Current Affairs Quiz :May 25 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 25 2017. All the recent incidents which were held on Twentyfive May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 25 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : May 25 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 25 2017

Current Affairs Quiz :May 25 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 25 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government has decided to form ‘Good Morning Squad’ to monitor open defecation?

  • A. Maharashtra
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Chhattisgarh
  • D. Rajasthan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Maharashtra – Explanation – The Maharashtra government has decided to form ‘good morning’ squads to curb open defecation in all villages and districts across the State.

[/show_more]

2. Recently IIT-Kharagpur signs MoU with which state for measuring happiness index?

  • A. Sikkim
  • B. Jharkhand
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Gujarat

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Madhya Pradesh – Explanation – IIT Kharagpur’s Rekhi (IIT – KGR) Centre of Excellence for the Science of Happiness and Madhya Pradesh Government ‘Rajya Anandam Sansthan’ (Department of Happiness) signed a Memorandum of understanding (MoU). The MoU to collaborate on the development of a Happiness Index for measuring the well-being of the residents of the state.

[/show_more]

3. Which of the following App recently Union Government has launched?

  • A. mPassport Seva App
  • B. Swachh Bharat App
  • C. RTI INDIA App
  • D. URJA (Urban Jyoti Abhiyan) App

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”

Answer: B – Swachh Bharat App – Explanation – Union Minister of Culture Mahesh Sharma on 23 May 2017 launched the Swachh Bharat App with an aim to involve people actively to become part of Swachh Bharat Abhiyan (Clean India Movement) in National Museum, Delhi. In this App, the concept of Physical web is implemented.

[/show_more]

4. Recently at the age of _______________ controversial godman Chandraswami was died.

  • A. 66
  • B. 67
  • C. 69
  • D. 73

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 66 – Explanation – Controversial godman, Chandraswami, passed away due to multiorgan failure on 23 May 2017 in New Delhi. He was 66. Chandraswami, whose real name was Nemi Chand, exerted enormous power during the regime of former Prime Minister P V Narasimha Rao.

[/show_more]

5. Recently 2nd India-OPEC Institutional Dialogue held in Vienna Austria. Who is the Secretary General of OPEC?

  • A. Mohammad Sanusi Barkindo
  • B. Edmund Daukoru
  • C. Abdallah Salem el-Badri
  • D. Purnomo Yusgiantoro

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Mohammad Sanusi Barkindo – Explanation – On May 22, 2017, Dharmendra Pradhan – Minister of State (Independent Charge) for Petroleum and Natural Gas, co­chaired the 2nd India­OPEC Institutional Dialogue at the OPEC headquarters in Vienna, Austria. Mr.Pradhan held a one­to­one meeting with Mr Mohammad Sanusi Barkindo – Secretary General of OPEC.

[/show_more]

6. Which country will build World War 2 museum in Manipur?

  • A. Germany
  • B. Poland
  • C. Japan
  • D. China

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Japan – Explanation – Japan is going to build a war museum at MaibamLokpaChing in Manipur’s Bishenpur district.

[/show_more]

7. Which day is observed as World Turtle Day?

  • A. 25 May
  • B. 23 May
  • C. 24 May
  • D. 22 May

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – 23 May – Explanation – Every year, World Turtle Day is celebrated across the world on May 23.

[/show_more]

8. Recently at the age of _________________ James Bond actor Roger Moore was died.



  • A. 90
  • B. 96
  • C. 92
  • D. 89

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – 89 – Explanation – Former James Bond star Roger Moore passed away in Switzerland on 23 May 2017 after a brief battle with cancer. He was 89.

[/show_more]

9. Recently which country’s police recruits world’s first Robocop?

  • A. UAE
  • B. Oman
  • C. Qatar
  • D. Saudi Arabia (KSA)

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – UAE  – Explanation – The Dubai police on 22 May 2017 officially inducted the world’s first operational robot police officer ‘Robocop’ into the force at the 4th Gulf Information Security Expo and Conference (GISEC). The launch of the world’s first operational Robocop is a significant milestone for the United Arab Emirates’ vision to be a global leader in smart cities technology adoption.

[/show_more]

10. Recently Union Government has appointed how many members to the National Commission for Minorities?

  • A. Five
  • B. Six
  • C. Four
  • D. Three

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Five – Explanation – The Union government on 24 May 2017 appointed five members to fill the vacant seats in the National Commission for Minorities (NCM). The NCM, which is responsible for protecting the interests of the minority communities, was left with no members after all its seven members appointed by the previous UPA-II government retired between September 2015 and March 2017. The centre was facing a lot of criticism for not making any appointment to the commission up until now.

[/show_more]

11. Name the Prime Minister of Nepal who recently resigned?

  • A. Khil Raj Regmi
  • B. Pushpa Kamal Dahal
  • C. Sushil Koirala
  • D. Khadga Prasad Oli

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Pushpa Kamal Dahal – Explanation – Nepal Prime Minister Pushpa Kamal Dahal ‘Prachanda’ resigned on 24 May 2017, barely nine months after coming to power. He announced his resignation during a television address to the nation. Prachanda belongs to the CPN (Maoist Centre) party of Nepal. It was his second term as the Prime Minister. He was elected as the 39th prime minister of Nepal on 3 August 2016 after forging an alliance with the Nepali Congress.

[/show_more]

12. Recently which Indian cricketer wins International Cricketer of the Year Award?

  • A. Ravichandran Ashwin
  • B. Ravindra Jadeja
  • C. Virat Kohli
  • D. Amit Mishra

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Ravichandran Ashwin – Explanation – Ravichandran Ashwin won the International Cricketer of the Year award at the CEATCricket Rating (CCR) International awards 2017.  Shubhman Gill won the Young player of the year award. Ashwin took 99 wickets in the past 12 months.

[/show_more]

13. Which of the following bank and IFFCO roll out co-branded debit card for farmers?

  • A. Bank of Baroda
  • B. Bank of India
  • C. Union Bank of India
  • D. State Bank of India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Bank of Baroda – Explanation – Bank of Baroda (BOB) and Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited (IFFCO) rolled out their first set of co-branded debit cards for farmers as part of a novel initiative to push digitalisation and cashless economy.

[/show_more]

14. Recently this has launches Payment Bank?

  • A. Airtel
  • B. Paytm
  • C. India Post
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Paytm – Explanation – Paytm launched its Payments Bank on May 23, 2017, and thereby became third entity (after Airtel Payments Bank and India Post Payments Bank) to commence operation as Payments Bank. However, services of Paytm Payments Bank are currently available only via invitation.

[/show_more]

15. Name the bank that has launches new trading platform ‘Selfie’.

  • A. Syndicate Bank
  • B. Karur Vyas Bank
  • C. Bank of Shimla
  • D. Federal Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Federal Bank – Explanation – Federal Bank has launched a new trading platform called “Selfie” for customers.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: May 25 2017

 


Do not forget to check the following topics