Current Affairs Quiz :May 28 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 28 2017. All the recent incidents which were held on Twentyeighth May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz :
May 28 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : May 28 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 28 2017

Current Affairs Quiz :May 28 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 28 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state Chief Minister launches Samwad Sabha to reach out to farmers?

  • A. Maharashtra
  • B. Karnataka
  • C. Gujarat
  • D. Haryana

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Maharashtra – Explanation – Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis has launched a ‘Shivar Samwad Sabha to reach out to farmers in the state and to address their issues.

[/show_more]

2. Recently at the age of ______________ former Punjab DGP Kanwar Pal Singh Gill was died.

  • A. 80
  • B. 82
  • C. 88
  • D. 84

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – 82 – Explanation – Kanwar Pal Singh Gill, former Director General of Police (DGP) for the state of Punjab, passed away on 26 May 2017 in New Delhi. He was 82. Gill, one of India’s most celebrated cops, was popularly known as the ‘Lion of Punjab’ and ‘Super Cop’.

[/show_more]

3. Recently in which state 52nd Annual Meetings of AFDB held?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Bihar
  • C. Gujarat
  • D. West Bengal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Gujarat – Explanation – India hosted 52 Annual Meetings of the African Development Bank (AfDB) from 22 to 26 May 2017 in Gandhinagar, Gujarat. This is the first time that the Annual Meetings of AfDB were held in India.

[/show_more]

4. Recently Prime Minister Narendra Modi lays foundation Stone for AIIMS at Changsari in this state?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Manipur
  • C. Tripura
  • D. Assam

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Assam – Explanation – Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of a unit of the Delhi-based All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) at Changsari, Assam.The institute will be constructed at a cost of Rs 1,123 crores as part of the ‘Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana’.

[/show_more]

5. India’s first electric mass transport project launched in which city recently?

  • A. Kolkata
  • B. Nagpur
  • C. Hyderabad
  • D. Pune

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Nagpur – Explanation – Union surface transport minister Nitin Gadkari along with chief minister of Maharashtra, Devendra Fadnavis flagged off taxi aggregator Ola’s electronic vehicle (EV) services in the city. Nagpur will be the first in the country to have such a service. A battery charging station for the vehicles was also inaugurated at the airport.

[/show_more]

6. According to the Traveller’s Choice this monument ranked top?

  • A. Taj Mahal in Agra
  • B. Angkor Wat in Siem Reap
  • C. St Peter’s Basilica in Vatican City
  • D. Mezquita Cathedral de Cordoba in Cordoba

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Angkor Wat in Siem Reap – Explanation – Angkor Wat is a temple complex in Cambodia and the largest religious monument in the world, with the site measuring 162.6 hectares (1,626,000 m2; 402 acres). It was originally constructed as a Hindu temple of god Vishnu for the Khmer Empire, gradually transforming into a Buddhist temple towards the end of the 12th century.

[/show_more]

7. Recently in which country World’s highest gain high-power laser amplifier developed?

  • A. Spain
  • B. Holland
  • C. United Kingdom
  • D. Denmark

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – United Kingdom – Explanation –The world’s highest gain high­power laser amplifier that could amplify sounds from rustling of leaves to that of a jumbo jet.

[/show_more]

8. Recently in which country new species of bus-sized fossil reptile found?



  • A. Canada
  • B. Russia
  • C. Thailand
  • D. Switzerland

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Russia – Explanation – The new species of a fossil pliosaur (large predatory marine reptile from the ‘age of dinosaur’) has been found in Russia.

[/show_more]

9. Recently at the age of _____________ Pakistani music director Wajahat Attre was died.

  • A. 68
  • B. 69
  • C. 73
  • D. 72

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 68 – Explanation – Pakistan’s eminent music director Wajahat Attre, who composed the music of more than 200 films, passed away on May 26, 2017 in Lahore. He was 68.

[/show_more]

10. Which country wins 2017 Sudirman Cup recently?

  • A. South Korea
  • B. China
  • C. Australia
  • D. New Zealand

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – South Korea – Explanation – South Korea on 28 May 2017 defeated China to lift their fourth Sudirman Cup title at Gold Coast, Queensland, Australia. South Korea’s women shuttlers played an impeccable game to beat 10-time champions China with a 3-2 win in the final played at the Gold Coast Sports and Leisure Centre in Australia. It was the rst time that the event was hosted outside Asia and Europe since its establishment in 1989.

[/show_more]

11. Which of the following awards presented by the President Pranab Mukherjee in New Delhi recently?

  • A. Mahatma Gandhi National Awards
  • B. Dr. Ambedkar National Awards
  • C. Jawahar National Awards
  • D. S. Radhakrishnan National Awards

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Dr. Ambedkar National Awards – Explanation –The President of India Shri Pranab Mukherjee has presented the Dr. Ambedkar National Awards for the years 2011, 2012 and 2014 on May 26, 2017 in New Delhi.

[/show_more]

12. Who has been appointed as Chairman of International Fertiliser Association?

  • A. Rakesh Kapoor
  • B. Rakesh Khanna
  • C. Rakesh Mittal
  • D. Rakesh Bajaj

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Rakesh Kapoor – Explanation – Rakesh Kapoor has been appointed a chairman of International Fertilizer Association (IFA). He is the third Indian to hold this prestigious position in IFA’s 90 years’ history.

[/show_more]

13. Who is appointed as the next Ambassador of India to Finland?

  • A. Anshu Prakash
  • B. Satbir Silas Be
  • C. Vani Sarraju Rao
  • D. Renu Sharma

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Vani Sarraju Rao – Explanation – Ms. Vani Sarraju Rao has appointed the next Ambassador of India to Finland. She is presently Joint Secretary in the Ministry of External Affairs.

[/show_more]

14. Recently who has assumes charge of Chairman of National Commission for Minorities?

  • A. Bhupinder Singh Bhalla
  • B. Raajiv Yaduvanshi
  • C. Chetan Bhushan Sanghi
  • D .Syed Ghayorul Hasan Rizvi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Syed Ghayorul Hasan Rizvi – Explanation – Syed Ghayorul Hasan Rizvi has assumed a charge of the Chairman of the National Commission for Minorities in New Delhi.

[/show_more]

15. This company has commissions Odisha’s largest integrated steel plant recently?

  • A. Tata Power
  • B. BHEL
  • C. JSPL
  • D. Reliance Infra

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – JSPL – Explanation – Jindal Steel and Power Ltd (JSPL) has inaugrated the largest integrated steel plant of Odisha with the commissioning of the country’s largest blast furnace at Angul.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: May 28 2017

 


Do not forget to check the following topics