≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 20 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 20 2017. All the recent incidents which were held on Twenty May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 20 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 20 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 20 2017

Current Affairs Quiz :May 20 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 20 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Name the Indian mountaineer who creates history by scaling Mt Everest for the fourth time.

  • A. Anshu Jamsenpa
  • B. Arunima Sinha
  • C. Harshit Saumitra
  • D. Ratnesh Pandey

Show Answer

Answer: A – Anshu Jamsenpa – Explanation – Indian mountaineer Anshu Jamsenpa created history on 16 May 2017 by becoming the first Indian woman to scale the world’s highest peak, Mount Everest for the fourth time. Jamsenpa, who is a native of Bomdila in Arunachal Pradesh, scaled the peak successfully along with Furi Sherpa. The same was conrmed by Dawa S Lama, the Managing Director at Dream Himalaya Adventure. Lama further stated that Jampsenpa would be attempting a double ascent to make it a total of ve successful climbs.

Hide

2. Recently National Green Tribunal announced that any vehicle found over-speeding vehicles in Kazirange have to pay fine Rs__________________.

  • A. Rs 4500
  • B. Rs 5000
  • C. Rs 3500
  • D. Rs 5500

Show Answer

Answer: B – Rs 5000 – Explanation – The National Green Tribunal announced on 17 May 2017 that any vehicle found over-speeding inside the Kaziranga National Park would have to pay an environment compensation of Rs 5000 besides challan under the Motor Vehicles (MV) Act. The order was passed by a bench headed by NGT Chairperson Justice Swatanter Kumar. The decision was taken after the park’s director informed the tribunal about four animal deaths since January 2017 despite the installation of sensor-operated automated traffic barriers to prevent such fatalities.

Hide

3. Recently in which state Elephant census begins?

  • A. Kerala
  • B. Assam
  • C. Karnataka
  • D. Andhra Pradesh

Show Answer

Answer: C – Karnataka – Explanation – In Karnataka, a major exercise of elephant census began on 17 May 2017. The census exercise began simultaneously across all protected areas and forests of the state that were identied to harbour elephant population. The Mysore Elephant Reserve, spread across 11,000 sq km through Bhadra-Nagarahole-Bandipur BRT Wildlife Sanctuary, Cauvery Wildlife Reserve and Bannerghatta, harbours most of the elephants of Karnataka. The last elephant census of Karnataka was held in the year 2012, which pegged the State elephant population at 6072 with Bandipur and Nagarahole accounting for nearly 1500 elephants each.

Hide

4. Recently on which date NITI Aayog holds the first Samavesh meeting?

  • A. 18 May 2017
  • B. 17 May 2017
  • C. 19 May 2017
  • D. 16 May 2017

Show Answer

Answer: 17 May 2017 – Explanation – On May 17, 2017, first meeting of the National Steering Group and other knowledge partners was held in NITI Aayog. This meeting was co­chaired by Amitabh Kant – CEO of NITI Aayog and Ratan P Watal – Principal Adviser, NITI Aayog.

Hide

5. In the Railway Station survey which station has adjudged as the cleanest?

  • A. Visakhapatnam Railway Station
  • B. Darbhanga Railway Station
  • C. Chhatrapati Shivaji Terminus
  • D. Bandra station

Show Answer

Answer: A – Visakhapatnam Railway Station – Explanation – As per the report of a survey carried out by the Quality Council of India, Visakhapatnam railway station in Andhra Pradesh has been adjudged as the cleanest, whereas Darbhanga railway station in Bihar is the dirtiest among busiest stations in India.

Hide

6. Recently at the age of _____________ Environment Minister Anil Madhav was died.

  • A. 66
  • B. 60
  • C. 75
  • D. 59

Show Answer

Answer: B – 60 – Explanation – Union environment minister Anil Madhav Dave has passed away. He was born in Barnagar in Madhya Pradesh. He was 60.

Hide

7. Recently Cabinet approves MoU between India and this country on Combating International Terrorism?

  • A. Australia
  • B. Canada
  • C. Italy
  • D. Poland

Show Answer

Answer: A – Australia – Explanation – The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Australia on Cooperation in Combating International Terrorism and Transnational Organised Crime. The proposed MoU is aimed to strengthen the relationship between India and Australia and bring peace and stability in the region through the exchange of information, expertise, experience and capacity building.

Hide

8. Which Australian state considers assisted suicide for terminally ill patients?

  • A. New South Wales
  • B. Victoria
  • C. Queensland
  • D. Western Australia

Show Answer

Answer: B – Victoria – Explanation – Victoria, a state of Australia, is considering a legislation that will legalise assisted suicide for terminally ill patients. Patients suffering from ailments like Motor Neurone Disease (MND), Parkinson’s disease or Multiple Sclerosis (MS) could be eligible for the assisted death. However, Patients suffering from dementia would not be able to request an assisted death due as they don’t have the ability to make decisions.

Hide

9. Name the Indian scientist who wins Dan David Prize 2017.

  • A. Shrinivas Kulkarni
  • B. Shiva Ayyadurai
  • C. Vijay P. Bhatkar
  • D. Narendra Karmarkar

Show Answer

Answer: A – Shrinivas Kulkarni  – Explanation – Indian scientist Shrinivas Kulkarni on 18 May 2017 won the prestigious Dan David prize 2017 for his contribution in the field of astronomy. He was awarded in the ‘Future’ category which is dedicated to astronomy this year.

Hide

10. Who has been given additional charge of the Environment Minister?

  • A. Smriti Zubin Irani
  • B. Dr. Harsh Vardhan
  • C. Prakash Javadekar
  • D. Radha Mohan Singh

Show Answer

Answer: B – Dr. Harsh Vardhan – Explanation – The Minister of Science and Technology and Earth Sciences, Dr. Harsh Vardhan has been given additional charge of the Environment Ministry.

Hide

11. The former FBI Director _______________ was appointed as special counsel for Russia Probe.

  • A. Andrew McCabe
  • B. Robert Mueller
  • C. James Comey
  • D. Louis Freeh

Show Answer

Answer: B – Robert Mueller – Explanation – Robert Mueller, former Director of the Federal Bureau of Investigation (FBI) was appointed a special prosecutor to oversee the Russian interference in the 2016 United States elections. The appointment was announced by Deputy Attorney General Rod J. Rosenstein on 17 May 2017.

Hide

12. Recently CCEA approves new Coal Linkage Policy _______________.

  • A. 2017
  • B. 2016
  • C. 2018
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – 2017 – Explanation – The Cabinet Committee on Economic AIairs (CCEA), chaired by the Prime Minister Narendra Modi, on 17 May 2017 approved the new Coal Allocation Policy for Power Sector 2017- SHAKTI (Scheme for Harnessing and Allocating Koyala (Coal) Transparently in India). For this purpose, the cabinet approved signing of Fuel Supply Agreement (FSA) with Letter of Assurance (LoA) holders of Thermal Power Plants (TPPs). Allocation of coal linkages for power sector will be based on auction of linkages or through Power Purchase Agreement (PPA) based on competitive bidding of tariIs except for the State and the Central Power Generating companies and the exceptions provided in TariI Policy, 2016.

Hide

13. Recently CCEA approves electrified doubling line between Phephana-Indara and Mau-Shahganj in which state?

  • A. Uttarakhand
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Bihar
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: B – Uttar Pradesh – Explanation – The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 17 May 2017 approved the construction of double line with electrification between Phephana-Indara and Mau-Shahganj (excluding IndaraMau) in Uttar Pradesh (UP). This electrified doubling line will spread across 150 km approximately. The respective length of the Phephana-Indara and Mau-Shahganj lines will be 50.53 km and 99.75 km respectively. The estimated cost of the Project will be Rs 1028.95 crore with expected completion cost of Rs 1190.98 crore. The project is likely to be completed in next five years.

Hide

14. As per a latest report ___________________ is India’s most valuable brand.

  • A. Mahindra & Mahindra
  • B. Bharat Petroleum
  • C. Tata Group
  • D. Indian Oil Corporation

Show Answer

Answer: C – Tata Group – Explanation – As per a latest report, released by Brand Finance on May 17, 2017, Tata Group is India’s most valuable brand, carrying an estimated brand value of $13.1 billion.

Hide

15. Recently with which company BSNL has signs MoU?

  • A. Facebook
  • B. MobiKwik
  • C. Disney Land India
  • D. All the above

Show Answer

Answer: D – All the above – Explanation – BSNL has inked agreements with Facebook, MobiKwik and Disney Land in order to popularize the internet and its value added services among its customers.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 20 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)