Current Affairs Quiz : March 18 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 18 2017. All the recent incidents which were held on Eighteenth March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 18 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 18 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz March 18 2017

Current Affairs Quiz : March 18 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 18 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which former Minister of Indian Railways has been nominated for the post of chairman of the Public’s Account Committee (PAC) of Parliament?

  • A. D. V. Sadananda Gowda
  • B. Mallikarjun Kharge
  • C. Pawan Kumar Bansal
  • D. Lalu Prasad Yadav

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Mallikarjun Kharge – Explanation – Former Minister of Inidan Railways Mallikarjun Kharge has been nominated for the post of chairman of the Public’s Account Committee (PAC) of Parliament. Kharge will take charge from K.V. Thomas on May 1, 2017

[/show_more]

2. Recently which Computer manufacturing company appointed Subhankar Roy Chowdhury as HR for Asia Pacific?

  • A. Lenovo
  • B. Dell
  • C. Acer
  • D. Asus

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – LenovoExplanation – Lenovo,  Computer manufacturing company appointed Subhankar Roy Chowdhury as HR for Asia Pacific. He will replace Andrew Dahms. Now, Roy will responsible for transformation and people strategy in Asia Pacific with focus on building leadership, cultural transformation and developing talent resources.

[/show_more]

3. Which airport of Singapore recently named as the World’s Best Airport for the fifth consecutive year at the 2017 Skytrax World Airport Awards?

  • A. Seletar
  • B. Paya Lebar
  • C. Changi
  • D. Tengah

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – ChangiExplanation – Singapore based Changi Airport was named as the World’s Best Airport for the fifth consecutive year at the 2017 Skytrax World Airport Awards on March 14, 2017 held at the Passenger Terminal EXPO in Amsterdam, The Netherlands.

[/show_more]

4. Recently which bank won Official language policy award?

  • A. State Bank of India
  • B. Bank of India
  • C. Union Bank of India
  • D. Central Bank of India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Central Bank of IndiaExplanation –Mumbai based Central Bank of India won the first prize in the implementation of Official Language Policy in the western region for the year 2015-2016 at the Official Language Conference of Central and Western Regions in Udaipur.

[/show_more]

5. Recently which Bank Approves $175 million loan for India’s National Hydrology Project?

  • A. State Bank of India
  • B. Bank of India
  • C. World Bank
  • D. International Bank for Reconstruction and Development

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – World BankExplanation – The World Bank has approved a $175 million loan on March 15, 2017 to India for the National Hydrology Project to improve India’s ability to forecast floods and reduce the recurring chances of floods and droughts. The loan would be disbursed by the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD).

[/show_more]

6. Recently which district of Kerala ESAF Small Finance Bank has been launched?

  • A. Kozhikode
  • B. Thrissur
  • C. Thiruvananthapuram
  • D. Palakkad

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – ThrissurExplanation – Kerala’s first private sector bank ESAF Small Finance Bank was launched by Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan in Thrissur, Kerala on March 17, 2017. This bank is promoted by ESAF Microfinance and Investments (P) Ltd and it is targeted to ESAFopen 85 branches in unbanked rural centers in first year.

[/show_more]

7. Private insurer Future Generali India Insurance Company (FGII) recently has announced tie-up with which Bank?

  • A. Bandhan Bank
  • B. UCO Bank
  • C. HDFC Bank
  • D. Axis Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – UCO Bank – Explanation – Private insurer Future Generali India Insurance Company (FGII) has announced tie-up with Kolkata based UCO Bank for its products on March 15, 2017 According to the agreement, UCO bank will provide a window at its bank branches for marketing FGII’s offerings.

[/show_more]

8. Recently State Bank of India (SBI) and CREDAI have signed a memorandum of understanding (MoU) which is valid for how many years?

  • A. 3 Years
  • B. 5 Years
  • C. 2 Years
  • D. 4 Years

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 3 Years – Explanation – India’s public sector banking and financial services company State Bank of India(SBI) and real estate developers’ body CREDAI have signed a memorandum of understanding (MoU) which is valid for a period of 3 years.

[/show_more]

9. Recently which former Australian captain launches his autobiography ‘My Story’?



  • A. Shane Watson
  • B. Ricky Ponting
  • C. Michael Clarke
  • D. Adam Gilchrist

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Michael Clarke – Explanation – Former Australia captain Michael Clarke has launched his autobiography named ‘My  My StoryStory’ in Kolkata in the presence of former Indian cricketer Saurav Ganguly. This book was triggered by how he was affected by Phil Hughes’ death when India was touring Australia in 2014-15.

[/show_more]

10. Where First Airbus Training Centre in Asia to be set up?

  • A. Mumbai
  • B. Bangalore
  • C. New Delhi
  • D. Lucknow

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – New DelhiExplanation – France based Aircraft maker Airbus will set up Asia’s first training facility for pilots and maintenance engineers in New Delhi. Union Civil Aviation Minister Ashok Gajapathi Raju performed the ground-breaking ceremony for the training centre on March 17, 2017.

[/show_more]

11. Recently Union Environment Ministry gives how many months to Industrial Projects for Green Clearance?

  • A. 5 Months
  • B. 8 Months
  • C. 3 Months
  • D. 6 Months

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – 6 MonthsExplanation – The Union Environment Minister, Anil Madhav Dave has decided to recommend closure of industrial projects if the developers are found to have started the construction without the mandatory environment clearance (EC). As per the notification published on March 14, 2017, the ministry has granted 6 months period to project developers as one time opportunity to apply for environmental clearance for units which have not obtained such nod earlier and are in violation on date of the notification.

[/show_more]

12. Recently which state inaugurated a Crime and Criminal Tracking Network & Systems (CCTNS)?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Bihar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Himachal Pradesh – Explanation – Himachal Pradesh Chief Minister Virbhadra Singh inaugurated a Crime and Criminal Tracking Network & Systems (CCTNS) in Shimla on March 15, 2017 to connect all the police posts in the state with each other.

[/show_more]

13. Recently India has finalized text of the Social Security Agreement (SSA) with which country?

  • A. Bangladesh
  • B. Pakistan
  • C. Srilanka
  • D. Brazil

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Brazil – Explanation – India and Brazil have finalised text of the Social Security Agreement(SSA) on March 16, 2017. It will be effective from 2018. This is the first SSA agreement between the BRICS Countries.

[/show_more]

14. Recently which bill passed in Lok Sabha 2017-2018?

  • A. Demands for Grants of Ministry of Defence Bill
  • B. The Consumer Protection bill
  • C. The Maternity Benefits Amendment Bill
  • D. The Mental Health Care Bill

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A– Demands for Grants of Ministry of Defence Bill – Explanation – The Lok Sabha passed the Demands for Grants of Ministry of Defence for 2017-18 on March 17, 2017 after negotiating with the opposition. In 2017-18, the Ministry of Defence has been allocated Rs 3, 59,854 crore (including pensions) for expenditure across the various services, production establishments and research and development organizations.

[/show_more]

15. Recently launched the ‘Women in Politics 2017 Map’ what is the rank of India?

  • A. 145
  • B. 148
  • C. 144
  • D. 140

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B– 148 – Explanation – The Inter-Parliamentary Union (IPU) and UN Women launched the ‘Women in Politics 2017 Map’ on March 16, 2017 in New York. The Women in Politics 2017 Map is the visual representation of women’s political empowerment in executive government and parliament as on January 1, 2017.

[/show_more]

16. Which River of New Zealand’s became the first river in the World to get the legal rights as possessed by a human being?

  • A. Whanganui
  • B. Whangaehu
  • C. Waimakariri
  • D. Waitaki

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A– Whanganui – Explanation – New Zealand’s Whanganui River on March 15, 2017 became the first river in the World to get the legal rights as possessed by a human being. The third largest river of the country has gained its own identity with all the corresponding rights, duties and liabilities of a legal person after a 170-year battle.

[/show_more]

17. Which former Indian cricketer appointed as UNICEF Ambassador for ICC Women’s World Cup 2017?

  • A. Anil Kumble
  • B. Sourav Ganguly
  • C. Sachin Tendulkar
  • D. Rshul Dravid

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C– Sachin Tendulkar – Explanation –The International Cricket Council (ICC) On 16 March 2017 cricket legend Sachin Tendulkar as the UNICEF Ambassador for ICC Women’s World Cup 2017.  The ICC Women’s World Cup 2017 will be hosted in the United Kingdom from 23 June 2017 to 23 July 2017.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: March 18 2017

 


Do not forget to check the following topics