Current Affairs Quiz : March 29 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 29 2017. All the recent incidents which were held on Twentynine March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 29 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 29 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 29 2017

Current Affairs Quiz : March 29 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 29 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. NTPC has commissioned 55 Mega Watt (MW) of Bhadla Solar Power Project in which State?



  • A. Haryana
  • B. Rajasthan
  • C. Karnataka
  • D. Punjab

Show Answer

Answer-B-Rajasthan – Explanation- State-run power producer NTPC has commissioned 55 Mega Watt (MW) of Bhadla Solar Power Project in Rajasthan. With this, the installed capacity of Bhadla Solar Power project has become 260 MW and that of NTPC’s solar power projects has become 620 MW.

Hide

2. Recently which Department launched the e-billing system Aviation Turbine Fuel Digital Issue and Payment?

  • A. Indian Air Force
  • B. Indian Army
  • C. Indian Railway
  • D. None of these

Show Answer

Answer- A- Indian Air Force – Explanation- Air Chief Marshal B S Dhanoa Formally Launches E-billing For Aviation Fuel Management in Indian Air Force. The Aviation Fuel Management in the Indian Air Force involves over two lakh transactions and a substantial portion of the Air Force revenue budget per year.

Hide

3. Which State became the first state in the country to adopt Self Help Groups (SHG)?

  • A. West Bengal
  • B. Odisha
  • C. Bihar
  • D. Jharkhand

Show Answer

Answer- B – Odisha – Explanation- Odisha became the first state in the country to adopt Self Help Groups (SHG) based model for financial exclusion model to extend banking services in the unbanked areas through SGHs. In this regard, state government has inked agreement with the State Bank of India (SBI).

Hide

4. Recently Union Minister for Information and Broadcasting launched which Online Certification?

  • A. Central Board of Film Certification
  • B. Central Board of Money Certification
  • C. Central Board of Movie Certification
  • D. None of these

Show Answer

Answer-A- Central Board of Film CertificationExplanation -Union Minister for Information and Broadcasting M Venkaiah Naidu on 27 March 2017 launched Online Film Cortication System E-Cameraman of Central Board of Film Certification (CBFC) with an aim to promote transparency and ensure Clean Cinema Clean India.

Hide

5. Recently who has inaugurates ‘national tribal and north east art conclave in New Delhi?

  • A. Manohar Parrikar
  • B. Dr. Mahesh Sharma
  • C. Prakash Javadekar
  • D. V. Sadananda Gowda

Show Answer

Answer: B – Dr. Mahesh SharmaExplanation – Dr. Mahesh Sharma, Minister of State (I/C) for Culture and Tourism inaugurated the “National Tribal and North East Conclave-2017” organized by Lalit Kala Akademi under Ministry of Culture in New Delhi.

Hide

6. Recently which country approved by the US Senate as the 29th member of the NATO?

  • A. Montenegro
  • B. Brazil
  • C. Australia
  • D. None of these

Show Answer

Answer-A- Montenegro – Explanation- Montenegro officials welcomed the U.S. Senate’s decision to ratify its entry into NATO, calling it a great step for the tiny Balkan nation. Montenegro is set to become NATO’s 29th member following the Senate’s overwhelming ratification.

Hide

7. Recently India and which country has signed an agreement to renew supply of Fuel?

  • A. Bhutan
  • B. Bangladesh
  • C. Nepal
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Answer- C- BangladeshExplanation -India and Nepal have signed an agreement to renew supply of petroleum to Nepal for a period of five years i.e. till 2022. The renewed agreement, which was overseen by the Petroleum Ministers of both countries, was signed even as both sides pledged to build a new pipeline for LPG.

Hide

8. How many number of Internet Users in India as per a report of the NASSCOM?

  • A. 720 million
  • B. 750 million
  • C. 730 million
  • D. 770 million

Show Answer

Answer- C-730 million – Explanation- The central government expects to nearly double the number of existing Internet users in India by 2020 due to fast adoption of digital technology, according to minister of communication. As per a report of the NASSCOM, the number of internet users in India by 2020 will be – 730 million.

Hide

9. Who has been appointed as the new president and chief executive officer (CEO) of United Bank Limited (UBL)?

  • A. Sima kamil
  • B. Sima dhar
  • C. Sima Akola
  • D. None of this

Show Answer

Answer- A- Sima Kamil – Explanation- United Bank Limited (UBL) has appointed Sima Kamil as the new president and chief executive officer (CEO) of the bank. She will take charge on June 1, 2017 by replacing outgoing CEO Wajahat Hussain. She is the first woman to head a major commercial bank in Pakistan.

Hide

10. Who was recently appointed by the United Nations to run the World Food?

  • A. David spark
  • B. David Richard
  • C. David Beasley
  • D. None of these

Show Answer

Answer- C- David Beasley – Explanation- United Nations Chief Antonio Guterres has appointed former South Carolina Governor David Beasley to head the Rome-based World Food Programmed (WFP).Beasley will run the affairs of the world’s largest humanitarian Organization, serving more than 90 million beneficiaries in 80 countries.

Hide

11. Recently which Bank has launched a unique credit card that’s name ‘Card Unnati’?

  • A. United Bank
  • B. Bank of India
  • C. State Bank of India
  • D. None of these

Show Answer

Answer- C- State Bank of India – Explanation- SBI Card launched a unique credit card ‘SBI Card Unnati’ targeted at all SBI customers, including Jan Dhan account-holders across the country. As per the statement of SBI Card CEO, Vijay Jasuja, any SBI customer with a balance of at least Rs 25,000 in his/her savings account with the bank would be eligible for the Unnati credit card without the need for any credit score or credit history.

Hide

12. Which city will host Men’s Hockey World League Final in December 2017 and the men’s World Cup in 2018?

  • A. Cochin
  • B. Chennai
  • C. Bhubaneswar
  • D. None of these

Show Answer

Answer- C – Bhubaneswar – Explanation- The International Hockey Federation (FIH) confirmed Bhubaneswar as the venue for two of its major events the Men’s Hockey World League Final in December 2017 and the men’s World Cup in 2018.The Kalinga Stadium in the Odisha capital was confirmed as host after the state government signed a deal with FIH to sponsor the two events.

Hide

13. Which Indian Cricketer received Garfield Sobers Trophy for ICC Cricketer of the Year as well as the ICC Test Cricketer of the Year?

  • A. Ravichandran Ashwin
  • B. Ravindra Jadeja
  • C. Asis nehra
  • D. None of these

Show Answer

Answer- A- Ravichandran Ashwin – Explanation – India’s off-spinner Ravichandran Ashwin received Garfield Sobers Trophy for being named the ICC Cricketer of the Year as well as the ICC Test Cricketer of the Year in Dharamsala, Himachal Pradesh. With this Ashwin has become the third Indian and the 12th player overall to win the award after Rahul Dravid in 2004 and Sachin Tendulkar in 2010.

Hide

14. Which is the fast-growing e-commerce industry becomes a member of the self-regulatory voluntary organization advertising Standards Council of India (ASCI)?

  • A. Freechage
  • B. Snap deal
  • C. Paytm
  • D. None of these

Show Answer

Answer- C -Paytm – Explanation- The country’s fast-growing e-commerce industry Paytm is all set to become a member of the self-regulatory voluntary organization advertising Standards Council of India (ASCI) from April, 2017. The move is significant because advertising violations by e-commerce companies, which are big spenders on television, print and digital media have been on the rise in recent years.

Hide

15. Recently CCI imposes what amount penalty on Coal India?

  • A. Rs 591 crore
  • B. Rs 491 crore
  • C. Rs 391 crore
  • D. Rs 691 crore

Show Answer

Answer: A – Rs 591 crore – Explanation – Fair trade regulator Competition Commission of India (CCI) has imposed a penalty of Rs 591.01 crore upon Coal India Limited (CIL). CIL and its subsidiaries violated the Competition Act by imposing unfair and discriminatory conditions in Fuel Supply Agreements (FSAs) with power producers for supply of non-coking coal.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 29 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query