Current Affairs Quiz :May 22 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 22 2017. All the recent incidents which were held on Twentytwo May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 22 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : May 22 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 22 2017

Current Affairs Quiz :May 22 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 22 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which of the following Ministry has released Manual titled Living conditions in Institutions for Children in conflict with law?

  • A. Union Ministry of Women and Child Development
  • B. Union Ministry of Finance, Corporate Affairs
  • C. Union Ministry of Statistics & Programme Implementation
  • D. Union Ministry of Health and Family Welfare

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Union Ministry of Women and Child Development – Explanation – As per the directions of the Supreme Court, Union Ministry of Women and Child Development has developed a manual titled “Living conditions in Institutions for Children in conflict with Law”.

[/show_more]

2. Who becomes the first Indian woman to conquer Mt. Everest twice within 5 days?

  • A. Furi Sherpa
  • B. Anshu Jamsenpa
  • C. Devika Rani
  • D. Anju Rai

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Anshu Jamsenpa – Explanation – India’s Anshu Jamsenpa has become the first woman to conquer Mount Everest twice within five days.

[/show_more]

3. Recently Chief Minister of this state said that Bhindawas bird sanctuary to be develops as tourist resort?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Kerala
  • C. Haryana
  • D. Tamil Nadu

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Haryana – Explanation – Manohar Lal Khattar, the Chief Minister of Haryana, on 19 May 2017 said that the Bhindawas Bird Sanctuary in Jhajjar, a heaven for the migratory birds, would be developed as a beautiful tourist destination. The announcement was made after the Manohar Lal visited the lake, Prakritik Chetna Kendra, and the watch-tower set up in the Bhindawas Bird Sanctuary in Jhajjar. During his visit to the Sanctuary, he was accompanied by Agriculture and Farmers’ Welfare Minister Om Parkash Dhankar.

[/show_more]

4. Which day is observed as National Anti-terrorism Day?

  • A. May 20
  • B. May 22
  • C. May 23
  • D. May 21

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – May 21 – Explanation – The Anti­terrorism Day was observed on 21 of May 2017 across our country to make the people aware of the anti­social act of terrorism and its impact on human suffering and psyche.   It is celebrated to commemorate the death anniversary of the former Prime Minister Rajiv Gandhi.

[/show_more]

5. Which day is observed as World Metrology Day?

  • A. May 19
  • B. May 20
  • C. May 21
  • D. May 22

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – May 20 – Explanation – Metrology is the scientific study of measurement. World Metrology Day is an annual celebration to mark the signing of the Metre Convention on May 20, 1875, by representatives of 17 nations. This Convention set the framework for global collaboration in the science of measurement and in its industrial, commercial and societal applications.

[/show_more]

6. World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development was observed on which day?

  • A. May 21
  • B. May 22
  • C. May 23
  • D. May 20

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – May 21 – Explanation – The 2017 World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development was observed across the world on 21 May 2017 with an aim to bridge the gap between diIerent cultures. The Day celebrates not only the richness of the world’s cultures but also the essential role of intercultural dialogue for achieving peace and sustainable development. In December 2002, the UN General Assembly in its resolution declared 21 May as the World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development following UNESCO’s adoption of the Universal Declaration on Cultural Diversity in 2001.

[/show_more]

7. Recently at the age of _____________________ Stanley Greene Teller of Uncomfortable Truths was died.

  • A. 66
  • B. 72
  • C. 68
  • D. 71

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 68 – Explanation – Stanley Greene has died at the age of 68 in Paris.

[/show_more]

8. Recently In which city Jaipur Literature Festival was inaugurated?



  • A. London
  • B. Birmingham
  • C. Liverpool
  • D. Bristol

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – London – Explanation – The Jaipur Literature Festival was inaugurated in London on 21 of May, 2017. At the festival South Asia’s literary heritage, oral and performing arts, books and ideas, dialogue and debate are presented.

[/show_more]

9. In which country 2017 Arctic Energy Summit will be held?

  • A. Finland
  • B. Thailand
  • C. Italy
  • D. China

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Finland – Explanation – The 2017 Arctic Energy Summit (AES) will be held in Helsinki, Finland from September 18­20 2017.

[/show_more]

10. Recently who wins 2 gold medals in the first Asia level yoga competition?

  • A. Vaishnavi shone
  • B. Sunita Iyer
  • C. Radhika Sharma
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Vaishnavi shone – Explanation – Vaishnavishone a Coimbatore girl won 2 gold medals in the first Asia level yoga competition in Thailand. She has won in the junior category (13 to 15 years).

[/show_more]

11. Which team wins the 10th edition of Indian Premier League?

  • A. Rising Pune Supergiant
  • B. Mumbai Indians
  • C. Kolkata Knight Riders
  • D. Sunrisers Hyderabad

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Mumbai Indians – Explanation – Mumbai Indians on 21 May 2017 defeated Rising Pune Supergiant by 1 run to clinch the tenth edition of the Indian Premier League. It is the third time that the Mumbai Indians clinched the IPL winner title. With the win, Mumbai Indians became the first team to win three IPL titles.

[/show_more]

12. Recently who wins All India Open Rapid FIDE Rating Chess Meet?

  • A. Humpy Koneru
  • B. Krishnan Sasikiran
  • C. R R Laxman
  • D. Parimarjan Negi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – R R Laxman – Explanation – Grand Master R R Laxman of Integral Coach Factory on 18 May 2017 won the All India Open Rapid FIDE Rating Chess Tournament at the Kshudiram Anushilan Kendra, Kolkata, West Bengal.

[/show_more]

13. Recently who has been conferred with Bengal’s highest civilian award?

  • A. Y.C. Deveshwar
  • B. Soumitra Chatterjee
  • C. Vivek Mukherjee
  • D. Debyanshu Dutta

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A & B – Y.C. Deveshwar & Soumitra Chatterjee – Explanation – Thespian Soumitra Chatterjee and India’s longest serving boss Y.C. Deveshwar have been conferred with the Banga Samman. It is the West Bengal’s highest civilian award, by Chief Minister Mamata Banerjee.

[/show_more]

14. Two Indian peacekeepers _____________________ and _____________________ to be honored posthumously with UN medal.

  • A. Mahavir Singh
  • B. Tej Pratap Yadav
  • C. Brijesh Thapa
  • D. Private Ravi Kumar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C & D – Brijesh Thapa and Private Ravi Kumar – Explanation – Two Indian peacekeepers, Rifleman Brijesh Thapa and Private Ravi Kumar are among the 117 military, police and civilian personnel to be honoured with the prestigious Dag Hammarskjold Medal by the United Nations posthumously for their courage and sacrifice in the line of duty.

[/show_more]

15. Which Indian brands among world’s top 50 luxury goods companies?

  • A. Gitanjali Gems
  • B. Titan
  • C. PC Jeweller
  • D. All the above

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – All the above – Explanation – The three Indian companies — Gitanjali Gems, Titan and PC Jeweller — have been named in the list of top 50 luxury companies.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: May 22 2017

 


Do not forget to check the following topics