≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 19 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 19 2017. All the recent incidents which were held on Nineteenth May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 19 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 19 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 19 2017

Current Affairs Quiz :May 19 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 19 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently for which state Union Minister announces 24×7 DD Channel?

  • A. Jharkhand
  • B. Nagaland
  • C. Goa
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer: A – Jharkhand – Explanation – Venkaiah Naidu a Union Information and Broadcasting Minister has announced a round­the clock Doordarshan channel for Jharkhand.

Hide

2. Plastic Park will be set up in which city of Haryana?

  • A. Gurugram
  • B. Panipat
  • C. Karnal
  • D. Hisar

Show Answer

Answer: B & C – Panipat and Karnal – Explanation – Two centers of the Central Institute of Plastics Engineering and Technology (CIPET) will be set up in west and south Haryana. Plastic Park will be set up over a 75 acre land in Panipat at a cost of Rs 1,500 crore, while a Pharma Park will be set in over a 100 acre land in Karnal. It will generate employment opportunities for 30,000 plastic engineers and technicians.

Hide

3. Recently Indian Navy and _______________ has sign Memorandum of Understanding?

  • A. Vikram Sarabhai Space Centre
  • B. Liquid Propulsion Systems Centre
  • C. Space Application Centre
  • D. Satish Dhawan Space Centre

Show Answer

Answer: C – Space Application Centre – Explanation – Indian Navy and Space Application Centre (SAC), Ahmedabad have signed a Memorandum of Understanding on Data Sharing and Scientific cooperation in the field of Meteorology and Ocean logy. The MoU was signed by Vice Admiral SN Ghormade, AVSM, NM, Director General Naval Operations and Mr Tapan Misra, Director, Space Application Centre (SAC) on May 15, 2017 at SAC.

Hide

4. Name the Minister of State who launches EPFO’s Citizen’s Charter 2017 & e-court management system.

  • A. Rao Inderjit Singh
  • B. Bandaru Dattatreya
  • C. Rajiv Pratap Rudy
  • D. Vijay Goel

Show Answer

Answer: B – Bandaru Dattatreya – Explanation – Shri Bandaru Dattatreya the Minister of State for Labour& Employment(IC) has launched an EPFO’s Citizens’ Charter 2017 and e­court management system in Bangalore.

Hide

5. In which city Country’s first ornamental fish park will be set up?

  • A. Chennai
  • B. Tirunelveli
  • C. Thanjavur
  • D. Tiruchirappalli

Show Answer

Answer: A – Chennai – Explanation – India’s first Aquatic Rainbow Technology Park (ARTP) will be set up in Chennai.

Hide

6. Recently at the age of ________ veteran actress Reema Lagoo was died.

  • A. 55
  • B. 63
  • C. 59
  • D. 66

Show Answer

Answer: C – 59 – Explanation – Veteran actress Reema Lagoo died on 18 May 2017 at Kokilaben Hospital in Mumbai. She reportedly suffered a massive cardiac arrest. She was 59. Lagoo who appeared in several Hindi and Marathi films also acted in numerous television shows like Tu Tu Main Main and Shrimaan Shrimati.

Hide

7. Recently India has launched the process to export ‘Ujala’ to light up homes in _________________.

  • A. United Kingdom
  • B. Nepal
  • C. Bangladesh
  • D. Singapore

Show Answer

Answer: A – United Kingdom – Explanation – India has launched the process to export ‘Ujala to the United Kingdom with affordable ‘Made in India’ LED bulbs. Ujala is globally one of the largest efficiency programmes and being run by Energy Efficiency Services Ltd.

Hide

8. Which country backs India’s stand on China-Pak Economic Corridor?

  • A. Bhutan
  • B. Sri Lanka
  • C. Nepal
  • D. America

Show Answer

Answer: B – Sri Lanka – Explanation – Sri Lanka, which was a participant of China’s One Belt One Road (OBOR) conference in Beijing, on 16 May 2017, backed India’s concern about Kashmir. The two-day conference in Beijing brought together leaders from 29 countries. Speaking to PTI, Sarath Amanugama, Sri Lanka’s Minister on Special Assignment said, it is difficult for New Delhi to accept the China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) as it goes through the heart of Indian interests. He also said, if it would have been some uncontested region, India would have negotiated its way out.

Hide

9. Which day is observed as World Hypertension Day?

  • A. 19 May
  • B. 18 May
  • C. 17 May
  • D. 16 May

Show Answer

Answer: C – 17 May – Explanation – Every year, 17 May is observed as World Hypertension Day (WHD) since 2005 to promote public awareness of hypertension and to encourage citizens of all countries to prevent and control this silent killer, the modern epidemic.

Hide

10. Recently who has breaks 400m National Record Qualifiers for World Championship?

  • A. Mohammad Anas
  • B. Anwar Ali
  • C. Rakesh Singh
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – Mohammad Anas – Explanation – Mohammad Anas from Kerala has breaked the national record in men’s 400m race and won a gold medal at the third leg of the Indian Grand Prix Athletics Meet in New Delhi.

Hide

11. Recently who has wins MarkTwain Prize 2017 for American Humour?

  • A. David Letterman
  • B. Jimmy Scott
  • C. Ace Young
  • D. Howard McGillin

Show Answer

Answer: A – David Letterman – Explanation – David Letterman, who was the longest-running host of late-night TV shows in the United States, was on 17 May 2017 awarded with the Mark Twain Prize 2017 for American humour. With this, Letterman became the 20th humorist to receive the prize. He is also a past recipient of Kennedy Centre Honours for his influence on American culture.

Hide

12. Renowned wildlife biologist _____________________ was nominated for Whitley Awards.

  • A. Purnima Devi Sarkar
  • B. Purnima Devi Barman
  • C. Purnima Devi Das
  • D. Purnima Devi Malik

Show Answer

Answer: B – Purnima Devi Barman – Explanation –  Renowned wildlife biologist, Dr Purnima Devi Barman, in May 2017 was nominated for the prestigious Whitley Awards. Barman has been nominated for her relentless eIorts and campaigns for the conservation of the Greater Adjutant Stork locally known as Haargila in Assam. The wildlife biologist has been working with the Dadara, Pachariya and Hingimari villages of Kamrup district to save the Greater Adjutant Stork. She is associated with Aaranyak, a Guwahati based NGO, which works for wildlife conservation.

Hide

13. Recently Dish TV India appoints whom as Group CEO?

  • A. Anil Dua
  • B. Bikash Sashtri
  • C. Tarun Kumar Arya
  • D. Manish Agarwal

Show Answer

Answer: A – Anil Dua – Explanation – Direct­to­home operator Dish TV India has appointed Anil Dua as group Chief Executive Officer.  He is an alumnus of IIT­Delhi and IIM­Ahmedabad, has worked in several companies including Unilever, Gillette and Hero MotoCorp.

Hide

14. Recently IIM- Kozhikode launches Business Incubator___________________.

  • A. LIVE
  • B. LEVE
  • C. LEVI
  • D. LEAVE

Show Answer

Answer: A – LIVE – Explanation – Indian Institute of Management Kozhikode (IIM­K) has recently launched ‘LIVE’, a business incubator and entrepreneurship development centre. ‘LIVE’ stands for Laboratory for Innovation, Venturing and Entrepreneurship.

Hide

15. Which of the following Bank enables Block chain based trade financing operation?

  • A. Karur Vysya Bank
  • B. Kotak Mahindra Bank
  • C. Lakshmi Vilas Bank
  • D. Nainital Bank

Show Answer

Answer: B – Kotak Mahindra Bank – Explanation – In a first of its kind transaction in India, Kotak Mahindra Bank enabled end to end trade financing for one of its clients by applying the block chain technology

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 19 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)