Current Affairs Quiz : November 04 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 04 2016. All the recent incidents which were held on Four November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 04 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 04 2016
Current Affairs Quiz November 04 2016

Current Affairs Quiz : November 04 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 04 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Central government which scheme online submission of applications will be start shortly?



  • A. Pradhan Mantri Awas Yojana
  • B. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
  • C. Suraksha Bima Yojana
  • D. Atal Pension Yojana

Show Answer

Answer – A – Pradhan Mantri Awas Yojana – Explanation – Ministry of HUPA and Common Services Centre e-Governance Services India Limited of the Ministry of Electronics and Information Technology signed Memorandum of Understanding (MoU) for enabling online submission of applications under PMAY (Pradhan Mantri Awas Yojana) It will enable online submission of applications by the urban poor for affordable houses under PMAY from November 3, 2016 at a nominal cost of Rs.25/- per application.

Hide

2. In which year Pradhan Mantri Awas Yojana was launched?

  • A. 2013
  • B. 2014
  • C. 2015
  • D. 2016

Show Answer

Answer –  C – 2015  – Explanation – Pradhan Mantri Awaas Yojana was launched in June 2015 to provide affordable housing to urban poor It is proposed to build 2 crore houses for urban poor including Economically Weaker Sections and Low Income Groups in urban areas by the year 2022.

Hide

3. Recently 10th Command Level Navy Coast Guard meeting was held in which city?

  • A. Hydrabad
  • B. Jaipur
  • C. New Delhi
  • D. Visakhapatnam

Show Answer

Answer – D – Visakhapatnam – Explanation – The 10th Command Level Navy Coast Guard (COMNAVGUARD) meeting was held in Visakhapatnam on November 2, 2016 to discuss inter-operatability issues between Navy and Coast Guard.The meeting was co-chaired by Chief of Staff, Eastern Naval Command (ENC), Vice Admiral Atul Kumar Jain and Inspector General Rajan Bargotra, Commander, Coast Guard Region (East) and Inspector General K R Nautiyal, Commander Coast Guard Region (North East), along with senior officers of Navy and Coast Guard.

Hide

4. Which country government announced 19 grants worth $6.3 million for projects with India?

  • A. America
  • B. Australia
  • C. Russia
  • D. Germany

Show Answer

Answer – B – AustraliaExplanation – The Australian government announced 19 grants worth $6,30,000 dollars for several projects in the field of education, science, sports, arts and culture.The successful grants included an exchange between TAFE NSW and India’s Centurion University to share expertise for training individual learners, jointly between University of New South Wales and Indian scientists to develop effective new water purification systems for the country’s water supply.

Hide

5. Which company tied-up with Archaeological Survey of India for virtual tour of monuments?

  • A. Face Book
  • B. Google
  • C. Opera
  • D. Samsung

Show Answer

Answer – B – Google – Explanation – Google has tied up with Archaelogical Survey of India (ASI) for 360 degree virtual tour of 280-odd monuments across the country, an official of the tech giant said. We have a tie-up with ASI for 360 degrees virtual tour of 280 monuments across the country of which 30 are in West Bengal,” Sanket Gupta, programme manager of Google Maps told reporters here today.

Hide

6. Name the India’s Padma Shri winner Legendary Sri Lankan singer and composer who passed away recently?

  • A. Pandit Raghunathan
  • B. Binaya Kumara
  • C. Pandit Shankara
  • D. Pandit Amaradeva

Show Answer

Answer – D – Pandit Amaradeva – Explanation – Legendary Sri Lankan singer and composer Pandit Amaradeva who is a recipient of global honours, including India’s Padma Shri passed away. He was 88. His music blended Indian classical ragas with Lankan folk tunes.

Hide

7. Who is appointed as the next Ambassador of India to Lebanon?

  • A. Rakesh Arora
  • B. Manjit Arora
  • C. Sanjiv Arora
  • D. Rajnath Arora

Show Answer

Answer – C – Sanjiv Arora – Explanation – An Indian Foreign Service (IFS) Sanjiv Arora has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Lebanon by Ministry of External Affairs.

Hide

8. Ramnath Goenka Awards is associated with which field?

  • A. Journalism
  • B. Literature
  • C. Painting
  • D. Business

Show Answer

Answer – A – Journalism – Explanation – Prime Minister Narendra Modi on 2 November 2016 presented the Ramnath Goenka Awards for Excellence in Journalism at a function in New Delhi. The honour acknowledges exceptional work across 28 categories in print, broadcast and online journalism in English, Hindi and regional languages. Ramnath Goenka was an Indian newspaper publisher. He launched The Indian Express and created the Indian Express Group with various English and regional language publications.

Hide

9. How many new ATM machines order by SBI to ATM manufacturer NCR Corporation?

  • A. 4000
  • B. 6000
  • C. 7000
  • D. 8000

Show Answer

Answer – C – 7000 – Explanation – US-based ATM manufacturer NCR Corporation has bagged the single largest order from SBI to install over 7,000 cash-vending machines said by SBI Deputy Managing Director and Chief Information Officer Mrutyunjay Mahapatra. It is the single largest ATM order in the country and it will worth Rs 334 crore.

Hide

10. Recently which bank launched YES MOBILE 2.0 mobile banking app?

  • A. Yes Bank
  • B. ICICI Bank
  • C. Axis Bank
  • D. HDFC Bank

Show Answer

Answer – A – Yes Bank – Explanation – YES BANK, Country’s 5th largest private sector lender has launched its “YES MOBILE 2.0” mobile Banking app with multiple industry first features, and extensive support for Banking transactions on Apple and Android based Smart Watches.

Hide

11. Recently which social networking site signed an agreement with Ministry of Human Resource Development to create more job opportunities in India?

  • A. Twitter
  • B. Face book
  • C. Nimbus
  • D. LinkedIn

Show Answer

Answer – D – LinkedIn – Explanation – US based LinkedIn has signed an agreement with Ministry of Human Resource Development to create more job opportunities in India. According to the  MoU, LinkedIn’s ‘Placements’ product which was launched in September 2016 will be adopted by all colleges affiliated with All India Council for Technical Education (AICTE).

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 04 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query