≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 17 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 17 2017. All the recent incidents which were held on Seventeen May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 17 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 17 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 17 2017

Current Affairs Quiz :May 17 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 17 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Indian Railways will install CCTV cameras at how many stations under Nirbhaya fund?

  • A. 983
  • B. 950
  • C. 800
  • D. 1000

Show Answer

Answer: A – 983 – Explanation – Indian Railways will install about 19,000 high definition CCTV cameras at 983 stations across the country to strengthen security of passengers including women at rail premises. Amount of 500 crore from Nirbhaya Fund has been approved for this project. The CCTV cameras will be installed on platforms and waiting areas.

Hide

2. In which state Prime Minister Narendra Modi has launched Narmada Seva Mission?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Chhattisgarh
  • D. Telangana

Show Answer

Answer: B – Madhya Pradesh – Explanation – On May 15, 2017, Prime Minister Narendra Modi launched ‘Narmada Seva Mission’, which enlists steps to be taken for the conservation of the Narmada River in Madhya Pradesh.

Hide

3. Recently which state government makes Bengali mandatory in all Schools?

  • A. Manipur
  • B. Assam
  • C. West Bengal
  • D. Tripura

Show Answer

Answer: C – West Bengal – Explanation – The West Bengal government has made the Bengali language mandatory in all schools.

Hide

4. Recently which state Assembly passes Goods and Services Tax (GST) Bill 2017?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Uttarakhand
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: A – Uttar Pradesh – Explanation – The Uttar Pradesh (UP) Assembly on 16 May 2017 unanimously passed the Goods and Services Tax (GST) Bill, 2017 by a voice vote. The Bill was introduced in the state assembly on 15 May 2017. The passage of the Bill was hailed by UP Chief Minister Yogi Adityanath.

Hide

5. Recently at the age of _____________ former PIO Rammohan Rao was died.

  • A. 80
  • B. 85
  • C. 87
  • D. 83

Show Answer

Answer: D – 83 – Explanation – Rammohan Rao, who had served as a media adviser to four prime ministers and former Principal Information Officer (PIO), passed away at the age of 83.

Hide

6. Which day is observed as National Dengue Day?

  • A. 16 May
  • B. 17 May
  • C. 15 May
  • D. 18 May

Show Answer

Answer: A – 16 May – Explanation – The Government of India (GoI) has declared 16 May as National Dengue Day by Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW), Government of India

Hide

7. Recently with which country Andhra Pradesh government inked a pact for developing Amaravati Startup Area?

  • A. Singapore
  • B. Thailand
  • C. Japan
  • D. South Korea

Show Answer

Answer: A – Singapore – Explanation – Andhra Pradesh government inked a pact with Singapore for developing an area of 6.84 km at capital Amaravati as startup area on 15 of May.

Hide

8. NASA and ISRO will jointly inspect oldest civilization site in this state of India?

  • A. Punjab
  • B. Haryana
  • C. Gujarat
  • D. Goa

Show Answer

Answer: B – Haryana – Explanation – National Aeronautics and Space Administration (NASA) of the United States and the Indian Space Research Organisation(ISRO) would jointly inspect the excavation being carried out at an archaeological site in Haryana’s Fatehabad district.

Hide

9. Which country ranked 2nd in EY Renewable Energy Attractiveness Index?

  • A. South Africa
  • B. Canada
  • C. India
  • D. Germany

Show Answer

Answer: C – India – Explanation – Indian has ranked 2nd among 40 countries on ‘Renewable Energy Country Attractiveness Index’ 2017 released by Ernst and Young (EY). This marks an improvement of one spot as compared to 3rd rank in 2016.

Hide

10. Recently who wins his first Professional Squash Association title?

  • A. Ramit Tandon
  • B. Dipika Pallikal Karthik
  • C. Joshna Chinappa
  • D. Saurav Ghosal

Show Answer

Answer: A – Ramit Tandon – Explanation – Indian squash player Ramit Tandon won his first professional title in squash on 14 May 2017.

Hide

11. Which two Indian women’s cricketer creates cricket history with record 320 run stand?

  • A. Rajeshwari Goyal
  • B. Deepti Sharma
  • C. Poonam Raut
  • D. Soniya Dabir

Show Answer

Answer: B & C – Deepti Sharma and Poonam Raut – Explanation –  India women’s cricket team openers Deepti Sharma and Poonam Raut became the first­ever pair to share a record 320­run partnership in One­Day International. This feat was accomplished in a match against Ireland at Potchefstroom during the quadrangular series in South Africa. Deepti and Poonam batted for over 45 overs. Deepti made 188 off 160 balls, while Poonam made 109 off 116 balls.

Hide

12. Who has been appointed as Deputy Executive Secretary of UNFCCC?

  • A. Ovais Sarmad
  • B. Sunil Kumar Gulati
  • C. Sudeep Singh Dhillon
  • D. Shyam Sunder Prasad

Show Answer

Answer: A – Ovais Sarmad  – Explanation – Ovais Sarmad, a senior Indian official, in the second week of May 2017 was appointed as the Deputy Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). The appointment was made after consultation with the Conference of Parties through its Bureau.

Hide

13. On this day Google Doodle celebrated a mysterious artifact often hailed as the “world’s first computer”?

  • A. 17 May
  • B. 16 May
  • C. 15 May
  • D. 18 May

Show Answer

Answer: A – 17 May – Explanation – A mysterious artefact often hailed as the ‘world’s first computer’ is being celebrated with a Google Doodle. On this day in 1902, a Greek archaeologist called Valerios Stais discovered a strange but intriguing piece of bronze among treasure recovered from a Roman shipwreck. It became known as the Antikythera Mechanism and has continued to fascinate scientists ever since. It dates back to 60BC and was most likely used by ancient Greeks to track solar and lunar eclipses using a complex system of bronze gears.

Hide

14. Recently which of the following cyber virus attacks in India?

  • A. I Love You
  • B. Ransomware
  • C. Code Red
  • D. Mydoom

Show Answer

Answer: B – Ransomware – Explanation – Ransomware is a type of malicious software that carries out the cryptoviral extortion attack from cryptovirology that blocks access to data until a ransom is paid and displays a message requesting payment to unlock it. Simple ransomware may lock the system in a way which is not difficult for a knowledgeable person to reverse. More advanced malware encrypts the victim’s files, making them inaccessible, and demands a ransom payment to decrypt them.The ransomware may also encrypt the computer’s Master File Table (MFT) or the entire hard drive. Thus, ransomware is a denial-of-access attack that prevents computer users from accessing files since it is intractable to decrypt the files without the decryption key. Ransomware attacks are typically carried out using a Trojan that has a payload disguised as a legitimate file.

Hide

15. Recently the Book titled “India’s Indira” A Centennial Tribute was launched the book was edited by whom?

  • A. Anand Sharma
  • B. Manish Thakur
  • C. Birdavinder Singh Sidhu
  • D. Harikrishna Poojala

Show Answer

Answer: A – Anand Sharma – Explanation – President Mukherjee has attended the programme of launch of a book, India’s Indira­ a Centennial Tribute’. It has been edited by Anand Sharma, a senior Congress leader.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 17 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)