≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 06 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 06 2017. All the recent incidents which were held on Sixth May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 06 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 06 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 06 2017

Current Affairs Quiz :May 06 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 06 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. According to the Swachh Bharat survey which is India’s cleanest city?

  • A. Indore
  • B. Gonda
  • C. Patna
  • D. Surat

Show Answer

Answer: A – Indore – Explanation – On May 4, 2017 Urban Development Minister M Venkaiah Naidu released 3 edition of the Swachh Survekshan which ranked 434 Indian cities on various cleanliness parameters. Indore in Madhya Pradesh emerged as the cleanest city and Gonda in Uttar Pradesh ranked at the bottom as the dirtiest city.

Hide

2. Recently which two state legislative Assembly Passes GST Bill?

  • A. Gujarat
  • B. Haryana
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: B & C – Haryana & Madhya Pradesh – Explanation – Haryana and Madhya Pradesh cabinet gave its approval to a draft bill for implementation of the Goods and Services Tax in the state.The GST will be implemented from 1 of July.

Hide

3. Recently Chief Minister Shivraj Singh Chauhan of this state inaugurates world level weapon production unit in Bhind district?

  • A. Uttarakhand
  • B. Punjab
  • C. Karnataka
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: D – Madhya Pradesh – Explanation – The world level weapon production unit “Punj Lyod Defence System” was inaugurated in Malanpur Industrial Area of Bhind district of Madhya Pradesh. The unit was jointly inaugurated on 4 May 2017 by Chief Minister of Madhya Pradesh Shivraj Singh Chouhan and Union Rural Development Minister Narendra Singh Tomar. The state government claimed that it is the first small weapon manufacturing unit in private sector in the country. It has been set up in the joint partnership of India’s Punj Lyod and Israel Weapon Industry under the Make in India Programme.

Hide

4. Madhya Pradesh Assembly declares _________________ river as living entity.

  • A. Chambal River
  • B. Tapti River
  • C. Narmada River
  • D. Betwa River

Show Answer

Answer: C – Narmada River – Explanation – Madhya Pradesh government has passed a law in the state to give recognition to Narmada River.

Hide

5. Who has inaugurated the Highway Saga & SRISHIT exhibitions?

  • A. Nitin Jairam Gadkari
  • B. Ananthkumar
  • C. Ravi Shankar Prasad
  • D. Jagat Prakash Nadda

Show Answer

Answer: A – Nitin Jairam Gadkari – Explanation – Union Minister of Road Transport and Highways, Nitin Gadkari inaugurated two exhibitions, ‘The Highway Saga: Past Present & Future’ and ‘Safe Road & Inter-State Highways Transforming India (SRISHTI)’ on 3 May 2017 at the Vigyan Bhawan Lawns in New Delhi. The exhibitions are being conducted as a part of the three-day ‘India Integrated Transport and Logistics Summit 2017 (IITLS)’, which is being organised by the Ministry of Road Transport and Highways (MoRTH) from 1 May to 5 May 2017.

Hide

6. Recently which countries are signed a memorandum on Syrian crisis?

  • A. Russia
  • B. Iran
  • C. Turkey
  • D. All the above

Show Answer

Answer: D – All the above – Explanation – Allies of Syria- Russia and Iran and rebel supporter Turkey signed a memorandum on 4 May 2017, backing Moscow’s plan of creating safe zones in Syria to encourage a truce between the Syrian government and the rebel forces. The deal was signed by the heads of the delegations representing the three ally countries during peace talks in Kazakhstan’s capital city, Astana. The Syrian government and rebel delegations were not among the signatories.

Hide

7. Recently this country’s scientists have invented new test kit can detect cancer with just one drop of blood?

  • A. USA
  • B. China
  • C. Japan
  • D. Germany

Show Answer

Answer: B – China – Explanation – Chinese scientists have invented a new test, which could help diagnose multiple kinds of cancer by examining just one drop of human blood. The test kit of Hsp90a protein has been developed by the researchers at Tsinghua University’s School of Life Sciences for clinical use.

Hide

8. Which organization has designed first inflatable Greenhouse could enable water recycling on Mars?

  • A. ISRO
  • B. CSRC
  • C. NASA
  • D. None of these

Show Answer

Answer: C – NASA – Explanation – NASA Scientists have designed an inflatable greenhouse that could be used one day by astronauts to grow fresh food and produce oxygen on Mars or Moon. The first-of-its-kind sample involves an inflatable, deployable greenhouse that can support plant and crop production for nutrition, air revitalisation, water recycling and waste recycling.

Hide

9. Recently at the age of _______________ German painter AR Pency was died.

  • A. 76
  • B. 72
  • C. 84
  • D. 77

Show Answer

Answer: D – 77 – Explanation – German artist A.R. Penck, whose work featuring primitive depictions of people and animals is recognized as an important example of the new figurative style in Europe, has died. He was 77 in Zurich after a lengthy illness.

Hide

10. In the recent FIFA ranking after 21 years India placed at-

  • A. 100
  • B. 111
  • C. 108
  • D. 113

Show Answer

Answer: A – 100 – Explanation – The Indian football team made it into the top 100 of the FIFA World Rankings for the first time in 21 years. The team is placed at 100th alongside Nicaragua, Lithuania and Estonia. The FIFA rankings were released on 4 May 2017.

Hide

11. Recently the FC of this city threatens Fast unto death if denied entry in top tier of next season?

  • A. Imphal Football Club
  • B. DispurFootball Club
  • C. Aizawal Football Club
  • D. Kohima Football Club

Show Answer

Answer: C – Aizawal Football Club – Explanation – Aizawl Football club (FC), the Newly-crowned I-League football champions, on 3 May 2017 threatened to go on a “fast unto death” if they are not allowed to play in the top tier of domestic club structure next season. The All India Football Federation (AIFF) is mulling restructuring of domestic football into three tiers from next season.

Hide

12. Recently Village Financial Services of which city gets award?

  • A. Village Financial Services Kolkata
  • B. Village Financial Services Malda
  • C. Village Financial Services North Dinajpur
  • D. Village Financial Services Darjeeling

Show Answer

Answer: A – Village Financial Services Kolkata – Explanation – A Kolkata­based Micro Finance Institution, Village Financial Services has bagged MSME Banking Excellence Awards 2016, instituted by the Chamber for Indian Micro, Small & Medium Enterprises (CIMSME).

Hide

13. Name the Union Sports Minister has announces that changes in National Youth Awards.

  • A. Anant Geete
  • B. Vijay Goel
  • C. Dr. Harsh Vardhan
  • D. Prakash Javadekar

Show Answer

Answer: B – Vijay Goel – Explanation – Union Minister of Youth Affairs & Sports Vijay Goel on 3 May 2017 revamped the National Youth Awards (NYA) to promote transparency in the selection process. The National Youth Awards are conferred by the Ministry of Youth AIairs and Sports every year to young people to give recognition to their outstanding work and to motivate them to achieve excellence in the Ljeld on National Development and Social Service.

Hide

14. Recently Union Cabinet approves National _____________________ Policy 2017.

  • A. Steel
  • B. Iron
  • C. Aluminum
  • D. Silver

Show Answer

Answer: A – Steel – Explanation – The Union Cabinet, presided by the Prime Minister Narendra Modi, on 3 May 2017 gave its approval for National Steel Policy (NSP) 2017. The Policy embodies the long term vision of the Government to give impetus to the steel sector. It seeks to enhance domestic steel consumption and ensure high quality steel production and create a technologically advanced and globally competitive steel industry.

Hide

15. Which of the following company has launches new brand identity recently?

  • A. HCL
  • B. Wipro
  • C. Akash
  • D. Bharati Airtel

Show Answer

Answer: B – Wipro – Explanation – Wipro has disclosed its new brand identity. The new brand identity addresses its business requirements and drive future opportunities in this digital era.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 06 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)