Current Affairs Quiz : March 23 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 23 2017. All the recent incidents which were held on Twentythree March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 23 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 23 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz March 23 2017

Current Affairs Quiz : March 23 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 23 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Chanakya of Odisha Politics’ Mohapatra passes away at the age of

  • A. 77
  • B. 79
  • C. 83
  • D. 84

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 77 – Explanation – Former Rajya Sabha MP and president of Odisha Janamorcha party Pyari Mohan Mohapatra passed away in Mumbai after a prolonged illness. He was 77. Mohapatra,who was also called ‘Chankya of Odisha politics. Mohapatra was the Principal Secretary to the chief minister when Biju Patnaik occupied the top post.

[/show_more]

2. Which is the India’s first private sector township to go cashless?

  • A. Surat
  • B. Jaipur
  • C. Goa
  • D. Kochin

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A- SuratExplanation – Surat district, Gujarat became India’s first private sector township to go cashless, using the mobile wallet for performing digital transactions. Mumbai-based Tech Company was roped by the township to provide smartphone based application for mastercard-enabled mobile wallets.

[/show_more]

3. India will be the third largest consumer market by the year ____ as per the report by The Boston Consulting.

  • A. 2025
  • B. 2030
  • C. 2023
  • D. 2019

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A- 2025 – Explanation- India is set to be the world’s third largest consumer market by 2025 with consumption expected to triple to $4 trillion by then as rising income drives changes in consumer behaviors and spending patterns, The Boston Consulting Group said in a report.

[/show_more]

4. What is The Rank of India in Human Development Index 2016?

  • A. 155
  • B. 123
  • C. 131
  • D. 144

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C- 131 – Explanation – According to the UN Development Programmer’s Human Development for Everyone Report 2016, Released 21 March, 2017. India has been ranked at 131 out of 188 countries in the 2016 Human Development index (HDI).

[/show_more]

5. According to the Forbes Celebrity rich list who is in the tops?

  • A. Amitabh Bachchan
  • B. Salmaan Khan
  • C. Akshay Kumar
  • D. Shahrukh Khan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Salman KhanExplanation – Bollywood superstar Salman Khan has unseated his actor Shah Rukh Khan to become the top earning celebrity of 2016 in the Forbes India Celebrity 100 List with an estimated income of Rs. 270.33 crore. The other leading names in the list include skipper Virat Kohli, actor Akshay Kumar and M S Dhoni chronologically.

[/show_more]

6. Which day is celebrated recently on 22 March?

  • A. World Health Day
  • B. World Water Day
  • C. World Forestry Day
  • D. World TB Day

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – World Water Day – Explanation –The World Water Day (WWD) was observed globally on 22 March 2017 with theme Why Wastewater? The year’s theme for the world water day focuses on wastewater and ways to reduce and reuse as over 80 per cent of all the wastewater. The theme highlights that wastewater flows from homes, cities, industry and agriculture to nature. This free or untreated flow helps in polluting the environment leading to loss of valuable nutrients and other recoverable materials.

[/show_more]

7. Recently Indian Union Cabinet was Apprised of the Memorandum of Understanding (MoU) signed Between the Indian Computer Emergency Response Term (CERT-In) & US Security in Which Field?

  • A. Defense Security
  • B. Arm Security
  • C. Education
  • D. Cyber Security

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D- Cyber Security – Explanation- The union Cabinet Presided by Prime Minister Narendra Modi, on 22 March 2017 was apprised of the Memorandum of understanding (MoU) signed between the Indian Computer Emergency Response Term (CERT-In) and US Homeland Security Department on Cooperation in the field of Cyber Security.

[/show_more]

8. Who has been appointed as new Chief Financial Officer of ICC?



  • A. Ankur Khanna
  • B. Rakesh Sharma
  • C. Rajeev Rishi
  • D. Randeep Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Ankur Khanna – Explanation – The International Cricket Council (ICC) announced the appointment of Ankur Khanna as its Chief Financial Officer (CFO). Khanna will join the ICC at the end of March leaving Air Asia India where he has held the post of CFO for the last one year.

[/show_more]

9. Who has been appointed as SEBI whole time member?

  • A. Usha Ananthasubramanian
  • B. Madhabi Puri Buch
  • C. Arundhati Bhattacharya
  • D. Ravindra Prabhakar Marathe

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Madhabi Puri BuchExplanation – The government on Tuesday announced Madhabi Puri Buch as new whole time member of Securities and Exchange Board of India (Sebi). This appointment also marks a departure from the regular practise of hiring Sebi board members, who typically were men coming from the public sector.

[/show_more]

10. Recently who has been appointed as Full Time Interim Director General of ISA (International Solar Alliance)?

  • A. Amar Sinha
  • B. Upendra Tripathy
  • C. Indra Tripathy
  • D. Suraj Chandra

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B- Upendra Tripathy – Explanation- Upendra Tripathy has been appointed as the Interim Director General of the International Solar Alliance (ISA) on full time basis on March 21, 2017. The Decision Regarding Tripathy was taken by union Minister of Power, Coal, New and Renewable energy.

[/show_more]

11. Which of the bank recently partners with Payjo for artificial intelligence solutions?

  • A. Yes Bank
  • B. Citi Bank
  • C. Axis Bank
  • D. Federal Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Yes Bank – Explanation – Private sector lender Yes Bank has partnered with Payjo, an artificial intelligence banking platform based out of Silicon Valley, California to adopt its intelligence products.

[/show_more]

12. Recently Which Payment Service Officially Launched In India?

  • A. Samsung Pay
  • B. Social Pay
  • C. Nokia Pay
  • D. Lenovo Pay

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A- Samsung Pay – Explanation: Samsung Electronics officially launched the mobile payment service, Samsung Pay in India on March 22, 2017. Samsung becomes the first company to launch a mobile payment service in India.

[/show_more]

13. Recently who has been awarded with Kirti Chakra?

  • A. Major Rohit Suri
  • B. Major D Vinay Reddy
  • C. Major Rajat Chandra
  • D. Major Deepak Kumar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Major Rohit SuriExplanation – The military investiture ceremony held in the Durbar Hall of the Rashtrapati Bhavan. While the second highest peacetime gallantry award ‘Kirti Chakra’ went to a young officer, Major Rohit Suri, who was part of the surgical strikes last year, the seniormost Lieutenant General Eastern Army Commander Praveen Bakshi, who was side stepped in the appointment of the Army Chief, was awarded the Param Vishisht Seva Medal, the highest Distinguished Service Medal.

[/show_more]

14. Which Ministry to launch a search portal to spot young sports talent in rural India?

  • A. Sports Ministry
  • B. Health Ministry
  • C. Human Rights Ministry
  • D. None of These

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A- Sports Ministry – Explanation – The Ministry of Sports Of India will soon be launching a talent search portal that will help spot, groom, and support and encourage young Indians from across the country, especially from the rural region.

[/show_more]

15. Recently Who Roped as Ambassador of Pepsico’s Sports Drink Gatorade?

  • A. PV sindhu
  • B. Saina Newal
  • C. Sania Mirza
  • D. Virat Kholi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A- PV Sindhu – Explanation – Olympics silver medalist and professional badminton player PV Sindhu has been appointed as brand ambassador of Pepsico’s sports based drink for Gatorade to popularize the benefits of this drink.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: March 23 2017

 


Do not forget to check the following topics