≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 03 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 03 2017. All the recent incidents which were held on Third May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 03 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 03 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 03 2017

Current Affairs Quiz :May 03 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 03 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which countries Prime minister was on an official visit to India?

  • A. Nepal
  • B. Bhutan
  • C. Srilanka
  • D. China

Show Answer

Answer: C – Srilanka – Explanation –The Prime Minister of Sri Lanka, His Excellency Mr. Ranil Wickremesinghe, who is on a working visit to India from 25-29 April 2017, met Prime Minister Shri Narendra Modi. The two leaders discussed a range of bilateral issues and matters of mutual interest. The Prime Minister hosted a lunch in honour of the Sri Lankan Prime Minister.

Hide

2. Recently Swachhta Pakhwada being observed by which ministry of India?

  • A. Agriculture Ministry
  • B. Textiles Ministry
  • C. Forest Ministry
  • D. Ministry of Women & Child Development

Show Answer

Answer: B – Textiles MinistryExplanation – The Ministry of Textiles is observing Swachhta Pakhwada from May 1- 15, 2017. The fortnight-long observance of programmes to spread the message of cleanliness and make it a part of our lives, was inaugurated by the Minister of State, Textiles, Shri Ajay Tamta, in Udyog Bhawan, New Delhi, India.

Hide

3. Nicos Anastasiades, who was on an official visit to India in April 2017, is the president of-

  • A. Belgium
  • B. Cyprus
  • C. Austria
  • D. Finland

Show Answer

Answer: B – CyprusExplanation – H.E. Mr Nicos Anastasiades, President of Republic of Cyprus will be coming to India on a State Visit from April 25-29, 2017, at the invitation of Hon’ble President of India Shri Pranab Mukherjee. This is the first visit of the President Anastasiades to India. Earlier he had substantive meetings with Prime Minister Modi on the sidelines of the United Nations General Assembly in New York in September 2015.

Hide

4. Recently which company has announced the new “Solve for India” initiative for tier- 2 Cities?

  • A. Microsoft
  • B. Alibaba
  • C. Facebook
  • D. Google

Show Answer

Answer: D – Google – Explanation – US-headquartered technology company Google has reportedly announced its ‘Solve for India’ programme with an aim to support entrepreneurs and developers of the country. As per a report by Financial Express, the company has launched an initiative to back the new wave of entrepreneurs from Tier II cities like Pune, Jaipur, Hyderabad, Kolkata, Kochi, Indore, Nagpur, Nashik, Madurai, Kanpur, and Chennai.

Hide

5. Which Indian State becomes the first State to use Automated Weather Stations?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Maharashtra
  • C. Bihar
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: B – Maharashtra  – Explanation – Maharasthra CM inaugurated the state’s first automatic weather stations for farmers in Dongargaon, Nagpur. Around 2,065 such weather stations will come in Maharashtra on PPP (public private partnership).The Automated Weather Stations (AWS) will be helpful in measuring the wind direction, wind speed, air temperature, relative humidity, and record the amount of rainfall.

Hide

6. Recently PM Narendra Modi Releases Stamp on whose 1000th birth anniversary?

  • A. Ram Acharya
  • B. Anuj Acharya
  • C. Ramanuj acharya
  • D. None Of These

Show Answer

Answer: C- Ramanuj Acharya – Explanation- Prime Minister Narendra Modi on Monday released a commemorative stamp on the 1,000th birth anniversary of Saint Ramanuj Acharya and said the central message of his life was inclusive society and religion.

Hide

7. On May 1, 2017 SpaceX launched ____________ rocket carrying NROL-76, a classified payload for the US National Reconnaissance Office (NRO)

  • A. Falcon 8
  • B. Falcon 7
  • C. Falcon 9
  • D. Falcon 11

Show Answer

Answer: B – Falcon 9 – Explanation – SpaceX conducted its first dedicated launch for the US National Reconnaissance Office (NRO) on Monday, with a Falcon 9 carrying out the NROL-76 mission. Liftoff from the Kennedy Space Center’s Pad 39A was within a two-hour window, with T-0 occurring at 07:15 Eastern time (11:15 UTC).

Hide

8. Every year, ‘International Labour Day’ is celebrated on:

  • A. 5th May
  • B. 1st May
  • C. 7th May
  • D. 9th May

Show Answer

Answer: B – 1st May – Explanation – International Workers’ Day, also known as Labour Day in some countries, and often referred to as May Day, is a celebration of labourers and the working classes that is promoted by the international labour movement which occurs every year on May Day (1 May), an ancient European spring festival.

Hide

9. Recently India Gives Rs. 35 Cr to Children of Freedom Fighters for Which Country?

  • A. Afghanistan
  • B. Nepal
  • C. Bangladesh
  • D. Bhutan

Show Answer

Answer: C – Bangladesh – Explanation – India gives scholarship worth Rs 35 crore to children of freedom fighters in Bangladesh. The scholarships have been awarded to 600 undergraduate students. Of them, 48 were from Chittagong, reportedly.

Hide

10. Recently Security and Exchange Board of India has finalized norms for issuance and listing of _________ bonds, which help in raising funds from capital markets for investment in the renewable energy Space.

  • A. Green bonds
  • B. Masala bonds
  • C. Solar bonds
  • D. White bonds

Show Answer

Answer: A – Green bonds – Explanation – Regulator SEBI has finalized norms for issuance and listing of green bonds, which will help in raising funds from capital markets for investment in the renewable energy space. The rules have been finalized by the Securities and Exchange Board of India (SEBI) after taking into account inputs from the finance and environment ministries, as also from the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE), a top official said.

Hide

11. Who has been appointed as first women president of Confederation of Indian Industry (CII) on May 1, 2017?

  • A. Shobana Kamineni
  • B. Tina Biswas
  • C. Neha Awasthi
  • D. Manisha Chainani

Show Answer

Answer: A – Shobana Kamineni – Explanation –Shobana Kamineni, executive vice chairperson of the Apollo Hospitals Enterprise Limited has been appointed as first Woman President of Confederation of Indian Industry (CII). She will take over the top position from the current President Dr Naushad Forbes, as reported in the media.

Hide

12. Recently which government honoured social worker Padma Venkataraman with the states “Avvaiyar Award” for 2017?

  • A. Kerala
  • B. Telangana
  • C. Tamil Nadu
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer: C – Tamil Nadu – Explanation – Tamil Nadu government on 2nd April, 2017 honoured social worker Padma Venkataraman with the state’s “Avvaiyar Award” for 2017. Padma, daughter of former President of India, the late R Venkataraman, was honoured for her efforts in the areas of women’s welfare and rehabilitation of leprosy-affected persons for the past 30 years, an official release said in Chennai.

Hide

13. Recently who among the following became the first Indian to clinch the Asian Squash title by winning the finals of 19th Asian Squash Championship in Chennai?

  • A. Roshni Jha
  • B. Maitri Raj
  • C. Joshna Chinappa
  • D. Dipika Pallikal

Show Answer

Answer: C – Joshna Chinappa – Explanation – Joshna Chinappa on 30th April, 2017 scripted history by becoming the first Indian to clinch the Asian Squash title with a thrilling win over compatriot Dipika Pallikal Karthik in the women’s final in Chennai.

Hide

14. Recently which football club created history by becoming the first club from North-East India to win the I-League title?

  • A. Imphal FC
  • B. Agartala FC
  • C. Guwahati FC
  • D. Aizawl FC

Show Answer

Answer: D – Aizawl FC – Explanation – History was created on 30th April, 2017 evening in the I-League when Aizawl FC, a relatively unknown club from a remote corner of the country were crowned champions of India’s top domestic league competition. The club became the first team from North East India to win the I-League, in what is arguably one of the most remarkable achievements in Indian football history.

Hide

15. Recently which celebrity launches Asha Parekh’s autobiography ‘The Hit girl’?

  • A. Aamir Khan
  • B. Saif Ali Khan
  • C. Sahrukh Khan
  • D. Irfan Khan

Show Answer

Answer: A – Aamir Khan – Explanation – After Salman Khan launched Asha Parekh’s autobiography ‘The Hit Girl’ in Mumbai, Mr. Perfectionist Aamir Khan launched the book in the capital on April 30th 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 03 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)