≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 23 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 23 2017. All the recent incidents which were held on Twentythree May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 23 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 23 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 23 2017

Current Affairs Quiz :May 23 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 23 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Name the Union Railway Minister who recently inaugurates free Wi-Fi facility at 28 Railway Stations.

  • A. Suresh Prabhu
  • B. Ramvilas Paswan
  • C. Ram Kripal Yadav
  • D. Haribhai Parthbhai Chaudhary

Show Answer

Answer: A – Suresh Prabhu – Explanation – Minister of Railways, Suresh Prabhakar Prabhu inaugurated free Wi-Fi facility at 28 stations on the Konkan Railway on 21 May 2017. The provision has been made possible through a tie-up between Indian Railways and the broadband and internet service provider SYSCON/Joister.

Hide

2. Recently Railways Minister Suresh Prabhu launches high speed Tejas Express; the train will run from ___________________ to ______________________.

  • A. Mumbai
  • B. Goa
  • C. New Delhi
  • D. Srinagar

Show Answer

Answer: A & B – Mumbai to Goa – Explanation – Railways Minister Suresh Prabhu on 22 May 2017 launched high speed, air-conditioned Tejas Express, a premium luxury train that will run from Mumbai to Goa. This luxury train boasts of several modern facilities onboard like LED TV and tea/coffee vending machine. The train will operate five days a week during non-monsoon period, and three days a week during monsoon period.

Hide

3. Recently GST council finalized what structure tax slab for services?

  • A. 5-tier tax slab
  • B. 3-tier tax slab
  • C. 4-tier tax slab
  • D. 6-tier tax slab

Show Answer

Answer: C – 4-tier tax slab – Explanation – The Goods and Services Tax (GST) Council on 19 May 2017 finalised a four-tier structure for taxation of services in line with the tax slab for goods. This four-tier tax slab includes- 5, 12, 18 and 28 per cent. The bulk of services will fall in the 18 per cent bracket, including financial services such as bankin grand insurance, telecom, and information technology, government services such as auction of resources including spectrum, and restaurants that have air-conditioning or serve liquor.

Hide

4. Which of the following school has decided to use Plastic bottles for developing Environment-friendly toilet in a school?

  • A. Manav Vikas School
  • B. Padma Seshadri Bala Bhavan
  • C. Tula’s International School
  • D. Jain International Residential School

Show Answer

Answer: A – Manav Vikas School – Explanation – Manav Vikas School, a school in Jamshedpur, in May 2017 decided to set up an environment friendly toilet made of plastic bottles and other materials. The school is managed by retired employees at Garudbasa in Telco.

Hide

5. Recently which state government announces indefinite ban on sand mining in Narmada River?

  • A. Chhattisgarh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Rajasthan
  • D. Gujarat

Show Answer

Answer: B – Madhya Pradesh – Explanation – The Madhya Pradesh government has announced a total ban on sand mining in Narmada River.

Hide

6. Recently Astronomers using this create the largest map of Universe ever?

  • A. Sloan Digital Sky Survey
  • B. Group Mapping Survey
  • C. Digital Pen Survey
  • D. All the above

Show Answer

Answer: A – Sloan Digital Sky Survey – Explanation – Astronomers using the Sloan Digital Sky Survey (SDSS) have created the first map of the large-scale structure of the universe based entirely on the positions of quasars. Quasars are incredibly bright and distant points of light. Speaking on the development, Ashley Ross from the Ohio State University in the US said that the quasars are so bright that they can be seen all the way across the universe and that is what makes them the ideal objects to use to make the biggest map yet.

Hide

7. Which day is celebrated as International Day for Biological Diversity worldwide?

  • A. May 21
  • B. May 22
  • C. May 23
  • D. May 24

Show Answer

Answer: B – May 22 – Explanation – The International Day for Biological Diversity was celebrated globally on 22 May 2017 with the theme “Biodiversity and Sustainable Tourism”. The theme was chosen as it coincides with the observance of2017, which is the International Year of Sustainable Tourism for Development, and also to contribute to ongoing initiatives like the Sustainable Tourism Programme.

Hide

8. Recently researchers from this University have invented new technique to help deaf-blind watch TV?

  • A. California Institute of Technology
  • B. Massachusetts Institute of Technology
  • C. Universidad Carlos III de Madrid
  • D. Indian Institute of Science

Show Answer

Answer: C – Universidad Carlos III de Madrid – Explanation – Researchers from Universidad Carlos III de Madrid have invented a technique that types Braille in real time and helps deaf-blind people “watch” television without intermediaries. The technique developed under “Pervasive SUB Project” compiles all the subtitles of television channels and sends them to a central server which forwards them to smart phones or tablets.

Hide

9. Recently which country Cabinet approved bill to allow country’s first abdication of emperor in 200 years?

  • A. Japan
  • B. China
  • C. UK
  • D. Iran

Show Answer

Answer: A – Japan – Explanation – Paving the way for the first abdication by a Japanese emperor in nearly two centuries, Japan’s Cabinet on 19 November 2017 approved a bill that would allow Emperor Akihito to step down. The approval will allow Emperor Akihito to hand over the Chrysanthemum Throne to Crown Prince Naruhito, 57. As per reports, the government envisions December 2018 as the possible timing for his abdication, the time when the Emperor will turn 85 years old. It also says that the abdication will also mark nearly 30 full years on the throne for the emperor.

Hide

10. Recently at the age of ________________ Real life hero Matthunny Mathews who inspired ‘Airlift’ was died in Kuwait.

  • A. 80
  • B. 81
  • C. 85
  • D. 88

Show Answer

Answer: B – 81 – Explanation – Prominent Indian businessman Matthunny Mathews has passed away in Kuwait. He is 81 years old and hailed from Kumbanad in Pathnamthitta district. Mathews had done yeoman service to bring his countrymen, who had lost everything in the war. He is popularly known as ‘Toyota Sunny’.

Hide

11. Recently who wins the Federation Cup at the Barabati Stadium in Cuttack?

  • A. Bengaluru FC
  • B. Mohun Bagan A.C.
  • C. East Bengal F.C.
  • D. Churchill Brothers S.C.

Show Answer

Answer: A – Bengaluru FC – Explanation – The Bengaluru FC on 21 May 2017 defeated Mohun Bagan 2-0 to lift the Federation Cup at the Barabati Stadium in Cuttack. After both sides played out a 0-0 draw in regulation time, it took two strikes from Bengaluru FC’s Vineeth to settle the tie.

Hide

12. Recently who wins the Italian Open Men’s Single title?

  • A. Marcel Granollers
  • B. Nicolas Mahut
  • C. Alexander Zverev
  • D. Novak Djokovic

Show Answer

Answer: C – Alexander Zverev – Explanation – Alexander Zverev on 21 May 2017 defeated World No. 2 Novak Djokovic 2 6-4 6-3 to win the Italian Open. The final was held in Rome, Italy. With the win, Zverev became the youngest Masters 1000 titlist since a 19-year-old Djokovic won the 2007 Miami Open presented by Itau.

Hide

13. Who wins Intel International Science Award 2017 in US?

  • A. Prashant Ranganathan
  • B. Sachin Bansal
  • C. Thomas Kailath
  • D. Arunabh Kumar

Show Answer

Answer: A – Prashant Ranganathan – Explanation – Prashant Ranganathan, an Indian, on 20 May 2017 won the world’s largest pre-college science competition ‘The Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) 2017’ in the United States. Prashant Ranganathan hails from Jamshedpur city of Jharkhand, India. Ranganathan received the award in the Environmental Engineering category for his project ‘Biodegradation of Chlorpyrifos using native bacteria’. His project will help farmers in biodegrading the pesticide which is plaguing the country.

Hide

14. Which Bollywood actresses win UK Humanitarian Award recently?

  • A. Bidya Balan
  • B. Priyanka Chopra
  • C. Jacqueline Fernandez
  • D. Deepika Padukan

Show Answer

Answer: c – Jacqueline Fernandez – Explanation – Bollywood actor Jacqueline Fernandez was on 19 May 2017 awarded with the International Humanitarian Award in Editor’s Choice category of Asian Voice Charity Awards. The award recognises the work of charity organisations in the United Kingdom (UK) and abroad. Fernandez was awarded for her philanthropic work in India. She has been working with the charity ‘Habitat for Humanity for last five years. This organisation works to help people to live with dignity by giving them homes to live in.

Hide

15. Recently who takes additional charge of Environment Minister of India?

  • A. Harsh Vardhan
  • B. Ravi Shankar Prasad
  • C. Radha Mohan Singh
  • D. Prakash Javadekar

Show Answer

Answer: A – Dr. Harsh Vardhan – Explanation – Union Minister of Science and Technology, Harsh Vardhan took over the additional charge of Environment Ministry on 22 May 2017. Harsh Vardhan lled the seat left vacant after the death of Anil Madhav Dave, who passed away on 18 May after suffering cardiac arrest.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 23 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)