≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 18 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 18 2017. All the recent incidents which were held on Eighteenth May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 18 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 18 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 18 2017

Current Affairs Quiz :May 18 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 18 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Central government has given approvals to establish Indian Agriculture Research Institute in which state?

  • A. Assam
  • B. Manipur
  • C. Uttarakhand
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: A – Assam – Explanation – Union cabinet has approved the proposal to establish Indian Agricultural Research Institute (IARI) – Assam with 100% outlay of central government.

Hide

2. Recently which state legislature amends Act to appoint PV Sindhu as Group-1 officer?

  • A. Telangana
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Tamil Nadu
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: B – Andhra Pradesh – Explanation – The Andhra Pradesh Legislature on 16 of May has passed a Bill to appoint Olympics winner shuttler PV Sindhu as a Group­1 officer in the government by amending the state public services Act.

Hide

3. Name the Indian Cricket player who launches foundation dedicated to wellness of Mother and Child.

  • A. Gautam Gambhir
  • B. Sachin Tendulkar
  • C. Suresh Raina
  • D. Virat Kohli

Show Answer

Answer: C – Suresh Raina – Explanation – Indian cricketer Suresh Raina launched Gracia Raina Foundation (GRF) on 15 May 2017, which is dedicated to creating awareness and work closely with mothers and children who require help ranging from physical and mental issues. The announcement was made by the cricketer along with his wife Priyanka on the occasion of his daughter, Gracia Raina’s first birthday.

Hide

4. Name the Union Finance Minister who launches Operation Clean Portal.

  • A. Raj Nath Singh
  • B. Nitin Jairam Gadkari
  • C. Suresh Prabhu
  • D. Arun Jaitley

Show Answer

Answer: D – Arun Jaitley – Explanation – Arun Jaitley the Union Minister of Finance has launched the Portal of Operation Clean Money https://www.cleanmoney.gov.in. in New Delhi.

Hide

5. Indian teen from this state has develops the world’s smallest satellite for NASA?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Kerala
  • C. Maharashtra
  • D. Andhra Pradesh

Show Answer

Answer: A – Tamil Nadu – Explanation – A18­year­old boy from Tamil Nadu has created the world’s smallest satellite named ‘KalamSat’

Hide

6. Recently India and ________________________ sign five agreements for cooperation in different sector.

  • A. Palestine
  • B. Oman
  • C. Bahrain
  • D. Mongolia

Show Answer

Answer: A – Palestine – Explanation – India and Palestine on 16 May 2017 signed 5 agreements for cooperation in different areas including agriculture, health and Information Technology. The Agreements were exchanged after delegation-level talks between Prime Minister Narendra Modi and Palestine President Mahmoud Abbas in New Delhi. The two leaders reviewed the entire gamut of bilateral relations, regional and international issues.

Hide

7. Recently which country imposes anti-dumping duty on glasses and Chinese radiators?

  • A. Sri Lanka
  • B. Myanmar
  • C. India
  • D. Bhutan

Show Answer

Answer: C – India – Explanation – India has imposed anti-dumping duty on certain types of glasses from Iran and aluminum radiators from China in order to protect the domestic industry from cheap imports. While an anti-dumping duty of about USD 55.59 per tonne has been imposed on clear float glass, duty of about USD 22.89 has been slammed on imports of aluminum radiators.

Hide

8. Recently which country declares state of emergency over cholera outbreak?

  • A. Malaysia
  • B. Yemen
  • C. Maldives
  • D. Mongolia

Show Answer

Answer: B – Yemen – Explanation – Authorities in Sanaa in May 2017 declared a state of emergency in the Yemeni capital over a deadly outbreak of cholera. Houthi-run health ministry stated that it was “unable to contain this disaster” and appealed for international humanitarian assistance to deal with the crisis. Yemen, the Arab world’s poorest country, is witnessing a devastating war between the Iranian-backed Houthis and the Saudi-supported government. Less than half of Yemen’s health facilities are functioning two years into the conflict. The International Committee of the Red Cross said on 14 May 2017 stated that the cholera outbreak has killed 115 people and left 8500 ill between 27 April 2017 and 13 May 2017.

Hide

9. Which day is observed as World Telecommunication and Information Society Day?

  • A. 17 May
  • B. 18 May
  • C. 16 May
  • D. 19 May

Show Answer

Answer: A – 17 May – Explanation – The United Nations General Assembly proclaimed May 17 as World Information Society Day to recognize the efforts made to advance communication and ITU’s role in helping people connect around the world.

Hide

10. Recently International Cricket Council hikes Prize money for this Trophy?

  • A. The Wisden Trophy
  • B. ICC Champions Trophy
  • C. Indian Premier League
  • D. The Ashes

Show Answer

Answer: B – ICC Champions Trophy – Explanation – The International Cricket Council in the second week of May 2017 announced that the upcoming ICC Champions Trophy carries total prize money of USD 4.5 million. The winner of the eight-team tournament will take home a cheque of $ 2.2 million. The runner-up of the tournament will get a cheque of USD 1.1 million, while the other two seminalists will get USD 450000 each. Teams finishing third in each group will take home USD 90000 each, while the teams finishing last in each group will get USD 60000 each. The eighth edition of the tournament sees an increase of USD 500000 in prize money from the 2013 edition. The upcoming ICC Champions Trophy will be played in England and Wales from 1 June to 18 June 2017.

Hide

11. The ticket sales for the FIFA under-17 World Cup 2017 were officially launched at New Delhi from this stadium?

  • A. Jawaharlal Nehru Stadium
  • B. Feroz Shah Kotla Stadium
  • C. Indira Gandhi Indoor Stadium
  • D. Buddh International Circuit

Show Answer

Answer: A – Jawaharlal Nehru Stadium – Explanation – Ticket sales for the FIFA Under-17 World Cup 2017 were officially launched on 15 May 2017 at New Delhi’s Jawahar Lal Nehru Stadium. The tickets will be exclusively available on FIFA.com from 16 May 2017 at exactly 19:11 hrs, paying tribute to the year in which Indian football made history.

Hide

12. Recently Professor Aravind Kumar Rengan bags INSA Young Scientist award, he is attached from ___________________ IIT.

  • A. IIT Hyderabad
  • B. IIT Guwahati
  • C. IIT Kharagpur
  • D. IIT Kanpur

Show Answer

Answer: A – IIT Hyderabad – Explanation – Aravind Kumar Rengan, Assistant Professor in Department of Biomedical Engineering at Indian Institute of Technology (IIT) – Hyderabad has been awarded the prestigious Indian National Science Academy (INSA) medal in the Young Scientist category for 2017.

Hide

13. Recently who has sworn as Prime Minister of France?

  • A. Edouard Philippe
  • B. Bernard Cazeneuve
  • C. Manuel Valls
  • D. Emmanuel Macron

Show Answer

Answer: A – Edouard Philippe – Explanation – French President Emmanuel Macron on 15 May 2017 named Edouard Philippe as the Prime Minister of the country. Philippe comes from the ranks of a center-right party outside Macron’s own movement. Philippe is a member of the Les Républicains party and is close to Alain Juppé, the former Prime Minister who endorsed Macron after he won the first round of the presidential election.

Hide

14. Who has been appointed as independent director of Yes Bank?

  • A. Indra Nooyi
  • B. Debjani Ghosh
  • C. Shantanu Narayen
  • D. None of these

Show Answer

Answer: B – Debjani Ghosh – Explanation – Yes Bank has appointed Debjani Ghosh as an independent director. Yes Bank announced the appointment of computer hardware company Intel’s executive Debjani Ghosh as an additional director on its board.

Hide

15. Recently which of the following bank has inks distribution tie-up with Catholic Syrian Bank?

  • A. HDFC Life
  • B. ICICI Lombard
  • C. Sun Birla Life Insurance
  • D. Aviva Life Insurance

Show Answer

Answer: A – HDFC Life – Explanation – HDFC Life has tied up with Catholic Syrian Bank. It includes selling of life assurance and other insurance products and services by banking institutions.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 18 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)