Current Affairs Quiz : November 02 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 02 2016. All the recent incidents which were held on Second November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 02 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 02 2016
Current Affairs – November 02 2016

Current Affairs Quiz : November 02 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 02 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Who launched Haryana’s year-long golden jubilee celebrations of Haryana?



  • A. Narendra Modi
  • B. Suresh Prabhu
  • C. Manohar lal Khttar
  • D. Arvind Kejriwal

Show Answer

Answer – A – Narendra ModiExplanation – Prime Minister Narendra Modi launched Haryana’s year-long golden jubilee celebrations of Haryana in Gurugram. PM Modi kicked-off Haryana’s ‘Swarna Jayanti’ celebrations from Gurugram’s Tau Devi Lal stadium.

Hide

2. Which state government has decided to set up Gurugram Development Authority?

  • A. Punjab
  • B. Gujarat
  • C. Haryana
  • D. Delhi

Show Answer

Answer – C – Haryana  – Explanation – The Haryana Government has decided to set up Gurugram Development Authority (GDA) to avoid overlap in its functional and operational responsibilities and provide functional empowerment in administrative and financial structures at the local level.

Hide

3. When from Benami Transactions (Prohibition) Amendment Act 2016 will come into effect?

  • A. 31 October
  • B. 1 November
  • C. 3 November
  • D. 10 November

Show Answer

Answer – B – 1 November – Explanation – The Benami Transactions (Prohibition) Amendment Act, 2016 came into effect on 1 November 2016. The Act was formulated to curb black money. An official release of Central Board of Direct Taxes said, after coming into effect, the existing Benami Transactions (Prohibition) Act, 1988 will be renamed as the Prohibition of Benami Property Transactions (PBPT) Act, 1988.

Hide

4. What is the minimum wage government has decided to fix for farm workers?

  • A. Rs 250
  • B. Rs 200
  • C. Rs 300
  • D. Rs 350

Show Answer

Answer – D – Rs 350Explanation – Labour Ministry has decided to fix the minimum wage at Rs 350 per day for unskilled agricultural labour in C-class towns in central sphere to be effective from November 1, 2016.

Hide

5. Who notified that Candidate’s election could be annulled for declaring false educational qualifications?

  • A. President
  • B. Supreme Court
  • C. Election Commission
  • D. High Court

Show Answer

Answer – B – Supreme Court – Explanation – Supreme Court on 1 November 2016 ruled that election of a candidate could be set aside for making false declaration on educational qualifications in the nomination paper. It held that the right to vote would be meaningless unless citizens were well-informed about the antecedents of candidates, including their educational qualification. The ruling came by a bench of Justice A R Dave and Justice L Nageswara Rao while hearing a plea of Mairembam Prithviraj and Pukhrem Sharatchandra Singh against each other challenging the judgment of the High Court of Manipur.

Hide

6. Which day is observed as International Day to End Impunity for Crimes against Journalists?

  • A. 31 October
  • B. 29 October
  • C. 2 November
  • D. 1 November

Show Answer

Answer – C – 2 November – Explanation – The International Day to End Impunity for Crimes against Journalists is a UN-recognized day observed annually on 2 November. The day draws attention to the low global conviction rate for violent crimes against journalists and media workers, estimated at only one in every ten cases. As these individuals play a critical role in informing and influencing the public about important social issues, impunity for attacks against them has a particularly damaging impact, limiting public awareness and constructive debate.

Hide

7. In which year World Vegan Day was first observed?

  • A. 1993
  • B. 1994
  • C. 1996
  • D. 1999

Show Answer

Answer – B – 1994Explanation – World Vegan Day is celebrated every year all around the world on 1st November to raises awareness about animal rights and advocates the widespread adoption of a vegan lifestyle. It was first observed on November 1st, 1994.

Hide

8. Who won Mexican Grand Prix 2016?

  • A. Olivier Ruel
  • B. Shuhei Nakamura
  • C. Martin Jůza
  • D. Lewis Hamilton

Show Answer

Answer – D – Lewis HamiltonExplanation – Lewis Hamilton went from pole position to race winner for the Formula 1 Mexican Grand Prix at the Autodromo Hermanos Rodriguez, and by doing so he stays alive in the Drivers’ Championship. His teammate at Mercedes, Nico Rosberg, finished in second, though his lead in the championship was cut to 19 points.

Hide

9. Name the striker and the top scorer in the World Cup who retired soon?

  • A. Rudolf Gellesch
  • B. Miroslav Klose
  • C. Georg Knöpfle
  • D. Jürgen Kohler

Show Answer

Answer – B – Miroslav KloseExplanation – The German soccer federation declared that the striker and the top scorer in World Cup history Miroslav Klose was ending his playing career and will train as a coach. World Cup top-scorer Klose retired at 38ii.  The 38-year-old Klose retired from international soccer after winning the World Cup with Germany in 2014, scoring twice to bring his total goal tally from four tournaments to 16. With a career total of 71 goals, Klose is also the highest-scoring player for Germany.

Hide

10. Recently who is appointed as Chairman of CBDT?

  • A. Sushil Chandra
  • B. Narayan Singh
  • C. Atulesh Jindal
  • D. Rani Singh Nair

Show Answer

Answer – A – Sushil ChandraExplanation – The Government has appointed Indian Revenue Service officer   Sushil Chandra as the next chairman of the Central Board of Direct Taxes. The Appointments Committee of the Cabinet has approved the appointment of Shri Sushil Chandra, IRS (IT: 1980),” said an official statement. He will take over from the current CBDT Chairperson Rani Singh Nair, who will retire on October 31. Chandra is currently posted as Member, CBDT.

Hide

11. Name the India head of Social media Twitter who decided to give up his job in November 2016?

  • A. Arun Jaitly
  • B. Rishi Jaitly
  • C. Shankar Jaitly
  • D. All the above

Show Answer

Answer – B – Rishi Jaitly – Explanation – India head of Social media Twitter, Rishi Jaitly decided to quit his job at the end of November 2016. He joined the twitter in 2013.Twitter India head Rishi Jaitly quits after 4-year stinti. He was co-founder and CEO of Michigan Corps.  Prior to this he has worked in the Knight Foundation, where he led investments in technology, media, and digital tools.

Hide

12. Who has been awarded with Raja Ram Mohan Roy Award 2016?

  • A. S Nihal Singh
  • B. Renjith Jonh
  • C. Arvind Kumar Singh
  • D. Pritam Bandopadhyay

Show Answer

Answer – A – S Nihal Singh – Explanation – Veteran journalist S Nihal Singh has been awarded with ‘Raja Ram Mohan Roy Award’ for his outstanding contribution to journalism which is presented by the Press Council of India. The award will be presented on November 16 to Nihal Singh and carries a cash component of Rs 1 lakh.

Hide

13. Who asked banks to report frauds of Rs one crore and above recently?

  • A. Central Vigilance Commission
  • B. Income Tax Department
  • C. Central Bureau of Investigation
  • D. President

Show Answer

Answer – A – Central Vigilance CommissionExplanation – The Central Vigilance Commission (CVC) in October 2016 asked the public sector banks to share their reports relating to all loan frauds involving funds over one crore rupees. Till date, such reports were shared with the Reserve Bank of India (RBI) only. With this, the banks will have to report the modus operandi of all the alleged frauds to the CVC, which will share these details with other banks to prevent such cases being repeated.

Hide

14. NHPC commissioned 50 MW wind power project in which state?

  • A. Gujarat
  • B. Rajasthan
  • C. Haryana
  • D. Himachal Pradesh

Show Answer

Answer – B – RajasthanExplanation – NHPC has announced commissioning of a 50 MW wind power project in Rajasthan. NHPC has commissioned its 50 MW wind power project in Jaisalmer, Rajasthan. The project consist of 25 nos wind turbine generators each of 2 MW capacities, which has been successfully synchronised with grid in October 2016.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 02 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query