≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 05 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 05 2017. All the recent incidents which were held on Fifth May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 05 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 05 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 05 2017

Current Affairs Quiz :May 05 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 05 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state has auction India’s most expensive limestone block?

  • A. Chhattisgarh
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Uttarakhand
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: A – Chhattisgarh – Explanation – The Kesla-II limestone block in Raipur district of Chhattisgarh with an estimated reserve of 215 million tonnes has been auctioned at 96.15 per cent of Indian Bureau of Mines (IBM) prices, thereby becoming India’s most expensive limestone block.

Hide

2. Recently which of the Central Sector Scheme was approved by the CCEA?

  • A. Ujjala
  • B. Sampada
  • C. Jan Dhan Yojana
  • D. Prandhan Mantri Bima Yojana

Show Answer

Answer: B – Sampada – Explanation – The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA), chaired by the Prime Minister Narendra Modi, on 3 May 2017 approval the re-structuring the schemes of Union Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) under Central Sector Scheme SAMPADA. SAMPADA stands for ‘Scheme for Agro-Marine Processing and Development of Agro-Processing Clusters’. The objective of SAMPADA is to supplement agriculture, modernize processing and decrease agri-waste.

Hide

3. On which river World’s highest rail bridge taller than Eiffel Tower was under construction?

  • A. Jhelum River
  • B. Tawi River
  • C. Chenab River
  • D. Suru River

Show Answer

Answer: C – Chenab River – Explanation – World’s highest railway bridge that is expected to be 35 metres taller than the Eiffel Tower will be built on Chenab River in Jammu & Kashmir within next two years.

Hide

4. Recently which of the Airport was approves by the Cabinet as International Airport?

  • A. Dibrugarh Airport
  • B. Rajkot Airport
  • C. Maharana Pratap Airport
  • D. Vijayawada Airport

Show Answer

Answer: D – Vijayawada Airport  – Explanation – The Union Cabinet led by Prime Minister Narendra Modi on 3 May 2017 approved the declaration of Vijayawada Airport as International Airport, as per the provisions of Andhra Pradesh Reorganisation Act, 2014. The move will help enhance connectivity to the State capital. It will also expand the choice of services for the air travellers and that too at competitive costs. This will encourage more international passengers to visit the city thereby, boosting domestic and international tourism and the socio-economic development of Andhra Pradesh.

Hide

5. Name the Indian actress who will attend UNICEF gala to support violence-affected children.

  • A. Priyanka Chopra
  • B. Deepika Padukone
  • C. Aishwarya Rai
  • D. Katrina Kaif

Show Answer

Answer: A – Priyanka Chopra – Explanation – Indian actress Priyanka Chopra will be attending a UNICEF’s fundraising event in South Africa on 6 May 2017 to highlight the challenges faced by children affected by violence there. Besides the Indian International icon, the event would also bring together some of the world’s biggest names in order to leverage their support to enhance the care and protection of children subjected to abuse, violence, neglect and exploitation.

Hide

6. Saulgiri and Swalgiri communities of this state have been notified as Scheduled Castes?

  • A. Assam
  • B. West Bengal
  • C. Odisha
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer: C – Odisha – Explanation – Odisha’s Sualgiri and Swalgiri communities have been notified as Scheduled Castes. It is followed by the President Pranab Mukherjee’s assent to a new law. The Rajya Sabha had passed the bill and it was cleared by the Lok Sabha in March.

Hide

7. Recently archaeologists have discovers how many years old model garden outside Egypt tomb?

  • A. 4000
  • B. 3500
  • C. 3900
  • D. 3300

Show Answer

Answer: A – 4000 – Explanation –  A group of archaeologists discovered the remains of a nearly 4000 year old model garden outside a tomb in the ancient Egyptian capital of Thebes, today known as Luxor. The discovery was announced by Egypt’s Antiquities Ministry said on 3 May 2017. The discovery was made by a Spanish team in the Draa Abul Nagaa necropolis across the Nile from the modern-day city of Luxor. The Draa Abul Naga necropolis lies near the Valley of the Kings, where many of the pharaohs, including Tutankhamun, were buried.

Hide

8. What is the name of Renowned British physicist has warned that humans must colonise another planets in 100 years to survive?

  • A. Douglas Ross
  • B. Stephen Hawking
  • C. Adrian Berry
  • D. Alan Barber

Show Answer

Answer: B – Stephen Hawking – Explanation – Renowned British physicist Stephen Hawking has warned that Humans will need to leave Earth and colonise another planet within the next 100 years to escape from asteroid strikes, overpopulation and drastic effects of climate change. Hawking along with his former student Christophe Galfard will be travelling the world to find out how humans could survive in outer space in a documentary called ‘Expedition New Earth’, a part of BBC’s new science season tomorrow’s World.

Hide

9. United Nation marks which day as the first World Tuna Day?

  • A. May 5
  • B. May 4
  • C. May 3
  • D. May 2

Show Answer

Answer: D – May 2 – Explanation – The United Nations marks the first World Tuna Day on May 2, 2017. To protect one of the globe’s most popular fish to be caught and eaten.

Hide

10. In the recent released T20 ranking table which country drop to No. 4?

  • A. India
  • B. New Zealand
  • C. England
  • D. Pakistan

Show Answer

 Answer: A – India – Explanation – Annual update of ICC Twenty20 International team rankings was released on May 1, 2017. India has dropped two places to slip to fourth position. With 118 points India is behind Pakistan (121 points), England (121 points), and New Zealand (125 points). Pakistan is behind England by fraction of a point and is positioned at No.3.

Hide

11. Who has wins the men singles title at Chile Open?

  • A. Anthony Amalraj
  • B. Soumyajit Ghosh
  • C. Philipp Floritz
  • D. Hunor Szocs

Show Answer

Answer: B – Soumyajit Ghosh – Explanation – Men’s singles final was contested between two Indian players, Soumyajit Ghosh and Anthony Amalraj, in which Soumyajit clinched the title. Soumyajit became the third Indian to win a men’s singles title at an ITTF Challenge Series or ITTF World Tour tournament.

Hide

12. Recently who was honoured with Dada Saheb Phalke Award?

  • A. Kasinadhuni Viswanath
  • B. Shyam Benegal
  • C. Ashutosh Gowariker
  • D. Rakeysh Omprakash Mehra

Show Answer

Answer: A – Kasinadhuni Viswanath – Explanation – President Pranab Mukherjee on 3 May 2017 conferred Ǎlmmaker Kasinadhuni Viswanath with the prestigious Dada Saheb Phalke Award at the 64th National Film Awards ceremony in New Delhi. Viswanath is the 48th recipient of the Phalke award, the highest recognition in Indian cinema.

Hide

13. Who has presented 64th National Film Awards?

  • A. Vice President Hamid Ansari
  • B. President Pranab Mukherjee
  • C. Prime Minister Narendra Modi
  • D. Above all

Show Answer

Answer: B – President Pranab Mukherjee – Explanation – President Pranab Mukherjee presented the 64th National Film Awards on 3 May 2017 in New Delhi. The Awards were announced on 7 April 2017.

Hide

14. Who has been appointed as new chairman of PAC?

  • A. Mallikarjun Kharge
  • B. K.V. Thomas
  • C. Khalid Jamil
  • D. Debjit Majumder

Show Answer

Answer: A – Mallikarjun Kharge – Explanation – Mallikarjun Kharge is appointed as the Chairperson of the Public Accounts Committee (PAC) of the Parliament.

Hide

15. Who has been appointed as the chairman of ICSSR?

  • A. S K Thorat
  • B. Braj Bihari Kumar
  • C. Abhinay Deo
  • D. Raj Kumar Gupta

Show Answer

Answer: B – Braj Bihari Kumar – Explanation –Braj Bihari Kumar has been appointed as the chairman of the Indian Council of Social Science Research (ICSSR). He succeeded economist S K Thorat.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 05 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)