≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 27 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 27 2017. All the recent incidents which were held on Twentyseven May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 27 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 27 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 27 2017

Current Affairs Quiz :May 27 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 27 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Prime Minister Narendra Modi dedicates Dhola-Sadia Bridge across river Brahmaputra to the nation. The bridge is located in which state?

  • A. Assam
  • B. Manipur
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Tripura

Show Answer

Answer: A – Assam – Explanation – Prime Minister Narendra Modi on 26 May 2017 inaugurated India’s longest bridge, spanning 9.3 km across the Brahmaputra, promising to turn the north-east into a showpiece of infrastructure development. The road bridge, connecting Dhola in Arunachal Pradesh to Sadiya in Assam, has been built at a cost of Rs2,056 crore by the ministry of road transport and highways.

Hide

2. Which one of the most iconic monument ranked 5th among top 10 global landmarks?

  • A. Sheikh Zayed Grand Mosque
  • B. Mezquita Cathedral de Cordoba
  • C. Taj Mahal
  • D. Great Wall of China

Show Answer

Answer: C – Taj Mahal – Explanation – One of the most iconic wonders in the world, Taj Mahal has become the only Indian monument to figure in the world’s top 10 Travelers’ Choice awards for Landmarks. The historic monument was ranked at the fifth position in the list. The top spot was clinched by the world’s largest religious monument- Angkor Wat in Cambodia.

Hide

3. Which of the following Ministry has put banned on Cattle Slaughter across India recently?

  • A. Health and Family welfare Ministry
  • B. Education Ministry
  • C. Environment Ministry
  • D. Tourism Ministry

Show Answer

Answer: C – Environment Ministry – Explanation – The Environment Ministry banned cattle slaughter and introduced restrictions on the sale of cattle to prevent their killing. A gazette notification, titled Prevention of Cruelty to Animals (Regulation of Livestock Markets) Rules, 2017 by the Ministry of Environment, Forests and Climate Change states that no one can bring cattle to an animal. Animal markets cannot be set up within 50 km of an international border and 25 km from a state border. All animal markets have to run with the approval of district animal market committee to be headed by a magistrate.

Hide

4. Recently the Chief Minister of this state has launches water conservation campaign?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Haryana
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Uttarakhand

Show Answer

Answer: D – Uttarakhand – Explanation – The Chief Minister of Uttarakhand, Trivendra Singh Rawat launched a campaign on water harvesting and conservation on the occasion of Water Day on 25 May 2017 in the state’s capital, Dehradun. The Minister flagged off two mechanised rath, one each for Kumaon and Garhwal regions. The vans would be using audio material and related literature to broadcast information on water conservation and spread awareness in the two regions.

Hide

5. Name the Chief Minister of Uttar Pradesh who has launches deadly encephalitis vaccination drive in 38 districts.

  • A. Trivendra Singh Rawat
  • B. Yogi Adityanath
  • C. Keshav Prasad Maurya
  • D. Dinesh Sharma

Show Answer

Answer: B – Yogi Adityanath – Explanation – Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath launched a campaign to eradicate the deadly Japanese Encephalitis (JE) disease that claims the lives of hundreds of children every year in the state. He launched a toll-free number to get or provide any information about encephalitis. The government has fixed the target of immunization of above 88 lakh 55 thousand children in the age group of 1 to 15 during the drive in the 38 targeted districts.

Hide

6. According to the new study from European researchers has claimed that sea levels are rising three times as quickly as they were ____________________ years ago.

  • A. 25 Years
  • B. 20 Years
  • C. 15 Years
  • D. 18 Years

Show Answer

Answer: A – 25 Years – Explanation – Rise in water level in the coastal region is the reason for worry in the recent years. At the same time, a new study from European researchers has claimed that sea levels are rising three times as quickly as they were 25 years ago. The report says that the rise in the sea level will place lives of hundreds of millions living in the coastal areas at risk.

Hide

7. Recently UN Secretary General has said that this country has shows strong commitment to multilateralism?

  • A. Pakistan
  • B. India
  • C. Nepal
  • D. China

Show Answer

Answer: B – India – Explanation – Noting that India is the second-largest troop contributor to peacekeeping missions, UN Secretary-General Antonio Guterres said that India has shown a strong commitment to multilateralism through its engagement in peacekeeping. The statement was delivered at a reception hosted by the Permanent Mission of India to the UN on International Day of UN Peacekeepers on 24 May 2017

Hide

8. Recently which of the following team has won their first ever UEFA Europa League title?

  • A. Manchester United
  • B. Ajax
  • C. Liverpool
  • D. Celta de Vigo

Show Answer

Answer: A – Manchester United – Explanation – Manchester United on 24 May 2017 won their first ever UEFA Europa League title. The team defeated Ajax 0-2 to clinch the 2016–17 UEFA Europa League title. It is the second major trophy of the season for the Manchester United. Their first win for the season was the 2016-17 EFL Cup.

Hide

9. Recently ICC Cricket Committee recommends DRS for ________________________.

  • A. Test Series International
  • B. One Day International
  • C. T20 International
  • D. All of the above

Show Answer

Answer: C – T20 International – Explanation – The ICC Cricket Committee, chaired by India’s head coach Anil Kumble, made a host of recommendations concerning future international cricket. The recommendations were made by the group that met in London on 23 May and 24 May 2017. One of the key recommendations is the use of Umpire Decision Review System (DRS) for all T20 Internationals.

Hide

10. Recently Kerala’s which hill station has won the award for ‘Best Destination for Romance’?

  • A. Munnar
  • B. Vagamon
  • C. Ponmudi
  • D. Idukki

Show Answer

Answer: A – Munnar – Explanation – Munnar, the much-popular hill station in Kerala has won the award for ‘Best Destination for Romance’ at the Lonely Planet Magazine Indian Travel Awards 2017. The award was conferred by Bollywood actress Diana Penty to P Bala Kiran, Director of Kerala Tourism at the sixth edition of the event, which was conducted in Mumbai recently.

Hide

11. Who has been appointed as new Secretary of Central Board of Secondary Education (CBSE)?

  • A. Anurag Tripathy
  • B. Shradha Singh
  • C. Vivek Kulkarni
  • D. Harinder Bajwa

Show Answer

Answer: A – Anurag Tripathy – Explanation – The Department of Personnel and Training (DoPT) has appointed Anurag Tripathy, as new Secretary of Central Board of Secondary Education (CBSE). The CBSE is a Board of Education for public and private schools, under the Union Government. He will hold the post for a period of five years.

Hide

12. Recently United Senate appoints Indian-American Judge ___________________ to a key judicial position on the powerful US court of appeals.

  • A. Giorgio Gaja
  • B. Amul Thapar
  • C. Julia Sebutinde
  • D. Dalveer Bhandari

Show Answer

Answer: B – Amul Thapar – Explanation – The United States Senate confirmed Indian-American Judge Amul Thapar to a key judicial position on the powerful US court of appeals. He has become the second Indian-American judge of an appeals court. In 2013, Shri Srinivasan became the first Indian Judge to get appointed to the DC circuit court of appeals by President Barak Obama.

Hide

13. Recently Reserve Bank of India has allows which bank to issue mobile wallets?

  • A. Cooperative Bank
  • B. Kshetriya Gramin Bank
  • C. Bandhan Bank
  • D. Utkresh Bank

Show Answer

Answer: A – Cooperative Bank – Explanation – Reserve Bank of India decided to permit all licensed cooperative banks having their own ATM network to issue semi-closed prepaid payment instruments (PPI)s like mobile wallets. A notification has been issued by RBI which enlists strict norms and conditions to be followed by cooperative banks before permitting them to issue wallets for utility bill payments and other activities up to a limit of Rs 10,000.

Hide

14. Recently which of the following bank has launches a National Hackathon?

  • A. Punjab National Bank
  • B. State Bank of India
  • C. Canara Bank
  • D. Bank of Baroda

Show Answer

Answer: B – State Bank of India – Explanation – State Bank of India launched a national Hackathon for developers, start -ups and students to come up with innovative ideas and solutions for the banking sector. The main aim to launch National hackathon is to come up with innovative ideas and solutions for the banking sector. Hackathon which will start from June 6 and ends on June 20.

Hide

15. Name the company has commissioned a 270 MW thermal unit in Maharashtra.

  • A. Bharat Heavy Electricals Limited
  • B. Power Grid Corp
  • C. National Hydroelectric Power Corporation
  • D. Tata Power

Show Answer

Answer: A – Bharat Heavy Electricals Limited – Explanation – Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) commissioned a 270-megawatt (MW) thermal unit in Maharashtra. The project is owned by Maharashtra State Power Generation Company (Mahagenco). The unit commissioned at Parli Thermal Power Station (TPS), located in Beed district in the Marathwada region of Maharashtra. It has commissioned 16,000 MW of power generation capacity in Maharashtra.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 27 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)