Current Affairs Quiz :May 29 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 29 2017. All the recent incidents which were held on Twentynine May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz :
May 29 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : May 29 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 29 2017

Current Affairs Quiz :May 29 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 29 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government announces pension scheme for journalists?

  • A. Haryana
  • B. Punjab
  • C. Rajasthan
  • D. Assam

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Haryana – Explanation – On May 27, 2017, Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar announced following incentives for journalists at the “Swarna Jayanti Journalists’ Meet” in Panchkula.

[/show_more]

2. The Dailong village of this state declared as a Biodiversity Heritage Site.

  • A. Nagaland
  • B. Manipur
  • C. Meghalaya
  • D. Arunachal Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Manipur – Explanation – The Manipur government has declared Dailong village of Tamenglong district as a Biodiversity Heritage Site of the state.

[/show_more]

3. Name the Defence Minister who has recently launches Aeronautical Test Range in Karnataka.

  • A. Sushma Swaraj
  • B. Arun Jaitley
  • C. M. Venkaiah Naidu
  • D. Nitin Jairam Gadkari

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Arun Jaitley – Explanation –Defence Minister Arun Jaitely has launched an Aeronautical Test Range (ATR) set up in Chitradurga in Karnataka.

[/show_more]

4. Recently at the age of ____________ former Mumbai Cricketer Kiran Ashor was died.

  • A. 69
  • B. 77
  • C. 68
  • D. 71

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 69 – Explanation – Former cricketer Kiran Ashar passed away on May 27, 2017 in Mumbai. He was 69.

[/show_more]

5. Recently the girl Ananya Kamboj from this city has been selected for Mission XI Million.

  • A. Chandigarh
  • B. Hisar
  • C. Rajkot
  • D. Jaipur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Chandigarh – Explanation – Ananya Kamboj, 8 standard student from Chandigarh has been selected as a young journalist at the global Football for Friendship (F4F) Social Programme in Russia.

[/show_more]

6. Recently on which date construction begins on world’s largest telescope in Chile?

  • A. 26 May 2017
  • B. 27 May 2017
  • C. 28 May 2017
  • D. 29 May 2017

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 26 May 2017 – Explanation – Construction began on 26 May 2017 on the European Extremely Large Telescope (ELT), which when completed will be the world’s largest optical telescope. The telescope will be located in Chile’s Atacama Desert. Director General of ESO, Tim de Zeeuw, and President of the Republic of Chile, Michelle Bachelet Jeria marked the attendance in the ceremony to inaugurate the construction of the telescope.

[/show_more]

7. Recently at the age of _______________ Zbigniew Brzezinski National Security Adviser to Jimmy Carter was died.

  • A. 90
  • B. 82
  • C. 89
  • D. 95

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 89 – Explanation – Zbigniew Brzezinski, the National Security Adviser to former US President Jimmy Carter, passed away on 26 May 2017 in Virginia. He was 89. Brzezinski served as the National Security Adviser to Carter during chaotic years of the Iran hostage crisis and the Soviet invasion of Afghanistan in the late 1970s.

[/show_more]

8. Recently World Health Organisation confirms first three Zika virus cases in this country.



  • A. Nepal
  • B. India
  • C. Bangladesh
  • D. All of the above

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – India – Explanation – According to World Health Organisation (WHO) report India has detected first three Zika­affected patients all from Ahmedabad in Gujarat.

[/show_more]

9. Recently in which country 5th edition of Global forum on disaster risk reduction takes place?

  • A. Austria
  • B. Mexico
  • C. New Zealand
  • D. China

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Mexico – Explanation – 5 edition of Global Platform for Disaster Risk Reduction (GPDRR) took place from 22 to 26 May 2017, in Cancun, Mexico. 6 edition of Global Platform for Disaster Risk Reduction will take place in 2019 in Geneva, Switzerland.

[/show_more]

10. Which day is observed as International Day of Action for Women’s Health?

  • A. May 27
  • B. May 28
  • C. May 29
  • D. May 30

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – May 28 – Explanation – The International Day of Action for Women’s Health is observed on May 28.

[/show_more]

11. Which city’s police receive FICCI Smart Policing Award 2017?

  • A. Pune
  • B. Mumbai
  • C. Surat
  • D. Gandhinagar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Pune – Explanation – The Pune city police have won the Federation of Indian Chamber of Commerce and Industries (FICCI) Smart Police Award for the year 2017.

[/show_more]

12. Name the bank which will observe financial literacy week from June 5-9.

  • A. State Bank of India
  • B. Asian Development Bank
  • C. Reserve Bank of India
  • D. World Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Reserve Bank of India – Explanation – RBI has decided to observe the week June 5­9, 2017 as Financial Literacy Week across the country.

[/show_more]

13. Which one of the following becomes India’s most profitable PSU?

  • A. IOC
  • B. OIL
  • C. ONGC
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – IOC – Explanation – Indian Oil Corp (IOC) has overtaken Oil and Natural Gas Corp (ONGC) to become India’s most profitable public sector undertaking (PSU).

[/show_more]

14. Recently which firm has opens first official store in Southeast Asia?

  • A. Intel
  • B. Microsoft
  • C. Apple
  • D. Blackberry

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Apple – Explanation – Apple opened its first store in Southeast Asia at Singapore. It has already has almost 500 stores globally with more than a million visitors daily. Apple is a California-based technology company that designs, develops, and sells consumer electronics, computer software, online services, and personal computers.

[/show_more]

15. Who has been appointed as the next Ambassador of India to Philippines?

  • A. Jaideep Mazumdar
  • B. Reena Ray
  • C. Jalaj Shrivastava
  • D. Arvind Roy

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Jaideep Mazumdar – Explanation – Jaideep Mazumdar has been appointed as the next Ambassador of India to the Philippines.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: May 29 2017

 


Do not forget to check the following topics