≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 12 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 12 2017. All the recent incidents which were held on Twelfth May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 12 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 12 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 12 2017

Current Affairs Quiz :May 12 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 12 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Which state government has decided to launch action plans for reducing infant mortality rate?

  • A. Rajasthan
  • B. Gujarat
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: A – Rajasthan – Explanation – The Rajasthan government has decided to introduce action plans at the district level in order to utilise locally available resources to reduce infant mortality rate (IMR). The plans will be based on the socio-economic conditions of each district.

Hide

2. Which city is going to host a mega-event to celebrate International Yoga Day?

  • A. Ranchi
  • B. Ahmedabad
  • C. Jaipur
  • D. Surat

Show Answer

Answer: B – Ahmedabad – Explanation – The city of Ahmedabad in Gujarat would be hosting the biggest ever International Yoga Day event on 21 June 2017. The same was announced by Yoga Guru Baba Ramdev while addressing a press conference in the city on 10 May 2017. The Yogi announced that the event would witness participation from over 5 lakh people.

Hide

3. How many bridges are safe in Kerala?

  • A. 700
  • B. 893
  • C. 606
  • D. 956

Show Answer

Answer: C – 606 – Explanation – The first-ever ‘Bridges Survey’ conducted by the PWD revealed that around 365 bridges in Kerala are in such a grave condition that they require emergency replacement. The PWD Minister G Sudhakaran, while replying to the debate on demand for grants for public works in the state assembly on 9 May 2017, expressed his deep concern on the matter and revealed that only 606 of the 2300 bridges in the state could be deemed safe.

Hide

4. Bishu Parv or Sendra was observed in Dalma Wildlife Sanctuary. In which state the sanctuary is located?

  • A. Odisha
  • B. Assam
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Jharkhand

Show Answer

Answer: D – Jharkhand – Explanation – Bishu Parv or Sendra observed in Dalma Wildlife Sanctuary the Dalma Wildlife Sanctuary is located 10 km from the city of Jamshedpur in Jharkhand. The 2017 hunting festival “BishuParv” was observed in Jharkhand.

Hide

5. Which day is observed as National Technology Day?

  • A. May 11
  • B. May 12
  • C. May 10
  • D. May 13

Show Answer

Answer: A – May 11 – Explanation – The National Technology Day 2017 was observed on 11 of May, 2017 in India.

Hide

6. Recently 29th edition of CORPAT between India and ________________ begins at Port Blair.

  • A. Indonesia
  • B. Algeria
  • C. Sweden
  • D. South Korea

Show Answer

Answer: A – Indonesia – Explanation – The 29th series of India- Indonesia Co-Ordinated Patrol (CORPAT) commenced on 9 May 2017 at Port Blair under the aegis of Andaman and Nicobar Command. The Indonesian Naval Ship KRI Sutedi Senoputra arrived at Haddo Wharf, Port Blair to mark the commencement of the 29th series of IND–INDO CORPAT. An Indonesian Maritime Patrol Aircraft also flew in with the Indonesian Naval delegation led by First Admiral Bambang Irwanto to INS Utkrosh, Port Blair. First Admiral Bambang Irwanto called on Major General PS Sai, Chief of StaI, Andaman and Nicobar Command and the delegation also interacted with Commodore Ashutosh Ridhorkar, the Naval Component Commander.

Hide

7. Recently India and which country exchange views on maritime developments in Asia-Pacific & IOR?

  • A. UK
  • B. US
  • C. China
  • D. Australia

Show Answer

Answer: B – US – Explanation – India and the US in May 2017 exchanged views on maritime developments in the Asia-Pacific and Indian Ocean Region and considered steps to further strengthen bilateral maritime security cooperation. The exchanges were made in the second round of the India-US Maritime Security Dialogue. The dialogue between the two nations was held on 9 and 10 May 2017 in Newport, Rhode Island in the USA.

Hide

8. Recently In which city meeting of the Co-Chairs of the India-Russia Intergovernmental Commission was held?

  • A. Moscow
  • B. Nizhny Novgorod
  • C. New Delhi
  • D. Samara

Show Answer

Answer: C – New Delhi – Explanation – The Co-Chairs of the India-Russia Inter-Governmental Commission on Trade, Economic, Scientific, Technological and Cultural Cooperation (IRIGC-TEC) was held on 10 May 2017 in New Delhi.

Hide

9. Which country is planning to install a cabin on Moon?

  • A. China
  • B. Russia
  • C. India
  • D. US

Show Answer

Answer: A – China – Explanation – China initiated its second attempt to test its simulated space cabin- Yuegong-1- in Beijing on 10 May 2017 to strengthen its knowledge of what would be required for humans to remain on the moon for medium and long durations. The development indicates that the country is clearly planning to send its first lunar explorers for a longer stay on the space body.

Hide

10. Who is going to complete his full term as ICC Chairman?

  • A. Shashank Manohar
  • B. Anurag Thakur
  • C. Ranjan Madugalle
  • D. Greg Campbell

Show Answer

Answer: A – Shashank Manohar – Explanation – The International Cricket Council (ICC) on 10 May 2017 confirmed that Shashank Manohar will continue to function as the Independent Chairman of ICC till June 2018. With this, the uncertainty looming large over Shashank Manohar’s tenure as ICC chairman came to an end.

Hide

11. Recently at Asian Wrestling Championship India’s Harpreet Singh wins this medal in Greco-Roman weight category?

  • A. Gold
  • B. Silver
  • C. Bronze
  • D. None of these

Show Answer

Answer: C – Bronze – Explanation – Indian wrestler Harpreet Singh on 10 May 2017 won a bronze medal in the Greco-Roman weight divisions on the opening day of the Asian Wrestling Championship. In the opening match played in New Delhi, Harpreet defeated his rival Jun Ji Na of China 3-2 in 80kilogram category.

Hide

12. Who will be the new Pakistan’s Envoy to India?

  • A. Sohail Mahmood
  • B. Abdul Basit
  • C. Hamid Seikhe
  • D. Razzak Khan

Show Answer

Answer: A – Sohail Mahmood – Explanation – A senior official of the Pakistan Foreign Service ‘Sohail Mahmood’ will be the new Pakistani High Commissioner in India. He will replace Abdul Basit. Currently, He is the Pakistan’s Ambassador to Turkey.

Hide

13. Who has been appointed as India’s Ambassador to Netherlands?

  • A. Venu Rajamony
  • B. Navtej Sarna
  • C. Harinder Sidhu
  • D. Meera Shankar

Show Answer

Answer: A – Venu Rajamony – Explanation – Venu Rajamony appointed as India’s Ambassador to the Netherlands. Rajamony will also be India’s Permanent Representative to the Organisation for Prevention of Chemical Weapons based in The Hague and cover the International Court of Justice.

Hide

14. Which footballer wins Football Writers Association award?

  • A. N’Golo Kante
  • B. Paul Pogba
  • C. Ashley Cole
  • D. David Silva

Show Answer

Answer: N’Golo Kante – Explanation – N’Golo Kante voted the 2017 Footballer of the Year by the Football Writers Association(FWA) He will receive the prestigious FWA award, which has been awarded since 1948, at a gala dinner in London on 18th May when the association marks its 70th anniversary. Kante is a French footballer who plays as a central midfielder for English club Chelsa and France National Team.

Hide

15. Name the ministry has instructed NGOs to open Bank Accounts in Core banking format.

  • A. Home Ministry
  • B. Micro, Small and Medium Enterprises
  • C. Human Resource Development
  • D. Social Justice and Empowerment

Show Answer

Answer: A – Home Ministry – Explanation – The Home Ministry has instructed around 5,845  Non – Governmental Organisations (NGOs) to open their accounts in banks having core banking facilities. Registrations of more than 10,000 NGOs have been cancelled and more than 1,300 have been denied a renewal over the last three years for various violations. The Home Ministry mandated the NGOs registered under the Foreign Contribution Regulation Act to have their accounts in either nationalised banks or in a few private banks that have core banking facilities.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 12 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)