≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 30 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 30 2017. All the recent incidents which were held on Thirty May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz :
May 30 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 30 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 30 2017

Current Affairs Quiz :May 30 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 30 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. On which dates ISRO is going to launch the Heaviest Rocket called the Geosynchronous Satellite?

  • A. 5th June 2017
  • B. 4th June 2017
  • C. 6th June 2017
  • D. 2nd June 2017

Show Answer

Answer: A – 5th June 2017 – Explanation – The Indian Space Research Organisation will be launching the Heaviest Rocket called the Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III (GSLV Mk-III) on 5th June 2017. It is 43 meters in height, 4 meters round and has a lift-off mass of 640 tonnes. The vehicles new indigenous cryogenic engine is India’s largest cryogenic engine that has been designed and developed by the Liquid Propulsion Systems Centre of ISRO.

Hide

2. Name the HRD Minister has launches an anti-ragging mobile app UCG App.

  • A. Ramvilas Paswan
  • B. Prakash Javadekar
  • C. Smriti Zubin Irani
  • D. Rao Inderjit Singh

Show Answer

Answer: B – Prakash Javadekar – Explanation – HRD minister Prakash Javadekar has launched an anti­ragging mobile app UGC app introduced by the University Grants Commission on 29 of May 2017.

Hide

3. Who is the first Indian to summit the Mount Everest peak six times?

  • A. Premlata Agarwal
  • B. Santosh Yadav
  • C. Tashi and Nungshi Malik
  • D. Love Raj Singh Dharmshaktu

Show Answer

Answer: D – Love Raj Singh Dharmshaktu – Explanation – Uttarakhand Mountaineer Border Security Force (BSF) Love Raj Singh Dharmshaktu become the first Indian to summit Mount Everest a record six times. The mountaineer, a Padma Shri awardee who works as an assistant commandant with the BSF in Dehradun. Nehru Institute of Mountaineering, the premier institute of mountaineering under the ministry of defence in Uttarkashi, confirmed that Dharmshaktu is the first Indian to summit the peak six times.

Hide

4. Recently Health Indian researchers of this IIT have developed 3D bioprinted cartilage?

  • A. IIT Guwahati
  • B. IIT Pune
  • C. IIT Kanpur
  • D. IIT Delhi

Show Answer

Answer: D – IIT Delhi – Explanation – Sourabh Ghosh from the Department of Textile Technology at the Indian Institute of Technology (IIT) Delhi has been successful in 3D bioprinting of cartilage using a bioink.

Hide

5. Name the Union Minister has inaugurates Delhi Metro’s Heritage Line recently.

  • A. Vijay Goel
  • B. M. Venkaiah Naidu
  • C. Narendra Singh Tomar
  • D. Aravind Kejariwal

Show Answer

Answer: B – M. Venkaiah Naidu – Explanation – Union Urban Development Minister Venkaiah Naidu on 28 May 2017 flagged off the first train of the Delhi Metro’s Heritage Line. The train will now be open for public. This 5.17-km-long corridor Heritage Line has four stations- Kashmere Gate, Dilli Gate, Jama Masjid and Lal Quila. The Heritage Line is essentially an extension of Delhi Metro Violet Line that runs between Faridabad and ITO presently

Hide

6. Recently in which country 43rd G7 Summit has been held?

  • A. Italy
  • B. Japan
  • C. France
  • D. Germany

Show Answer

Answer: A – Italy – Explanation – 43rd G7 summit was held on May 26–27, 2017 in Taormina, Sicily, Italy. The summit was attended by leaders of G7 countries viz. US, UK, Germany, France, Italy, Japan and Canada as well as the representatives of European Union.

Hide

7. Which day is observes as International Day of United Nations Peacekeepers?

  • A. May 28
  • B. May 29
  • C. May 30
  • D. May 31

Show Answer

Answer: B – May 29 – Explanation – The International Day of United Nations Peacekeepers has been observed on 29 May. The day was established to honour the memory of the UN peacekeepers who have lost their lives in the cause of peace.

Hide

8. Recently at the age of ________________ former Greek Prime Minister Constantine Mitsotakis was died.

  • A. 87
  • B. 89
  • C. 98
  • D. 99

Show Answer

Answer: C – 98 – Explanation – Former Greek Prime Minister Constantine Mitsotakis passed away on 29 May 2017. He was 98. Mitsotakis was an early proponent of austerity cuts that Greece eventually had to adopt during the economic crisis of 2010. Mitsotakis had quit politics in 2004 after serving as the country’s longest-serving parliamentarian.

Hide

9. Recently which country has hosted a two-day Pacific Islands Conference in the capital city of Fiji?

  • A. Fiji
  • B. Nauru
  • C. India
  • D. Samoa

Show Answer

Answer: C – India – Explanation – India has hosted a two-day Pacific Islands Conference in Suva, the capital city of Fiji. The India Pacific Islands Sustainable Development Conference held between 25 and 26 May 2017 was hosted by Ministry of External Affairs. The conference that was inaugurated by the Acting Fijian Prime Minister Aiyaz Sayed- Khaiyum saw the signing of eight MoUs on the day of inauguration. These MoUs were signed on 25 May 2017 by five participating nations, namely Fiji, Cook Islands, Nauru, Samoa and Niue.

Hide

10. Recently who wins the 2016-17 German Cup?

  • A. Eintracht Frankfurt
  • B. Borussia Dortmund
  • C. Bayern Munich
  • D. VfB Stuttgart

Show Answer

Answer:  B – Borussia Dortmund – Explanation – Borussia Dortmund on 27 May 2017 defeated Eintracht Frankfurt 2-1 in the German Cup nal held at the Olympiastadion, Berlin. It is the fourth title of the victorious Borussia Dortmund.

Hide

11. Recently who wins the 2017 Monaco Grand Prix?

  • A. Sebastian Vettel
  • B. Kimi Raikkonen
  • C. Daniel Ricciardo
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – Sebastian Vettelb – Explanation – Ferrari’s Sebastian Vettel on 28 May 2017 won the 2017 Monaco Grand Prix at the Circuit de Monaco, La Condamine and Monte Carlo, Monaco. The second place in the race was secured by Ferrari’s Kimi Raikkonen, while the third place was secured by Red Bull’s Daniel Ricciardo.

Hide

12. Who becomes first Indian to win Gold in International fencing tournament?

  • A. Sushila Devi
  • B. Usharani Devi
  • C. Bhavani Devi
  • D. Laxmi Devi

Show Answer

Answer: C – Bhavani Devi – Explanation – India’s Chadalavada Anandha Sundhararaman Bhavani Devi has become first Indian to win a Gold Medal in an International fencing tournament.

Hide

13. Recently who lifts the 13th Football Association Cup?

  • A. Manchester United
  • B. Wigan Athletic
  • C. Chelsea
  • D. Arsenal

Show Answer

Answer: D – Arsenal – Explanation – The 13th Football Association (FA) Cup won by Arsenal with a 2-1 victory over Chelsea at the Wembley Stadium in London, England. Arsene Wenger is the most successful football manager in the competition’s history with seven victories.

Hide

14. The International icon will be receiving the prestigious Dadasaheb Phalke Academy Award.

  • A. Priyanka Chopra
  • B. Deepika Padukon
  • C. Madhuri Dixit
  • D. Aishwarya Rai Bachchan

Show Answer

Answer: A – Priyanka Chopra – Explanation – International icon Priyanka Chopra will be receiving the prestigious Dadasaheb Phalke Academy Award on 1 June 2017 in an awards ceremony conducted in Mumbai. The star would be given the award under the newly introduced category- ‘Internationally Acclaimed Actress’ for her great work on the International platform.

Hide

15. Manipur governor Najma Heptulla has been appointed as Chancellor of this University.

  • A. Jamia Millia Islamia
  • B. Jawaharlal Nehru University
  • C. South Asian University
  • D. Central University of Kashmir

Show Answer

Answer: A – Jamia Millia Islamia – Explanation –  Incumbent Governor of Manipur, Najma Heptulla, was appointed as the Chancellor of Jamia Millia Islamia on 29 May 2017. The development was conrmed by Jamia’s Vice Chancellor, Talat Ahmad who stated that the University will greatly benet from Heptulla’s rich experience in both political and public life. He further added that it will be their privilege to work with her and learn from her distinguished career in the Parliament as well as internationally.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 30 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)