Search Here

Current Affairs Quiz : November 09 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 09 2016. All the recent incidents which were held on Nineth November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 09 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 09 2016

Current Affairs Quiz November 09 2016

Current Affairs Quiz : November 09 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 09 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Name the city in which Global Conference on Tobacco control to be held?



  • A. Greater Noida
  • B. Chandigarh
  • C. Lucknow
  • D. New Delhi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – A – Greater NoidaExplanation – India host the important global tobacco control conference for the first time, where it will push for include smokeless tobacco as an agenda.The Seventh Session of the Conference of Parties (COP7) to World Health Organisation (WHO) Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) to be held at Greater Noida.

[/show_more]

2. _____________________ software launched by Home Minister to enable speedy disposal of Appeals/Complaints.

  • A. E- Law
  • B. E-Court
  • C. Solve First
  • D. Samadhan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – B – E-Court – Explanation – E-Court software launched by Home Minister to do speedy disposal of Appeals/Complaints. Union Home Minister Rajnath Singh launched ‘e-Court Software‘to enable speedy disposal of Appeals/Complaints by using digital technology at the 2-day 11th Annual Convention of Central Information Commission (CIC) in New Delhi.

[/show_more]

3. Which day is observed as National Cancer Awareness Day?

  • A. 4 November
  • B. 7 November
  • C. 6 November
  • D. 5 November

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – B – 7 NovemberExplanation – National Cancer Awareness Day was observed on 7th  November every year across India.It was announced by Union Health Minister Harsh Vardhan in September 2014. India’s largest National Cancer Institute located at AIIMS campus in Jhajjar district, Haryana. The Cancer Institute in Badsa was “independent India’s largest government-funded hospital project”.

[/show_more]

4. Who is the Republican nominee in the US presidential elections 2016?

  • A. Donald Trump
  • B. Hillary Clinton
  • C. Tony Abbott
  • D. Theresa May

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – A – Donald TrumpExplanation – Carrying a background in business and television, the Republican nominee Donald Trump is very dissimilar to the Democratic party candidate. However, being a conservative, Trump’s political ideologies align perfectly well with the Republican party’s overall philosophy. Despite the lack of a political background, Trump has succeeded in finding his way through to the final stage of the presidential elections. Explaining the popularity of Trump, American journalist and political analyst Bernard Goldberg had once mentioned that his appeal lies in him being a businessman and not a politician and his capacity of not sounding like a politician.

[/show_more]

5. Recently in which of the following city 9th International Regulatory Cooperation for Herbal Medicines Meeting starts?

  • A. Mumbai
  • B. Singapore
  • C. Beijing
  • D. New Delhi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – D – New DelhiExplanation – The 9th Annual Meeting of International Regulatory Cooperation for Herbal Medicines (IRCH) was inaugurated in New Delhi. It has been organised by the Union Ministry of AYUSH and was inaugurated by Minister of State (MoS) for AYUSH Sripad Naik. In this meeting 19 member countries of IRCH with 36 delegates including experts from WHO are participating. The event would be utilized to show case AYUSH strength to these countries.

[/show_more]

6. How many medals India wins at Commonwealth Wrestling Championships in Singapore?

  • A. 20
  • B. 25
  • C. 29
  • D. 33

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – C – 29Explanation – Rio Olympian Sandeep Tomar, Amit Dhankar and Satyawart Kadian bagged gold medals in their respective men’s freestyle categories, totally India has won 29 medals at the Commonwealth Wrestling Championships in Singapore.

[/show_more]

7. Who won the 2016 WTA Elite Singles Trophy in China?

  • A. Petra Kvitova
  • B. Elina Svitolina
  • C. Roberta Vinci
  • D. Sara Errani

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – A – Petra KvitovaExplanation – Czech Republic’s Petra Kvitova November 2016 won the 2016 WTA Elite Singles Trophy. She defeated Ukrainian Elina Svitolina 6-4, 6-2 to grab the title at Zhuhai, China.

[/show_more]

8. Name the Indian women who received the Businesswoman of the Year Award in Australia?

  • A. Uppma Virdi
  • B. Nita Ambani
  • C. Chanda Kochhar
  • D. Sherly Sandberg

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – A – Uppma Virdi – Explanation – A 26-year-old Uppma Virdi, hailing from Jalandhar and living in Melbourne, received the ‘Businesswoman of the Year Award’ at the India Australia Business Community Awards (IABCA) held in Sydney, for taking the aroma of fresh Indian tea to Australian households.

[/show_more]

9. Name the dignitary who presents Dr. APJ Abdul Kalam IGNITE Awards 2016 recently?

  • A. Narendra Modi
  • B. Pranab Mukherjee
  • C. Hamid Ansari
  • D. Kunal Kumar Das

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – B – Pranab MukherjeeExplanation – President Pranab Mukherjee on 7 November 2016 presented the Dr. APJ Abdul Kalam IGNITE Awards to the winning children of IGNITE competition at Rashtrapati Bhavan. IGNITE competition was organized by the National Innovation Foundation (NIF).

[/show_more]

10. Who wins 2016 RSF-TV5 Monde Press Freedom Prize?

  • A. Zaina Erhaim
  • B. Lu Yuyu
  • C. Li Tingyu
  • D. Hadi Abdullah

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – D – Hadi AbdullahExplanation – Syrian freelance journalist Hadi Abdullah on 8 November 2016 was awarded with Reporters without Borders (RSF)-TV5 Monde prize. Abdullah, 29, was awarded in the journalist category for reporting from some of the most perilous zones in his country’s five-year-old war.The award was presented in Strasbourg on the sidelines of the World Forum for Democracy, a meeting organised by the Council of Europe.

[/show_more]

11. What is the sum of amount central government imposed penalty on Reliance Industries Limited (RIL) and its partners?

  • A. 9, 500 crores
  • B. 10, 000 crores
  • C. 10, 300 crores
  • D. 10, 500 crores

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – B – Rs.10, 000 crores – Explanation – The Central Government has fined Reliance Industries Limited (RIL) and its partners BP and Niko nearly slapped a nearly Rs.10, 000 crores for pumping out gas that flowed to the Krishna Godavari-D6 Block from an adjoining field owned by ONGC.

[/show_more]

12. Who is the author of the book “An Era of Darkness” recently released by Vice President of India?

  • A. Menka Gandhi
  • B. Shashi Tharoor
  • C. Amitav Ghose
  • D. Arundhati Roy

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – B – Shashi TharoorExplanation – M. Hamid Ansari, Vice President of India, on 5 November 2016 released the book titled An Era of Darkness: The British Empire in India. The book is authored by Shashi Tharoor. The book offers an insight on the ways in which the colonizers exploited India, ranging from the drain of national resources to Britain, the destruction of the Indian textile, steel-making and shipping industries, and the negative transformation of agriculture.

[/show_more]

13. Name the bank who appoints Ratnesh Kumar as MD and CEO of its Capital Markets Limited.

  • A. Central Bank of India
  • B. Bank of Baroda
  • C. Union Bank of India
  • D. Bank of India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – B – Bank of Baroda – Explanation – Bank of Baroda (BoB) on 7 November 2016 appointed Ratnesh Kumar as Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of its wholly-owned investment banking subsidiary, BoB Capital Markets Ltd. The public sector bank stated that Kumar started his career in the Indian capital markets and financial services sector in 1993.

[/show_more]

14. Recently Reserved Bank of India issues new series of ___________ and _______________notes with improved features?

  • A. Rs 100 & Rs 1000
  • B. Rs 300 & Rs 2000
  • C. Rs 200 & Rs 500
  • D. Rs 500 & Rs 2000

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – D – Rs 500 & Rs 2000 – Explanation – The Reserve Bank of India on 8 November 2016 issued new series of notes for 500 rupees and 2000 rupees denomination with improved features and newer sizes. Both the designs will be very friendly towards the visually-impaired by having features which make it accessible for all sections. The RBI said, 2000 rupees note, which is a first under the denomination, will be called as the ‘Mahatma Gandhi (New) Series’ and has a design of the low-cost mission to Mars, the Mangalayan, on the reverse. It said that the base colour of the note will be magenta.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: November 09 2016 

 

Do not forget to check the following topics

Last Updated on by jbigdeal