Current Affairs Quiz :May 14 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 14 2017. All the recent incidents which were held on Fourteen May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 14 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : May 14 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 14 2017

Current Affairs Quiz :May 14 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 14 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. The two researchers from this IIT generate white light from turmeric and pomegranate?

  • A. IIT Madras
  • B. IIT Guwahati
  • C. IIT Patna
  • D. IIT Kharagpur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – IIT Madras – Explanation – Two researchers from the Department of Chemistry at IIT Madras successfully produced white light using a mixture of two natural extracts – red pomegranate and turmeric. The experiment was conducted by former research scholar Vikram Singh along with his colleague Ashok Mishra. Both the researchers used a simple and environment-friendly procedure to extract dyes from pomegranate and turmeric.

[/show_more]

2. According to the new study drug- resistant TB cases may spike in India by

  • A. 2030
  • B. 2040
  • C. 2035
  • D. 2039

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – 2040 – Explanation – A new study has found that India could witness an alarming spike in cases of multidrug-resistant (MDR) tuberculosis by the year 2040. The study was published on 9 May 2017 in the prestigious medical journal The Lancet. The study indicates that drug-resistant TB could make up one in ten cases of the disease in the country in the next two decades. A similar spike has been forecasted for Philippines, Russia and South Africa too.

[/show_more]

3. Recently which state government has declare that ‘no school bags’ on schools on Saturday?

  • A. Uttarakhand
  • B. Assam
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Punjab

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Uttar Pradesh – Explanation – The Uttar Pradesh government is considering a proposal to declare “no school bag day” on Saturdays in state-run schools. School kids will be allowed to come to school without their school bags on Saturdays so that they can enjoy themselves in creative activities. It will establish good rapport between students and teachers and help in their personality development.

[/show_more]

4. Recently audit finds in which state’s districts inflating in girl child statistics?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Rajasthan
  • C. Bihar
  • D. Haryana

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Haryana – Explanation – Last year, Haryana’s sex ratio (the number of girls per 1,000 boys) touched 900. In the first quarter of this year, it galloped to 935. The number for March 2017 was still higher, 950. To put these numbers in perspective, the national sex ratio for children in the 2011 Census was 919. In Haryana, the number stood at 834. There is now suspicion that the remarkable surge in sex ratio could be due to dubious numbers.

[/show_more]

5. In governance index 2017 which state slips to number 4 position?

  • A. Karnataka
  • B. Telangana
  • C. Andhra Pradesh
  • D. West Bengal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Karnataka – Explanation – Karnataka slipped by one position from last year to fourth rank in Public Affairs Index-2017 released on Friday. This is the second edition of the annual ratings. While it scored well in 10 of the 11 parameters, it lost in delivery of justice — 11th among big states and 18th overall.

[/show_more]

6. Recently in which country Narandra Modi inaugurates multi specialty hospital?

  • A. Sri Lanka
  • B. Nepal
  • C. Bangladesh
  • D. Myanmar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Sri Lanka – Explanation – Prime Minister Narendra Modi on Friday inaugurated a multi-specialty hospital built with Indian aid at Dickoya in the central Sri Lankan hill district of Nuwara Eliya.

[/show_more]

7. Which country has conduct two-day OBOR summit recently?

  • A. Japan
  • B. South Africa
  • C. China
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – China – Explanation – China is organising a grand two-day summit tomorrow to showcase its plans to build a network of trade routes—one Belt, One Road (OBOR)—that will connect Asia, Africa, the Middle East and Europe. Nearly 65 countries are expected to take part in the summit though only 20 heads of state will attend. China plans to issue a joint statement at the end of the two-day summit to showcase a wide approval of its ambitious project. India and Japan have shown reluctance to attend the summit.

[/show_more]

8. What position India has ranked in World Bank’s electricity accessibility ranking?



  • A. 27
  • B. 26
  • C. 29
  • D. 22

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – 26 – Explanation – India has ranked 26 in World Bank’s electricity accessibility ranking for the current year. This marks a remarkable jump of 73 places from 99 ranks in 2014.

[/show_more]

9. Recently India and which country sign MoU to increase efficiency of urban transport system?

  • A. Japan
  • B. UK
  • C. China
  • D. Pakistan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – UK – Explanation – India & UK have agreed to sign a memorandum of understanding (MOU) on bilateral cooperation between the Indian Ministry of Road Transport and Highways and Britain’s Transport For London (TFL) in urban transport policy planning, technology transfer and institutional organization of transport on 12 May 2017. The decision was taken during the three-day official visit of Nitin Gadkari, the Minister of Road Transport & Highways and Shipping, to Britain.

[/show_more]

10. How many medals India wins at World Para Athletics Grand Prix?

  • A. Two
  • B. Three
  • C. Four
  • D. Seven

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Two – Explanation – India claimed a gold medal and a bronze medal at the World Para Athletics Grand Prix being held in Beijing, China.

[/show_more]

11. Recently which village has wins the Smart Village Award?

  • A. Govardhan Eco Village
  • B. Kharda Village
  • C. Ramgaon Village
  • D. Nargawandi Village

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Govardhan Eco Village – Explanation – Maharashtra’s Govardhan Eco Village has won the “Smart Village” award for being a sustainable project in rural Maharashtra. The India Trade Promotion Organisation (ITPO)’s award was recieved by Nimai Lila Das to Chief Sustainability Officer of Govardhan Eco Village, in New Delhi on May 13, 20.

[/show_more]

12. Who was the new Chancellor of JNU?

  • A. V K Saraswat
  • B. K Kasturirangan
  • C. Pranab Mukherjee
  • D. Krishan Kant Paul

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – V K Saraswat – Explanation – Eminent scientist V K Saraswat was on 12 May 2017 appointed as the Chancellor of Jawaharlal Nehru University (JNU). He succeeds former ISRO chairman K Kasturirangan, who completed his term on 30 March 2017. Saraswat will serve five years term at JNU. He is currently serving as the Member of NITI Aayog.

[/show_more]

13. Who is the new secretary in the ministry of women and child development?

  • A. Rajiv Srivastava
  • B. Sanjay Mitra
  • C. Leena Nair
  • D. Anant Kumar Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Rajiv Srivastava – Explanation – Rajiv Srivastava, appointed as the next secretary in the ministry of woman and child development.

[/show_more]

14. Who has been appointed as new secretary in the ministry of tourism?

  • A. BR Sharma
  • B. Rashmi Verma
  • C. Jagdish Prasad Meena
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Rashmi Verma – Explanation – Rashmi Verma, appointed as the secretary in the ministry of tourism. She was the secretary in the textiles ministry.

[/show_more]

15. Which state government sign deal with HCL Tech to set up Rs 500 crore research facilities?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Karnataka
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Telangana

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Andhra Pradesh – Explanation – Andhra Pradesh IT Minister Nara Lokesh on 12 May signed a deal with HCL Technologies. To set up of Rs 500­crore IT research facility in Vijayawada.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: May 14 2017

 


Do not forget to check the following topics