Current Affairs Quiz : November 07 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 07 2016. All the recent incidents which were held on Seven November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 07 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 07 2016
Current Affairs Quiz November 07 2016

Current Affairs Quiz : November 07 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 07 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. In which city 6th Annual Indian Language Festival ‘Samanvay’ was held?



  • A. New Delhi
  • B. Chandigarh
  • C. Bhopal
  • D. Mumbai

Show Answer

Answer – A – New Delhi – Explanation – The sixth edition of the Indian Languages Festival (ILF) Samanvay, focusing on the themes of ‘Language as Public action’, commenced on Saturday with noted Gandhian Ela Bhat giving the inaugural speech.The three-day annual event “seeks to create a middle-ground of conversations” while also focusing on different languages like Urdu, Telugu, Gujarati, Santhali and Khasi. “ILF Samanvay depicts exploration of languages beyond the verbal and the literal way. It seeks to create a middle-ground of conversations, an exciting intersection of the creativities.

Hide

2. Lost Ancient River Chandrabhaga found in which state of India?

  • A. Bihar
  • B. Odisha
  • C. Jharkhand
  • D. West Bangal

Show Answer

Answer – B – OdishaExplanation – Scientists from Indian Institute of Technology (Kharagpur) claimed to have found evidence confirming the existence of a mythical Indian river, Chandrabhaga.  The discovery came in the first week of November 2016. This is the second among such findings. In October 2016, KS Valdiya led expert committee had found that Saraswati River did exist.

Hide

3. Which state government sign Memorandum of Understanding with Civil Aviation Ministry for Regional Connectivity Scheme?

  • A. Nagaland
  • B. Tripura
  • C. Assam
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer – C – AssamExplanation – Government of Assam inked a Memorandum of Understanding (MoU) with the Union Ministry of Civil Aviation and Airport Authority of India under Regional Connectivity Scheme (RCS). Ministry of Civil Aviation (MoCA) released the National Civil Aviation Policy 2016 (NCAP 2016), with the objectives to enhance regional connectivity through fiscal support and infrastructure development and establish an integrated eco-system conducive to the growth of civil aviation sector. The poli .

Hide

4. Which day was observed as International Day for Preventing Exploitation of Environment in War and Armed Conflict?

  • A. 6 November
  • B. 4 November
  • C. 3 November
  • D. 5 November

Show Answer

Answer – A – 6 NovemberExplanation –The International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict was observed globally on 6 November. On 5 November 2001, the UN General Assembly declared 6 November of each year as the International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict through resolution A/RES/56/4.

Hide

5. India and ____________________ sign deals to increase oil production.

  • A. Kazakhstan
  • B. Azerbaijan
  • C. Venezuela
  • D. Colombia

Show Answer

Answer – C – VenezuelaExplanation – Venezuela’s President Nicolas Maduro and Executive Director of Oil and Natural Gas Corporation, Narendra Kumar Verma signed oil production deals worth $1.45 billion in Caracas, Venezuela on November 4, 2016.To increase oil production. The agreement comes amid a severe economic crisis in Venezuela and it is a way to boost oil production, pay off debts and increase the country’s oil income.

Hide

6. The President Pranab Mukherjee recently visited which of the following neighboring country?

  • A. Nepal
  • B. Bhutan
  • C. Sri lanka
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer – A – NepalExplanation – President Pranab Mukherjee is on a three-day state visit to Nepal from November 2 to 4, 2016. The is visit is first by an Indian Head of State in 18 years. The President’s visit is seen as an extension of “intensive engagement” by India with Nepal, which adopted its democratic Constitution last year.

Hide

7. Who won the women’s Asian Champions Trophy 2016?

  • A. India
  • B. China
  • C. Pakistan
  • D. Sri lanka

Show Answer

Answer – A – India – Explanation – The Indian women’s hockey team lifted its maiden Asian Champions Trophy after Deepika Thakur struck in the final minute to give her team a thrilling 2-1 win over China in the final.

Hide

8. Who won the 2016 WTA Elite Singles Trophy?

  • A. Elina Svitolina
  • B. Petra Kvitova
  • C. Venus Williams
  • D. Zheng Saisai

Show Answer

Answer – B – Petra KvitovaExplanation – Czech Republic’s Petra Kvitova on 6 November 2016 won the 2016 WTA Elite Singles Trophy. She defeated Ukrainian Elina Svitolina 6-4, 6-2 to grab the title at Zhuhai, China. Venus Williams was the defending champion for the title. However, she chose not to participate despite qualifying for the edition.

Hide

9. Who won the 2016 BNP Paribas Masters Doubles title?

  • A. David Ferrer and John Isner
  • B. John Isner and John Peers
  • C. John Peers and Milos Raonic
  • D. Henri Kontinen and John Peers

Show Answer

Answer – D – Henri Kontinen and John PeersExplanation –Henri Kontinen and John Peers on 6 November 2016 won the ATP World Tour Masters 1000 team title at the BNP Paribas Masters in Paris. Kontinen and Peers defeated top-seeded Frenchmen Pierre-Hugues Herbert and Nicolas Mahut 6-4, 3-6, 10-6 to claim the title.

Hide

10. Which state is in the tops World Bank’s energy-saving rankings?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Gujarat
  • D. Himachal Pradesh

Show Answer

Answer – B – Andhra PradeshExplanation – Close on the heels of bagging the top rank in ease of doing business, Andhra Pradesh earned a top billing from the World Bank which declared the Sunrise state as No 1 in India in energy efficiency.

Hide

11. Global drug maker Abbott is setting up an innovation and development center in which city of India?

  • A. Bengaluru
  • B. Pune
  • C. Mumbai
  • D. Surat

Show Answer

Answer – C – MumbaiExplanation – Global drug maker Abbott is setting up an innovation and development center (I&D) in Mumbai to developed new drug formulations, new indications, dosing, packaging and other differentiated offerings. The centre will act as a “hub” and ship products to at least 30 countries that will further develop the products to suit local needs .It will also have a pilot scale plant.

Hide

12. Who is the World’s Highest-Paid Woman in Music for 2016?

  • A. Taylor Swift
  • B. Madonna
  • C. Rihanna
  • D. Adele

Show Answer

Answer – A – Taylor SwiftExplanation – Taylor Swift has topped Forbes magazine’s list of the highest-earning female solo artists in music, with more than twice the income of the second-placed artist, Adele. Her income is $170m.

Hide

13. Which state government conferred award for e-governance?

  • A. Punjab
  • B. Haryana
  • C. Gujarat
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer – B – Haryana – Explanation – Union Finance Minister Arun Jaitley awarded the Haryana government was conferred with the award for outstanding work in the field of e-governance at the ‘State of the States Conclave 2016’ in New Delhi.

Hide

14. Who is appointed as the Ambassador of India to the Republic of Benin?

  • A. G.Kalaghatgi
  • B. B Nagabhushana Reddy
  • C. K. Sarangi
  • D. Surendra Pandey

Show Answer

Answer – B – B Nagabhushana ReddyExplanation – Indian IFS officer B Nagabhushana Reddy has been concurrently accredited as the Ambassador of India to the Republic of Benin with residence in Abuja (Nigeria). Currently he is working as the Ambassador of India to the Federal Republic of Nigeria.

Hide

15. Who was concurrently accredited as the Ambassador of India to the Commonwealth of Dominica?

  • A. Bishwadip Dey
  • B. Parminder Kaur
  • C. Rana Sarkar
  • D. Madhukar Gupta

Show Answer

Answer – A – Bishwadip DeyExplanation – The IFS officer Bishwadip Dey, High Commissioner of India to the Republic of Trinidad and Tobago has been concurrently accredited as the Ambassador of India to the Commonwealth of Dominica with residence in Port of Spain.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 07 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query