≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 02 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 02 2017. All the recent incidents which were held on Second May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 02 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 02 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 02 2017

Current Affairs Quiz :May 02 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 02 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. According to ‘CMS India Corruption Study 2017’, recently which state is the most corrupt state in the country?

  • A. Gujarat
  • B. Karnataka
  • C. Punjab
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: B – Karnataka – Explanation – The Centre for Media Studies (CMS) today released its 11th round of the annual corruption study — ‘CMS India Corruption Study 2017’. According to the survey, “77 per cent of respondents” in Karnataka said they experienced corruption in accessing public services.

Hide

2. In India recently which state becomes the fifth state to adopt tax reforms law in GST?

  • A. Bihar
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Chhattisgarh
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: C – Chhattisgarh – Explanation – Chhattisgarh Vidhan Sabha passed the state Goods and Service Tax (GST) Bill- 2017 by voice vote. With this Chhattisgarh became the fifth state in the country to adopt the bill and pave the way for rolling out of the new tax regime from July one.

Hide

3. Recently Sufi legend Begum Yaman passes away at the age of-

  • A. 52
  • B. 65
  • C. 89
  • D. 74

Show Answer

Answer: A – 52 – Explanation – Famous sufi singer and daughter of legendary Sitar Maestro (late) Ustad Vilayat Ali Khan, Begum Yaman K. Khan has passed away after multiple organ failure at the age of 52 years on 28th april 2017.

Hide

4. Recently World Immunization Week 2017 observed with the theme

  • A. ‘Promoting Community and Environmental Sustainability’
  • B. ‘Stop AIDS. Keep the Promise’
  • C. ‘Vaccines Work’
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: C – ‘Vaccines Work’ – Explanation –World Immunization Week 2017 observed with the theme World Immunization week 2017 is being observed from the 24th to the 30th of April 2017. The observation of the week aims to raise awareness about the critical importance of full immunization throughout life and its role in achieving the 2030 Sustainable Development Goals. The theme for this year is “Vaccines Work”.

Hide

5. A satellite named _____________, Developed by ISRO for the SAARC region will be launched on May 5, 2017.

  • A. Asian Friends Satellite
  • B. South Asia Satellite
  • C. Mitrayaan Satellite
  • D. Aavishkar Satellite

Show Answer

Answer: B – South Asia Satellite – Explanation – The South Asia Satellite will be launched on 5 May, Prime Minister Narendra Modi announced, describing it as India’s “pricelss gift” to its neighbours as part of the sabka saath, sabka vikaas concept. The South Asia Satellite is a geosynchronous communications and meteorology satellite by Indian Space Research Organisation (Isro) for the South Asian Association for Regional Cooperation (Saarc) region made up of eight countries, including Afghanistan, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Bhutan, Sri Lanka and Maldives.

Hide

6. Recently Which City among top 20 tourist destinations in Asia Pacific?

  • A. Beijing, Chongqing
  • B. Kandy, Kalmunai
  • C. Biratnagar, Janakpur
  • D. Mumbai, Chennai

Show Answer

Answer: D – Mumbai, Chennai – Explanation – Mumbai and Chennai have been named among the top 20 tourist destinations in the Asia Pacific (APAC) region, a report said. The rankings have been based in terms of total number of international overnight arrivals, number of nights spent at each destination and cross-border spending, according to Mastercard Asia Pacific Destinations Index 2017.

Hide

7. Recently in which country Global Mobile Internet conference was held?

  • A. Beijing, China
  • B. Kandy, Srilanka
  • C. Biratnagar, Nepal
  • D. Islamabad, Pakistan

Show Answer

Answer: A – Beijing, China – Explanation – The Global Internet conference (GMIC), organized by the Great Wall Association (GWC) held from 27th April to the 29th April 2017 at the China National Convention Center (CNCC) in Beijing, China.

Hide

8. Recently First direct London to China train completes how many km run?

  • A. 11000 Km
  • B. 12000 Km
  • C. 10000 Km
  • D. 15000 Km

Show Answer

Answer: B – 12000 Km – Explanation – The first freight train linking China directly to the UK arrived in the eastern Chinese city of Yiwu on 29th April after a 12,000-kilometre trip, becoming the world’s second-longest rail route.

Hide

9. Recently which country conducted first glide test of its first amphibious aircraft AG600, stated to be the largest in the word?

  • A. Russia
  • B. Japan
  • C. China
  • D. Japan

Show Answer

Answer: C – China – Explanation – China successfully conducted maiden glide test of its first amphibious aircraft AG600, stated to be the largest in the world, in the southern Chinese city of Zhuhai. The glide test was conducted on April 29.

Hide

10. Recently in which country a 70 million year old Dinosaur egg fossil was discovered?

  • A. Japan
  • B. Srilanka
  • C. Bhutan
  • D. China

Show Answer

Answer: D – China – Explanation – Scientists have unearthed five ancient dinosaur egg fossils in China dating back to 70 million years. The round-shaped eggs belonged to plant-eating phytophagous dinosaurs in the late Cretaceous period, researchers said.

Hide

11. Recently Reserve Bank of India (RBI) said that all the existing asset reconstruction companies (ARCs) must have a minimum net Owned fund (NOF) of Rs __________ crore by March 2019.

  • A. Rs. 50 crore
  • B. Rs. 1000 crore
  • C. Rs. 25 crore
  • D. Rs. 125crore

Show Answer

Answer: B – Rs. 1000 crore – Explanation – The Reserve Bank of India (RBI) on 28 th April, 2017 said all the existing asset reconstruction companies (ARCs) must have a minimum corpus of Rs100 crore by March 2019.

Hide

12. Recently Ilir Meta has been elected as President of Which Country?

  • A. Georgia
  • B. Austria
  • C. Albania
  • D. Greece

Show Answer

Answer: C – Albania – Explanation – Speaker Ilir Meta was chosen after lawmakers in the 140-seat body who were present for the closed-door election voted 87-2 in favor of him. Meta’s nomination was formally supported by the main left-wing governing Socialist Party of Prime Minister Edi Rama.

Hide

13. Recently Sanjay Prathir has been chosen for the prestigious Indian National Science Academy (INSA) medal for the Young Scientist Award for the year 2017. He belonging from-

  • A. Tezpur University
  • B. Karnataka University
  • C. Lucknow University
  • D. Kanpur University

Show Answer

Answer: A – Tezpur University – Explanation – Sanjay Pratihar, a scientist at Tezpur University, has been chosen for the the prestigious Indian National Science Academy (INSA) medal for the Young Scientist Award for the year 2017. Pratihar of the Department of Chemical Sciences has been awarded for his excellent contribution to multi-metal complexes, theoretical understanding, selective sensing of Hq2+ions and important applications in agriculture, according to a release issued by the university said.

Hide

14. Recently who among the following has won silver at the Asian Snooker Championship at Doha, Qatar?

  • A. Pankhil Patel
  • B. Shyam Goswami
  • C. Aditya Mehta
  • D. Pankaj Advani

Show Answer

Answer: D – Pankaj Advani – Explanation – On April 28, 2017, Insian professional snooker player Pankaj Advani, won silver at the Asian snooker Championship at Doha, Qatar. He lost the finals to China’s Lv Haotian by 3-6.

Hide

15. Which actress became the first Indian woman to drive a Formula E racing car?

  • A. Mugdha Godse
  • B. Radhika Apte
  • C. Gul Panag
  • D. Surveen Chawla

Show Answer

Answer: C – Gul Panag – Explanation – The actress joined Mahindra Racing (which is part of Mahindra & Mahindra group which is into Formula E car racing) in Barcelona to learn to drive a Formula E car. Mahindra Racing via a statement announced that she became the first Indian woman to drive a Formula E car.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 02 2017

 


Do not forget to check the following topics

5 Users (1 vote)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)