Current Affairs Quiz : March 21 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 21 2017. All the recent incidents which were held on Twentyone March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 21 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 21 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 21 2017

Current Affairs Quiz : March 21 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 21 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. According to the report which state in India has highest number of arsenic affected people?



  • A. West Bengal
  • B. Assam
  • C. Odisha
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: A – West Bengal – Explanation – According to recent report tabled in the Lok Sabha, West Bengal has the highest number of arsenic-affected people in the country. State’s 83 blocks in eight districts have ground water affected by arsenic contamination.

Hide

2. Recently which state High Court recognise Ganga and Yamuna Rivers as living entity?

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Uttarakhand
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: C – UttarakhandExplanation – The Uttarakhand High Court has recognized the Ganga and Yamuna Rivers as so-called living entities. It is for the first time any court in India has recognized a non-human as a living entity. The two rivers are sacred for the Hindus, sustain millions of people in the country but have seen years of damage at the hands of humans.

Hide

3. Recently Union Cabinet approved how many GST Bill?

  • A. Five
  • B. Four
  • C. Three
  • D. Six

Show Answer

Answer: B – Four – Explanation – The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved the four Goods and Services Tax (GST) related bills. These Bills were earlier approved by the GST Council after clause by clause, discussion over 12 meetings in past 6 months. The passage of these four GST related bills will pave the way for the biggest reform in the area of Indirect Taxes in the history of the country.

Hide

4. __________________________________ is the India’s longest road tunnel in Udhampur district of Jammu & Kashmir.

  • A. Chenani and Nashri Tunnel
  • B. Rohtang Tunnel
  • C. Jawahar Tunnel
  • D. Kamshet Tunnel

Show Answer

Answer: A – Chenani and Nashri Tunnel – Explanation – India’s longest road tunnel built on Jammu-Srinagar National Highway will open to traffic very soon following successful completion of trial run. The work on the 9.2 km-long twin-tube tunnel, which is part of a 286-km-long four-lane project on the highway, started on May 23, 2011 in lower Himalayan mountain range, and cost Rs 3,720 crore.

Hide

5. Recently of which state five-month-long economic blockade comes to an end?

  • A. Nagaland
  • B. Arunachal Pradesh
  • C. Tripura
  • D. Manipur

Show Answer

Answer: D- ManipurExplanation – The nearly five-month-long economic blockade imposed in Manipur by the United Naga Council (UNC) came to an end on 19 March 2017. Till date, the council was blocking the two National Highways of Manipur namely the Imphal-Dimapur and Imphal-Silchar highways.

Hide

6. Which day is observed as World Sparrow Day?

  • A. March 19
  • B. March 20
  • C. March 21
  • D. March 22

Show Answer

Answer: B – March 20 – Explanation – The World Sparrow Day was observed across the world on 20 March 2017. The day was created with an aim to raise awareness about the house sparrow and then other common birds to urban environments.

Hide

7. Recently scientist from which university develop new Wi-Fi system to offer super-fast connectivity?

  • A. Eindhoven University of Technology
  • B. Nanyang Technological University
  • C. National University of Singapore
  • D. Massachusetts Institute of Technology

Show Answer

Answer: A –  Eindhoven University of Technology – Explanation – Scientists from Eindhoven University of Technology in Netherlands have developed a new wireless Internet network based on infrared rays that is reportedly 100 times faster than existing Wi-Fi (Wireless Fidelity) networks.

Hide

8. According to the Bloomberg Global Health Index 2017 this country ranked World’s Healthiest country?

  • A. Iceland
  • B. Singapore
  • C. Australia
  • D. Italy

Show Answer

Answer: D – ItalyExplanation – According to the of 163 countries released on March 20, 2017 , Italy has been ranked as the healthiest country  on Earth with a health score of 97.44 out of 100. The reason behind the healthy citizens of Italy is cited to lot of dependence on Leafy diets drizzled with extra virgin olive oil.

Hide

9. Which day is observed as International Day of Happiness 2017?

  • A. March 20
  • B. March 21
  • C. March 22
  • D. March 25

Show Answer

Answer: A – March 20Explanation – The International Day of Happiness is celebrated Worldwide on March 20 since 2013 to educate and increase public awareness of benefits of happiness. The day was celebrated for the first time in 2013.

Hide

10. Who has been appointed as Managing Director & CEO of IDBI Bank?

  • A. Mahesh Kumar Jain
  • B. Pradeep Jain
  • C. Rahul Sharma
  • D. Pawan Munjal

Show Answer

Answer: A – Mahesh Kumar Jain – Explanation – In an unprecedented move, the Centre has swapped the Chief Executive Officers (CEOs) of state-owned Indian Bank and IDBI Bank. Mahesh Kumar Jain, who was Managing Director & CEO at Indian Bank, has been appointed as Managing Director & CEO of IDBI Bank, which is now in some financial trouble and faced with several legacy issues.

Hide

11. Who will be the new Chairman of Vodafone-Idea merged entity?

  • A. Vittorio Colao
  • B. Kumar Mangalam Birla
  • C. Jason Kothari
  • D. None of these

Show Answer

Answer: B – Kumar Mangalam Birla – Explanation – British telecom major Vodafone and Aditya Birla group-run Idea Cellular today announced the merger of their operations, creating the largest mobile operator by customer and revenue market share. The merged entity, which will come into force over the next two years, will be headed by Kumar Mangalam Birla as Chairman.

Hide

12. Which of the firm appointed Jason Kothari as CEO of FreeCharge?

  • A. Amazon
  • B. Alibaba
  • C. eBay
  • D. Snapdeal

Show Answer

Answer: D – SnapdealExplanation – E-commerce firm Snapdeal has announced the appointment of Jason Kothari as the Chief Executive Officer of its digital payment platform FreeCharge and a commitment to invest an additional $20 million in the company.

Hide

13. Recently who claims fifth Indians Wells Masters title?

  • A. Rafael Nadal
  • B. Roger Federer
  • C. Novak Djokovic
  • D. Andy Murray

Show Answer

Answer: B – Roger FedererExplanation – Roger Federer (Switzerland) claimed his fifth BNP PARIBAS OPEN, ATP Indian Wells Masters title after defeating Stan Wawrinka in California, USA. Federer joined Novak Djokovic as the only men to win five Indian Wells titles, adding to those he won in 2004, 2005, 2006 and 2012. At 35, Federer is also the oldest ATP player to win one of the elite Masters titles, surpassing Andre Agassi who was 34 when he won in Cincinnati in 2004.

Hide

14. Name the sport minister of India who has announced to launch a search portal to spot young sports talent in rural India.

  • A. Vijay Goel
  • B. Ramvilas Paswan
  • C. Narendra Singh Tomar
  • D. Radha Mohan Singh

Show Answer

Answer: A – Vijay Goel – Explanation – The Indian Sports Ministry will soon be launching a talent search portal that will help spot, groom, support and encourage young Indians from across the country, especially from the rural region. The announcement was made by the Union Minister of Sports and Youth Affairs, Vijay Goel while interacting with the Indians in Dubai. Explaining the intention behind the move, the sports minister stated that the main idea is to ensure that the grassroot population in India also gets an opportunity to contribute their share in sports.

Hide

15. Which of the private sector bank has recently launched Mera iMobile app for rural customers?

  • A. ICICI Bank
  • B. HDFC Bank
  • C. Yes Bank
  • D. Citi Bank

Show Answer

Answer: A – ICICI Bank – Explanation – Private sector bank ICICI Bank Ltd on Monday announced the launch of a unique mobile banking app ‘Mera iMobile’ for rural customers that will allow them to access banking services as well as information on agri services.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 21 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query