letters of Intent(LoI) potentially worth about $65 billion during Saudi King Salman’s visit to China. This was announced by Zhang Ming, Deputy Chinese Foreign Minister.

Hide

17. Which Badminton player recently included as a member of the governing body of the Sports Authority of India (SAI)?

  • A. Jwala Gutta
  • B. P. V. Sindhu
  • C. Saina Nehwal
  • D. Rituparna Das

Show Answer

Answer: A – Jwala Gutta – Explanation-Commonwealth badminton double gold medalist Jwala Gutta in the 2nd week of March 2017 was included as a member of the governing body of the Sports Authority of India (SAI).

Hide

18. Google recently marks how many terms of test cricket with a playful doodle?

  • A. 120th
  • B. 140th
  • C. 110th
  • D. 100th

Show Answer

Answer: B – 140th – Explanation-Google on 15th March 2017 dedicated a doodle to the first officially recognized test match in order to celebrate the 140th anniversary of official test cricket.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 17 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query