≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 04 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 04 2017. All the recent incidents which were held on Fourth May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 04 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 04 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 04 2017

Current Affairs Quiz :May 04 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 04 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



  1. Name the HRD Minister of India who recently launched Vidhya-Veerta Abhiyan.
  • A. Prakash Javedekar
  • B. Suresh Prabhu
  • C. Ananthkumar
  • D. Jagat Prakash Nadda

Show Answer

Answer: A – Prakash Javedekar – Explanation – The Minister for Human Resource and Development, Prakash Javadekar has launched Students for soldiers­ a nationwide Vidya – Veerta Abhiyan. The portraits of Param Veer Chakra decorated soldiers were handed over to the Vice Chancellors of Jawaharlal Nehru University, Delhi University, Jamia Milia Islamia, Jammu and IIT Delhi.

Hide

2. Recently in which state India’s second tallest flag pole has been inaugurated?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Maharashtra
  • C. Rajasthan
  • D. Assam

Show Answer

Answer: B – Maharashtra – Explanation – On May 1 2017, India’s second tallest flag pole has been inaugurated in Kolhapur at Western Maharashtra. The pole is 90 feet long and 60 feet wide, weighs 24 tone ,and it cost around 1.1 crore for the installation.

Hide

3. Between which two state Indian Railways to introduce Premier Tejas Express in June?

  • A. Gujarat
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Maharashtra
  • D. Goa

Show Answer

Answer: C & D – Maharashtra & Goa – Explanation – Indian Railways will launch the hi­tech Tejas Express on Mumbai­Goa route. It will be going to launch in June.  There will be 20 coaches in Tejas Express and have automatic doors and secured gangways for all coaches.

Hide

4. Recently which state has launches an ambulance service to rescue ill or injured cow?

  • A. Haryana
  • B. Jharkhand
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Uttarakhand

Show Answer

Answer: C – Uttar Pradesh – Explanation – Uttar Pradesh has launched an ambulance service for cows. Gauvansh Chikitsa Mobile Vans’ has launched to rescue ill or injured cows.

Hide

5. Recently Centre has plans to build an aerotropolis in which state?

  • A. Odisha
  • B. West Bengal
  • C. Manipur
  • D. Assam

Show Answer

Answer: D – Assam – Explanation – Union Minister of State for Civil Aviation Jayant Sinha has mentioned that Central Government is planning to build an aerotropolis in Assam and has sought 2,000 acres from the state government for the purpose.

Hide

6. Recently in which place Prime Minister Narendra Modi Inaugurates Patanjali Research Institute?

  • A. Haridwar
  • B. Rishikesh
  • C. Dehradun
  • D. Manali

Show Answer

Answer: A – Haridwar – Explanation – Prime Minister Narendra Modi on 3 May 2017 inaugurated Patanjali Research Institute at Haridwar, Uttarakhand. Patanjali Research Institute was established with an aim to globally establish the Vedic knowledge of Ayurveda of ancient India’s saints and sages.

Hide

7. Which city becomes first city to get its own Microsoft font?

  • A. Dubai
  • B. Abu Dhabi
  • C. Doha
  • D. Sharjah

Show Answer

Answer: A – Dubai – Explanation – Dubai has become the first city in the world to get its own Microsoft designed font. It was created in partnership with Microsoft. It was launched on May 1 2017.

Hide

8. Recently in which country World’s first Quantum computing machine made?

  • A. Russia
  • B. China
  • C. Europe
  • D. Iran

Show Answer

Answer: B – China – Explanation – A team of Chinese scientists led by renowned quantum physicist Pan Jianwei have announced that they have built the world’s first quantum computing machine that is 24,000 times faster than its international counterparts.

Hide

9. Recently of this country renowned climber Ueli Steck dies near Mount Everest?

  • A. Italy
  • B. Poland
  • C. Switzerland
  • D. Brazil

Show Answer

Answer: C – Switzerland – Explanation – The renowned mountaineer Ueli Steck, known for his rapid ascents of the Alps which earned him the nickname the “Swiss Machine”, has died in an accident in Nepal near Mount Everest. Steck, who was 40 and one of the most celebrated climbers of his generation, was killed on Sunday after falling to the foot of Mount Nuptse, a smaller peak in the area, according to Mingma Sherpa of the Seven Summit Treks company that had organised the expedition.

Hide

10. Which day was observed as World Press Freedom Day?

  • A. May 1
  • B. May 2
  • C. May 3
  • D. May 4

Show Answer

Answer: C – May 3 – Explanation – The United Nations General Assembly declared May 3 to be World Press Freedom Day or just World Press Day to raise awareness of the importance of freedom of the press and remind governments of their duty to respect and uphold the right to freedom of expression enshrined under Article 19 of the 1948 Universal Declaration of Human Rights and marking the anniversary of the Windhoek Declaration, a statement of free press principles put together by African newspaper journalists in Windhoek in 1991.

Hide

11. Recently who has gets Diplomatic Service Award from South Korea?

  • A. Ranjit Thakur
  • B. Rajive Kaul
  • C. Dinesh Maheshwari
  • D. Uma Shankar

Show Answer

Answer: B – Rajive Kaul – Explanation – May 2 Chairman of Nicco group and past president of CII Rajive Kaul was conferred with the Order of Diplomatic Service Merit Sungnye Medal of the Republic of Korea for his services rendered as honorary consul general of South Korea in Kolkata. The award was conferred by the acting President and Prime Minister of South Korea Hwang Kyo-ahn at a programme in New Delhi recently.

Hide

12. Recently which Indian actress has been awarded at International film fest in Houston?

  • A. Rekha
  • B. Kiren Kher
  • C. Shabana Azmi
  • D. Reema Lagoo

Show Answer

Answer: C – Shabana Azmi – Explanation – The hollywood film The black prince starring Indian Actress Shabana Azmi and singer poet Sainder Sartaaj awarded special Jury Remi Award at 50th Annual World Fest Houston International film Festival. The black prince is a historic film of the last king of Punjab – Maharajah Duleep Singh and his relationship with Queen Victoria.

Hide

13. Recently who has becomes the new Controller General of Accounts?

  • A. Anthony Lianzuala
  • B. Lalzirmawia Chhangte
  • C. K.Rohmingthanga
  • D. Thangchem Zathang

Show Answer

Answer: A – Anthony Lianzuala – Explanation – Mr. Anthony Lianzuala has become the New Controller General of Accounts (CGA). MrLianzuala was the first Director of training institute in the field of Public Financial Management and Accounting in the North­East named INGAFNER, based in Aizawl, Mizoram.

Hide

14. Which of the following bank has said to make 600 villages digitally-enabled in 2017?

  • A. ICICI Bank
  • B. State Bank of India
  • C. Canara Bank
  • D. HDFC Bank

Show Answer

Answer: A – ICICI Bank – Explanation – On May 2, 2017, ICICI Bank said it has made 100 villages’ digitally­enabled in 2017 and plans to transform 500 more by the year­end.

Hide

15. Recently AIIB has granted what sum of amount loan for a power project in Andhra Pradesh?

  • A. $ 155 million
  • B. $ 160 million
  • C. $ 166 million
  • D. $ 170 million

Show Answer

Answer: B – $ 160 million – Explanation – Asian Infrastructure Investment Bank has approved $ 160 million loan for a power project in Andhra Pradesh.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 04 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)