Current Affairs Quiz : November 10 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 10 2016. All the recent incidents which were held on Tenth November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 10 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 10 2016
Current Affairs Quiz November 10 2016

Current Affairs Quiz : November 10 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 10 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which state high court ordered all hill stations and glaciers in the state to be declared as eco-sensitive?



  • A. Himachal Pradesh
  • B. Uttarakhand
  • C. Jammu & Kashmir
  • D. Sikkim

Show Answer

Answer – B – UttarakhandExplanation – The Uttarakhand High Court on 8 November 2016 ordered all hill stations and glaciers in the state to be declared as eco-sensitive within three months. The order also demands putting a ban on all construction within 25 km radius of the glaciers. The order came on a Public Interest Litigation (PIL) seeking the court’s intervention for stopping illegal construction and felling of trees in the vicinity of Nainital.

Hide

2. Indian Archaeologists to use airborne lasers to examine the history of which place of Bihar?

  • A. Nalanda
  • B. Gaya
  • C. Rajgir
  • D. Patna

Show Answer

Answer – C – RajgirExplanation – Indian archaeologists are planning to use high-end lasers to map Bihar’s ancient city of Rajgir. The plan is a part of their inter-disciplinary Rajgir Archaeological Survey Project (RASP), which includes surveying the archaeological evidence and the flora and fauna of the area.

Hide

3. Who inaugurates the 60th Anniversary of Export Credit Guarantee Corporation of India Limited?

  • A. Geetha Muralidhar
  • B. Nirmala Sitharaman
  • C. Pranab Mukherjee
  • D. Narendra Modi

Show Answer

Answer – C – Pranab Mukherjee – Explanation – President Pranab Mukherjee inaugurated the Diamond Jubilee Celebrations of Export Credit Guarantee Corporation of India Limited (ECGC) in New Delhi. Speaking on the occasion, the President said that a robust, vibrant and well-functioning ECGC can be an enabler for putting the country back on a high export growth path. “It is necessary that all stakeholders in the ECGC provide the necessary leadership and direction for it to move forward,” he added.

Hide

4. Who banned Construction near Uttarakhand Glaciers?

  • A. Supreme Court
  • B. State High Court
  • C. District Court
  • D. Archaeologists

Show Answer

Answer – B – High CourtExplanation – To protect the 968 glaciers of Uttarakhand spread in the area of 2,857 kma division bench of The Uttarakhand High Court comprising Justices Rajiv Sharma and Alok Singh imposed a complete ban on any type of construction within 2 km radius of major lakes (Bhimtal, Nainital, Khurpatal, Sattal and Naukuchiyatal lakes) of the State and also on any construction within 25 km from the edges of all glaciers in the State.

Hide

5. Which Kendra central government wants to open in every Parliamentary Constituency?

  • A. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Kendra
  • B. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana Kendra
  • C. Pradhan Mantri Shiksha Kendra
  • D. Pradhan Mantri Svaasthy Kendra

Show Answer

Answer – A – Pradhan Mantri Kaushal Vikas Kendra – Explanation – The Centre has planned to open Pradhan Mantri Kaushal Vikas Kendra in every to offer skill training to the people and make them employable.Mr. Rudy told that the check placements of people through fake certificates or by sell, an Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana International Placement Centre under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana has been begun. He told that the placement Centre would impart requisite skill for getting employment abroad.

Hide

6. Who declared as winner of US Presidential Elections 2016?

  • A. Donald Trump
  • B. Hillary Clinton
  • C. Gary Johnson
  • D. Jill Stein

Show Answer

Answer – A- Donald TrumpExplanation – US Republican Donald Trump on 9 November 2016 won the US presidential elections in a stunning victory. He won the elections by 276 seats. Trump will be the 45th President of the United States of America (USA). He will succeed Barack Obama.

Hide

7. Which country adopted Cyber Security Law recently?

  • A. Japan
  • B. Australia
  • C. Canada
  • D. China

Show Answer

Answer – D – ChinaExplanation – China adopted a new Cyber security Law, which Human Rights Watch(HRW)  told that a regressive measure that strengthens censorship, surveillance, and other controls over the Internet. The Wall Street Journal announced that the new law is also planned at tightening and centralizing state control over technology equipment, “raising concerns among foreign companies operating in the country.”

Hide

8. U.S. first female Attorney-General Janet Reno passes away. What was her age at that time?

  • A. 77
  • B. 78
  • C. 79
  • D. 76

Show Answer

Answer – B – 78Explanation – Janet Reno, the first woman to be appointed as Attorney General of US, passed away as a consequence of Parkinson’s disease. She was 78.  She died at her longtime home in Miami-Dade County, Fla.

Hide

9. Which day is observed as International Day of Radiology?

  • A. 5 November
  • B. 6 November
  • C. 7 November
  • D. 8 November

Show Answer

Answer – D – 8 November – Explanation – The fifth International Day Of Radiology observed worldwide on November 8.The day marks the importance of radiology in diagnosis of severe diseases like cancer. The day also marks the 121th anniversary of the discovery of x-rays in 1895.

Hide

10. Who hits the fastest hundred in Indian FC cricket?

  • A. Rishabh Pant
  • B. Vaibhav Rawal
  • C. Milind Kuma
  • D. Nitish Rana

Show Answer

Answer –  A – Rishabh PantExplanation –  Delhi’s young wicketkeeper-batsman Rishabh Pant entered into the record books as he scored the fastest ever hundred by an Indian in a first-class game by hitting a 48-ball ton against Jharkhand in a Ranji Trophy encounter.

Hide

11. Government Of India and Asian Development Bank signs _____________$ million loan to improve Assam’s power distribution.

  • A. $ 30 million
  • B. $ 48 million
  • C. $38 million
  • D. $40 million

Show Answer

Answer – B – $ 48 millionExplanation – The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $48 million loan deal on 7 November 2016 to help Assam improve its electricity power distribution system.

Hide

12. In which year Asian Development Bank was established?

  • A. 1976
  • B. 1956
  • C. 1966
  • D. 1986

Show Answer

Answer – C – 1966Explanation – The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on 19 December 1966, which is headquartered in the Ortigas Center located in Mandaluyong, Metro Manila, Philippines. The company also maintains 31 field offices around the world to promote social and economic development in Asia.

Hide

13. Who is appointed as the chairman of the Fund Trustee and Advisory Commission of Kerala?

  • A. Vinod Rai
  • B. Pinarayi Vijayan
  • C. Usha Thorat
  • D. Prakash Bakshi

Show Answer

Answer – A – Vinod Rai – Explanation – Former Comptroller and Auditor General of India Vinod Rai has been appointed as the chairman of the Fund Trustee and Advisory Commission (FTAC), Kerela. Vinod Rai designated chairman FTAC, Kerela.ii. The appointment took place in a board meeting of Kerala Infrastructure Investment Fund Board (KIIFB) under the Chief minister and Chairman, Pinarayi Vijayan.

Hide

14. Recently 39th Jamnalal Bajaj Foundation Awards conferred in which place of India?

  • A. New Delhi
  • B. Mumbai
  • C. Nagpur
  • D. Kanpur

Show Answer

Answer – B – MumbaiExplanation – The 39th Jamnalal Bajaj Foundation Awards for the year 2016 were conferred on 7 November 2016 in Mumbai, Maharashtra. Well-known Gandhian and President of Tunisia’s Ennahdha Party, Sheikh Rached Ghannouchi was among the four prominent personalities conferred with the prestigious award.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 10 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query