≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 13 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 13 2017. All the recent incidents which were held on Thirteen May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 13 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 13 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 13 2017

Current Affairs Quiz :May 13 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 13 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Which of the commission of India has launches National Contact Centre?

  • A. National Consumer Disputes Redressal Commission
  • B. Election Commission of India
  • C. Planning Commission
  • D. University Grants Commission

Show Answer

Answer: B – Election Commission of India – Explanation – The Election Commission of India has launched National Contact Centre with a toll free number- 1800111950. The move would enable any citizen from any part of the country to call on the toll-free number and get their query or complaint addressed at any time of the day in Hindi or English.

Hide

2. Real Estate Regulation Act ______________ came into force from 1 May 2017.

  • A. 2016
  • B. 2017
  • C. 2015
  • D. 2014

Show Answer

Answer: A – 2016 – Explanation – The Real Estate Act 2016 came into force from 1 May 2017. It promises of protecting the right of consumers and bringing about transparency in the real estate sector in India. The government describes the implementation of the consumer friendly Act as the inception of an era where the consumer is the king. Real estate sector has also welcomed the implementation of the Act. Real estate sector thinks that it will bring a paradigm change in the way the Indian real estate sector functions.

Hide

3. Name the Union Agriculture and Farmers Welfare Minister has launch e-Krishi Samvad an online interface.

  • A. Kalraj Mishra
  • B. Jagat Prakash Nadda
  • C. Narendra Singh Tomar
  • D. Radha Mohan Singh

Show Answer

Answer: D – Radha Mohan Singh – Explanation – On May 11, 2017, Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare, Radha Mohan Singh, launched e­Krishi Samvad at Krishi Bhawan in New Delhi for welfare and development of agricultural stakeholders in India.

Hide

4. Recently at the age of ____________ Himachal Pradesh cabinet minister Karan Singh was died.

  • A. 66
  • B. 71
  • C. 59
  • D. 60

Show Answer

Answer: C – 59 – Explanation – Karan Singh, Himachal Pradesh Cabinet Minister passed away on 12 May 2017 at the All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) in Delhi. He was 59. Singh was suffering from cancer since some time and took his last breath around 1.45 am. He is survived by his wife and a son. His elder son had passed away in an accident in 2012.

Hide

5. Recently which state become first to have logo for vehicles driven by persons with hearing impairment?

  • A. Telangana
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Gujarat
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: A – Telangana – Explanation – Telangana is the first state to introduce a logo for identifying vehicles driven by persons with hearing impairment.

Hide

6. Which day is observed as International Nurses Day?

  • A. 11 May
  • B. 12 May
  • C. 13 May
  • D. 14 May

Show Answer

Answer: B – 12 May – Explanation – International Nurses Day (IND) is an international day celebrated around the world on 12 May (the anniversary of Florence Nightingale’s birth) of each year, to mark the contributions nurses make to society.

Hide

7. Recently which country declares end to Zika emergency?

  • A. Brazil
  • B. Kenya
  • C. Zimbabwe
  • D. Hungary

Show Answer

Answer: A – Brazil – Explanation – Brazil on 11 May 2017 declared an end to public health emergency for the Zika virus after about 18 months of fight against this mosquito-borne virus.

Hide

8. Which Indian city ranked 20th in world’s most affordable tech city Index?

  • A. Hyderabad
  • B. Pune
  • C. Bengaluru
  • D. Warangle

Show Answer

Answer: C – Bengaluru – Explanation – Bengaluru named the world’s most affordable tech city in the new Savills Tech Cities Index 2017. Bengaluru ranks 20th among tech cities in the world while Austin topped the list, followed by San Francisco and New York. Bengaluru also named as the Information Technology (IT) capital of India.

Hide

9. Who becomes the first woman senator to breastfeed in Parliament?

  • A. Catryna Louise
  • B. Larissa Waters
  • C. Hon Jacinta
  • D. Hon Concetta Anna

Show Answer

Answer: B – Larissa Waters – Explanation – Australian Senator Larissa Waters, the deputy co-leader of the Australian Greens party became the first woman in the history of Australian Politics to breastfeed her baby during a Parliamentary session on 9 May 2017. The senator, who returned to Parliament after 10 weeks of maternity leave, breastfed her 2-month old daughter, Alia Joy, during a vote for a Greens policy motion on a federal budget.

Hide

10. Recently which Indian cricketer awarded honorary life membership of Marylebone Cricket Club?

  • A. VVS Laxman
  • B. Virendra Sehwag
  • C. MD Kaif
  • D. MS Dhoni

Show Answer

Answer: A – VVS Laxman – Explanation – Former India batsman V V S Laxman on 11 May 2017 was awarded an honorary life membership to the Marylebone Cricket Club (MCC). Laxman is the fifth Indian to receive the honour, after Sachin Tendulkar, Rahul Dravid, Sourav Ganguly and Zaheer Khan.

Hide

11. Recently the chief of ICICI Bank receives Woodrow Wilson Award for global corporate citizenship?

  • A. Aditya Puri
  • B. Chanda Kochar
  • C. Romesh Sobti
  • D. Shailendra Bhandari

Show Answer

Answer: B – Chanda Kochar – Explanation – Chanda Kochhar, the Managing Director and Chief Executive of ICICI Bank became the first Indian woman to be conferred with the prestigious Woodrow Wilson Award for Global Corporate Citizenship.

Hide

12. Who has been appointed as Secretary of Department of Telecommunications?

  • A. Aruna Sundararajan
  • B. PK Pujari
  • C. J.S. Deepak
  • D. Manoj Sinha

Show Answer

Answer: A – Aruna Sundararajan – Explanation – Aruna Sundararajan was on 10 May 2017 appointed as Secretary of Department of Telecommunications. However, she will continue to serve as the Secretary for Union Ministry of Electronics and IT (Meity). Aruna succeeds PK Pujari, who was appointed to the post temporarily in March 2017. Sundararajan’s Secretary Position will also be temporary.

Hide

13. Who was elected as the new chairman of FIFA Governance Committee?

  • A. Justice Dipak Misra
  • B. Justice Mukul Mudgal
  • C. Justice Jasti Chelameswar
  • D. Justice Madan Bhimarao Lokur

Show Answer

Answer: B – Justice Mukul Mudgal – Explanation – Justice Mukul Mudgal, retired judge of Delhi High Court, on 12 May 2017 was elected as the Chairman of FIFA Governance Committee. The appointment was made at the world football governing body’s 67th Congress at Manama, Bahrain. Mudgal, who until now served as the Deputy Chairman of the Committee, will take the oce for four years eIective immediately.

Hide

14. Who was appointed as new Defence Secretary?

  • A. G Mohan Kumar
  • B. Kewal Kumar Sharma
  • C. Sanjay Mitra
  • D. Jitendra Kumar Dadoo

Show Answer

Answer: C – Sanjay Mitra – Explanation – Road Transport and Highways Secretary Sanjay Mitra was on 10 May 2017 appointed as Defence Secretary in a top-level bureaucratic reshuffle. His appointment was approved by Appointments Committee of Cabinet (ACC). Mitra will succeed G Mohan Kumar, who will complete his tenure on 24 May 2017. Till then, Mitra will function as an Officer on Special Duty in the Defence Ministry. This will be his first posting in the Defence Ministry.

Hide

15. Name the Union Minister who has launches NHAI’s first masala bond in UK.

  • A. Nitin Jairam Gadkari
  • B. Radha Mohan Singh
  • C. Arun Jaitley
  • D. Sushma Swaraj

Show Answer

Answer: A – Nitin Jairam Gadkari – Explanation – Union Road Transport Minister Nitin Gadkari launches NHAI’s first masala bond in UK The National Highways Authority of India (NHAI) has raised Rs. 3000 crore through Masala Bonds at London Stock Exchange. Funds raised through these Masala Bonds will be used for constructing roads and transport infrastructure in India.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 13 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)