≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 11 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 11 2017. All the recent incidents which were held on Eleventh May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 11 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 11 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 11 2017

Current Affairs Quiz :May 11 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 11 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently in which city Prime Minister Narendra Modi launches integrated case management system of Supreme Court?

  • A. New Delhi
  • B. Pune
  • C. Mumbai
  • D. Gandhi Nagar

Show Answer

Answer: A – New Delhi – Explanation – The Prime Minister of India, Narendra Modi launched the integrated case management system of the Supreme Court on 10 May 2017 at a function in New Delhi. The inaugural event was attended by the Chief Justice of India, Union Law Minister Ravi Shankar Prasad and judges of the apex court.

Hide

2. Name the sports minister who recently flagged off four Clean Himalaya Expeditions.

  • A. Thawar Chand Gehlot
  • B. Smriti Zubin Irani
  • C. Vijay Goel
  • D. Rajiv Pratap Rudy

Show Answer

Answer: C – Vijay Goel – Explanation – Minister of Sports, Vijay Goel flagged off four Clean Himalaya expeditions and a Medical Mountaineering expedition to Mt Satopanth (7075 Mtrs) on 9 May 2017 at the Indian Mountaineering Foundation (IMF)in Delhi. Speaking on the occasion, Goel said that such initiatives by the IMF will not only help in ensuring safe practices during the conduct of adventure activities but will also add to the skill levels of the youth, enhancing their employability, discipline and courage.

Hide

3. Recently which of the Indian personality attend International Day of Vesak celebrations in Colombo?

  • A. President Pranab Mukherjee
  • B. Prime Minister Narendra Modi
  • C. Yoga Guru Baba Ram Dev
  • D. RSS president Moham Bhagwat

Show Answer

Answer: B – Prime Minister Narendra Modi – Explanation – Buddha Purnima or “Vesak”, the day of the Full Moon was observed globally on 10 May 2017. The day marks the birth of Gautam Buddha, who was born two and a half millennia ago in the year 623 B.C. It was also on this day that the Buddha attained enlightenment under the Mahabodhi tree at Bodh Gaya and it was on the day of Vesak that the Buddha passed away.

Hide

4. Recently at the age of ______________ former Maharashtra Minister Arjun Tulshiram Pawar was died.

  • A. 87
  • B. 79
  • C. 84
  • D. 80

Show Answer

Answer: D – 80 – Explanation – Arjun Tulshiram Pawar, a senior NCP leader and former Maharashtra minister, passed away on May 10, 2017, in Mumbai after prolonged illness. Arjun Pawar was 80 and was under treatment at Bombay Hospital.

Hide

5. The Union Government sets up a task force to compute reliable and timely employment data, the task force to be headed by

  • A. Arvind Panagariya
  • B. M. Sathiyavathy
  • C. T.C.A. Ananth
  • D. Pulak Ghosh

Show Answer

Answer: A – Arvind Panagariya – Explanation – The Union Government led by Prime Minister Narendra Modi on 9 May 2017 created a task force on employment data. The task force to be headed by NITI Aayog Vice Chairman Arvind Panagariya and will be responsible for creating a methodology to generate timely and reliable employment data.

Hide

6. Which day is observed as World Migratory Bird Day?

  • A. May 9
  • B. May 10
  • C. May 11
  • D. May 12

Show Answer

Answer: B – May 10 – Explanation – World Migratory Bird Day 2017 is observed on 10 of May every year.

Hide

7. Which TV channel will launch its first Hindi general entertainment channel in India?

  • A. Discovery
  • B. Univision
  • C. Geo Super
  • D. Cinelatino

Show Answer

Answer: A – Discovery – Explanation – Discovery Communications on 10 May 2017 announced its plan to roll out Discovery JEET, a new entertainment channel across India. The channel will be started by the end of 2017. After its launch, the channel will be airing a 65-episode scripted biopic series on Baba Ramdev with title Swami Baba Ramdev: The Untold Story.

Hide

8. Recently India has decided to replace its research station in ___________________.

  • A. North America
  • B. South America
  • C. Oceania
  • D. Antarctica

Show Answer

Answer: D – Antarctica – Explanation – India has decided to replace its Maitri research station in Antarctica with a new one in the next three to four years. The same was announced by Madhavan Nair Rajeevan, Secretary, and Ministry of Earth Sciences on 9 May 2017.

Hide

9. Recently at the age of ____________ ACTV founder & GI Joe Inventor Stanley Weston was died.

  • A. 88
  • B. 89
  • C. 84
  • D. 90

Show Answer

Answer: C 0 84 – Explanation – Stanley Weston, co­founder of interactive TV programming company ACTV died on 1 May at 84 years old. He is the man who conceived the idea of the G.I. Joe action figure.

Hide

10. Who become the highest wicket takers in Women’s One Day Internationals?

  • A. Jhulan Goswami
  • B. Cathryn Fitzpatrick
  • C. Lisa Sthalekar
  • D. Anisa Mohammed

Show Answer

Answer: A – Jhulan Goswami – Explanation – Indian fast bowler, Jhulan Goswami now holds the record as highest wicket­taker in women’s one­day international. In the ongoing Women’s Quadrangular Series in South Africa, Jhulan managed to get 3 wickets in a match against South African team, which took her career total to 181 wickets in 153 matches. She thereby broke Australia’s Cathryn Fitzpatrickthe’s world record of 180 wickets. India’s former left­arm spinner Neetu David is at No. 4 position with 141 wickets.

Hide

11. In which Indian state National Basketball Association inaugurates its first academy?

  • A. Uttarakhand
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Punjab
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: B – Uttar Pradesh – Explanation – The National Basketball Association (NBA) ­the governing body of Basketball in US inaugurated its first ever academy in India in Greater Noida, Uttar Pradesh.

Hide

12. How many athletes are selected at GAIL Indian Speed Star Season II?

  • A. Eight
  • B. Seven
  • C. Eleven
  • D. Five

Show Answer

Answer: B – Seven – Explanation –The Season II of GAIL Indian Speed Star culminated on 10 May 2017 in New Delhi with the selection of 7 athletes. The grand ĭnale of this grass root athletics program was held at Thyagaraj Sports Complex. Now, these seven athletes will be trained to compete in international athletic events. Now, these seven athletes will be trained to compete in international athletic events.

Hide

13. Which Indian actress bags Best Director and Best Actress awards at New York Indian Film Festival?

  • A. Konkona Sen Sharma
  • B. Vidya Balan
  • C. Rani Mukerji
  • D. Sridevi

Show Answer

Answer: A – Konkona Sen Sharma  – Explanation – Konkona Sen Sharma in the ĭrst week of May 2017 grabbed the top honours at the 2017 New York Indian Film Festival (NYIFF). Konkona won the Best Director award for her directorial debut A Death in the Gunj and the Best Actress award for Lipstick Under My Burkha at 2017 NYIFF.

Hide

14. Recently Moon Jae-in sworn in as President of this country?

  • A. South Korea
  • B. North Korea
  • C. Norway
  • D. Japan

Show Answer

Answer: A – South Korea – Explanation – Liberal politician Moon Jae-in on 10 May 2017 was sworn in as South Korea’s President in a ceremony at the National Assembly Seoul. Moon won South Korea’s presidential election in a victory that ends nearly a decade of conservative rule.

Hide

15. Who has been appointed as country director for India of Twitter?

  • A. Balwindeer Singh
  • B. Taranjeet Singh
  • C. Mahendra Singh
  • D. Sarita Singh

Show Answer

Answer: B – Taranjeet Singh – Explanation –Twitter has elevated Taranjeet Singh as its Country Director for India. He was earlier leading the charge for sales and marketing support for Twitter’s advertisers in India.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 11 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)