≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 16 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 16 2017. All the recent incidents which were held on  Sixteen May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 16 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 16 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 16 2017

Current Affairs Quiz :May 16 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 16 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. “Maa” committee was formed by which state government to check mid-day meal quality in schools?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Haryana
  • C. Bihar
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: A – Uttar Pradesh – Explanation – A Mother’s Day gift has given for lakhs of children and their moms in Uttar Pradesh. Maa committee is formed to check mid­day meal quality in UP schools.

Hide

2. Which state government has decided to sign MoU under PMBJP for subsidies medicines?

  • A. Assam
  • B. Goa
  • C. Jammu & Kashmir
  • D. Sikkim

Show Answer

Answer: B – Goa – Explanation – Goa government has decided to sign memorandum of understanding (MoU) with the Centre under Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP) to provide subsidized medicines in the state.

Hide

3. Recently in which state first Videsh Sampark was held?

  • A. Gujarat
  • B. Tamil Nadu
  • C. Telangana
  • D. Andhra Pradesh

Show Answer

Answer: C – Telangan – Explanation – First outreach programme of the Ministry of External Affairs, ‘Videsh Sampark’ was hosted in Telangana. The conference was held on May 13, 2017 in Hyderabad. It was inaugurated by Gen. V.K. Singh – Minister of State for External Affairs.

Hide

4. Recently in which city Home Minister Rajnath Singh will inaugurate 2nd meeting of NPDRR?

  • A. Kanpur
  • B. Guwahati
  • C. Chandigarh
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: D – New Delhi – Explanation – Home Minister Rajnath Singh will inaugurate the second meeting of National Platform for Disaster Risk Reduction (NPDRR) in New Delhi.The NPDRR is a multi-stakeholders National Platform which promotes participatory decision making in disaster management and strengthens federal policy of the country.

Hide

5. Recently at the age of _______________ former Puducherry Chief Minister Subrahmanyan Ramaswamy was died.

  • A. 80
  • B. 88
  • C. 91
  • D. 89

Show Answer

Answer: A – 80 – Explanation – Former Puducherry Chief Minister Subrahmanyan Ramaswamy passed away on 15 May 2017 in Puducherry following a brief illness. He was 80. He is survived by wife and three sons.

Hide

6. Which has become the world’s busiest single runway airport?

  • A. Gatwick airport
  • B. Mumbai airport
  • C. Gaoqi airport
  • D. Stansted airport

Show Answer

Answer: B – Mumbai airport – Explanation – The Mumbai airport, Chhatrapati Shivaji International, has become the world’s busiest single runway airport with 837 flights a day or one flight in 65 seconds on an average in the 2016-17 fiscal year. The airport has even overtaken London’s Gatwick airport that had 757 flights a day. The city also tops in terms of the number of passengers with almost 45.2 million people flying in and out in fiscal 2017 as against 44 million at Gatwick airport.

Hide

7. Recently which country boycotted the two-day One Belt One Road summit in Beijing?

  • A. India
  • B. Nepal
  • C. Thailand
  • D. Japan

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – India boycotted the two­day conference on China’s “One Belt One Road” (OBOR) initiative, which was held in Beijing on 14 and 15 May 2017. The boycott by India is a diplomatic retaliation to China’s action of blocking India’s membership of the Nuclear Suppliers Group (NSG) and blocking UN sanctions on Pakistan­based terrorist Masood Azhar.

Hide

8. Which day is observed as International Day of Families?

  • A. 14 May
  • B. 15 May
  • C. 16 May
  • D. 17 May

Show Answer

Answer: B – 15 May – Explanation – The International Day of Families is observed on the 15th of May every year.

Hide

9. India and ____________ expanded PTA to come into effect on 16 May.

  • A. Algeria
  • B. Norway
  • C. Chile
  • D. Poland

Show Answer

Answer: C – Chile – Explanation – The expanded Preferential Trade Agreement (PTA) between India and Chile will come into effect on 16 May 2017. According to Union Ministry of Commerce & Industry, the Preferential Trade Agreement (PTA) between India and Chile was first signed on 8 March 2006, which came into force from August 2007.

Hide

10. Name the chief Minister of Sikkim who was recently conferred with first BS Shekhawat award by President?

  • A. Pawan Kumar Chamling
  • B. Pema Khandu
  • C. Sarbananda Sonowal
  • D. Mukul Sangma

Show Answer

Answer: A – Pawan Kumar Chamling – Explanation – Sikkim Chief Minister Pawan Kumar Chamling was conferred with the first Bhairon Singh Shekhawat Lifetime Achievement Honour in Public Service by President Pranab Mukherjee.

Hide

11. Adiyogi bust declared world’s largest by Guinness Book of World Records, what is the height of the bust?

  • A. 100 feet
  • B. 112 feet
  • C. 121 feet
  • D. 123 feet

Show Answer

Answer: B – 112 feet – Explanation – The 112 feet tall ‘Adiyogi’ Lord Shiva steel statue has been declared the world’s largest bust by the Guinness Books of World Records.

Hide

12. Recently who wins Spanish Grand Prix 2017?

  • A. Lewis Hamilton
  • B. Antonio Giovinazzi
  • C. Luca Badoer
  • D. Rubens Barrichello

Show Answer

Answer: A – Lewis Hamilton – Explanation – Lewis Hamilton won the Spanish Grand Prix title from pole position in the Formula One championship. Spanish Grand Prix is a Formula One motor race which is one of the oldest of its kind in the world. Totally He has won 55 Grand Prix. Hamilton also received the distinction of becoming the first black driver to race. He is a three-time Formula One World Champion.

Hide

13. Who becomes first Indian to win a GP3 Race?

  • A. Akash Maini
  • B. Arjun Maini
  • C. Sourav Maini
  • D. Rajat Maini

Show Answer

Answer: B – Arjun Maini – Explanation – Arjun Maini, the first Indian driver to win a GP3 race at the Circuit de Catalunya in Barcelona. The GP3 Series is a single-seater motor racing series launched in 2010 introduced by GP2 organiser Bruno Miche. This victory has moved Arjun Maini into third place in the driver’s championship standings after the completion of the first round of the eight-round GP3 series.

Hide

14. Who wins first gold medal for India at Asian Wrestling Championship 2017?

  • A. Amit Kumar
  • B. Mukesh Khatri.
  • C. Bajrang Punia
  • D. Sushil Kumar

Show Answer

Answer: C – Bajrang Punia – Explanation – Bajrang Punia won a first gold medal for India in men’s 65kg freestyle category at the Asian Wrestling Championship. He defeated South Korea’s, Seunghui Lee.

Hide

15. How many medals Indian wrestler wins at Asian Wrestling Championship 2017?

  • A. Eleven
  • B. Fourteen
  • C. Fifteen
  • D. Ten

Show Answer

Answer: D – Ten – Explanation – The Indian wrestlers overall bagged 10 medals comprising a gold, five silver, and four bronze.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 16 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)