Current Affairs Quiz : November 08 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 08 2016. All the recent incidents which were held on Eighth November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 08 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 08 2016
Current Affairs Quiz November 08 2016

Current Affairs Quiz : November 08 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 08 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Who approved the 2% dearness allowance to the central government employees?



  • A. Prime Minister
  • B. Finance Minister
  • C. President
  • D. Delhi Chief Minister

Show Answer

Answer – C – President  – Explanation – President Pranab Mukherjee has given his consent to payment of a 2 per cent dearness allowance (DA) to central government employees. The move would benefit about 50.68 lakh employees and 54.24 lakh pensioners. The DA would result in an annual burden of Rs.5, 622.10 crore.

Hide

2. Recently who launched School chlo operation in south Kashmir?

  • A. State Chief Minister
  • B. Indian Army
  • C. Ministry of HRD
  • D. Social Worker

Show Answer

Answer – B – Indian Army – Explanation – Indian Army in the first week of November 2016 launched ‘Operation School Chalo’ in South Kashmir. The operation is aimed at providing students with free coaching after their regular education system was interrupted by spiraling violence, protests by militants and their supporters triggered by the encounter killing of Hizbul Mujahideen commander Burhan Wani.

Hide

3. In which state recently Buddha Mahotsava was started?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Assam
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Nagaland

Show Answer

Answer – A – Arunachal PradeshExplanation – The three day Buddha Mahotsava celebration kicked off in Arunachal Pradesh on November 4 2016 with vibrant cultural display from Monpa, Sajolang(Miji) Aka, Sartang, Bugun and Sherdukpen tribes of the region at Buddha Park Bomdila. It was organised by the District Administration of West Kameng to promote tourism in the state.

Hide

4. India and which country signed two pacts including cooperation in the field of intellectual property?

  • A. United Kingdom
  • B. Germany
  • C. Italy
  • D. Finland

Show Answer

Answer – A – United KingdomExplanation – India and the United Kingdom on 7 November 2016 inked two pacts to boost cordial relations between the two nations. The pacts were inked during the visit of Theresa May, the Prime Minister of the United Kingdom to India. PM Theresa May was on a three Day visit to India (6 November to 8 November 2016).

Hide

5. Name the person who unveiled Mahatma Gandhi statue in Dubai?

  • A. Anand Sharma
  • B. Anurag Bhushan
  • C. Sanjay Kumar
  • D. Kapil Sharma

Show Answer

Answer – B – Anurag Bhushan – Explanation – Consulate General of India, Dubai preferred to install the statue of Mahatma Gandhi, the Father of the Nation, at its premises, and celebrate the 141st Birth Anniversary of Sardar Vallabhai Patel, popularly known as the Iron Man of India.

Hide

6. Recently who lift Asian Federation Cup held in doha?

  • A. Air Force Club Iraq
  • B. Bengaluru Football Club
  • C. Johor Darul Ta’zim
  • D. Goa Football Club

Show Answer

Answer – A – Air Force Club IraqExplanation – Air Force Club, Iraq has lifted the Asian Federation Cup by defeating Bengaluru Football Club 1-0 at Doha Bengaluru FC had become the first Indian club to qualify for the final after they defeated defending champions Johor Darul Ta’zim 4-2 on aggregate in the semifinals.

Hide

7. The boy who won 5 gold in south Asian Aquatic Championship belongs to which state of India?

  • A. West Bengal
  • B. Assam
  • C. Karnataka
  • D. Odisha

Show Answer

Answer – B – AssamExplanation – A 15-year-old Bastab Tapan Bordoloi from Assam’s Jorhat district made the nation proud by catchingfive gold medals and a silver at the recently concluded South Asian Aquatic Championship (SAAC) in Sri-Lanka.

Hide

8. In which city 12th International Oil and Gas Conference and Exhibition were held?

  • A. Guwahati
  • B. Kochi
  • C. New Delhi
  • D. Gandhinagar

Show Answer

Answer – C – New DelhiExplanation – 3 day International Oil and Gas Conference and Exhibition PETROTECH-2016 inaugurated by Prime Minister Narendra Modi in New Delhi on December 5, 2016.It was organised by the Ministry of Petroleum and Natural Gas.

Hide

9. What was theme of 5th IEF-IGU Ministerial Gas Forum that held in New Delhi?

  • A. Gas for Growth
  • B. Gas for Burning
  • C. Gas for Needs
  • D. Gas for Economy

Show Answer

Answer – A – Gas for GrowthExplanation – 5th IEF-IGU Ministerial Gas Forum to be held in New Delhi on 6 December 2016.It is supported by GAIL (India) Limited and the Natural Gas Society of India. With the Theme:  “Gas for Growth; improving economic prosperity and living standards”.

Hide

10. Name the person who will receive the Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award for 2016?

  • A. Amitav Ghosh
  • B. Arundhati Roy
  • C. Jhumpa Lahiri
  • D. Salman Rushdie

Show Answer

Answer – A – Amitav Ghosh – Explanation – Tata on 8 November 2016 announced that Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award for 2016 will be conferred on acclaimed author Amitav Ghosh.The award will be presented to Ghosh at Tata Literature Live!’s annual awards ceremony to be held on 20 November 2016 at the National Centre for the Performing Arts (NCPA), Nariman Point, Mumbai.

Hide

11. Who is set to become first Indian-American US Senator?

  • A. Kamala Harris
  • B. Raminder Gill
  • C. Harry Bains
  • D. Ruby Dhalla

Show Answer

Answer – A – Kamala HarrisExplanation – Kamala Harris+ heads into the US Senate election with a considerable lead over fellow Democrat Loretta Sanchez. 55 per cent early voters chose Harris, 26 per cent backed Sanchez and 14 per cent said neither a report said. Harris is the daughter of an Indian mother who emigrated from Chennai in 1960 and a Jamaican American father.

Hide

12. Who is the new Executive Director of Reserved Bank of India?

  • A. Sudarshan Sen
  • B. M Rajeshwar Rao
  • C. N S Vishwanathan
  • D. G Mahalingam

Show Answer

Answer – B – M Rajeshwar RaoExplanation – Reserve Bank of India on 7 November 2016 appointed M Rajeshwar Rao as the Executive Director. He succeeded G Mahalingam, who took voluntary retirement from the central bank. As Executive Director, Rajeshwar Rao will look after Department of Statistics and Information Management, Financial Markets Operation Department and International Department.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 08 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query