Current Affairs Quiz : November 11 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 11 2016. All the recent incidents which were held on Eleventh November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 11 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 11 2016
Current Affairs Quiz November 11 2016

Current Affairs Quiz : November 11 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 11 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which Union Minister of State launched ‘Kahin Bhi-Kabhi Bhi’ medical facilities for ESIC beneficiaries?



  • A. Ravi Shankar Prasad
  • B. Smriti Zubin Irani
  • C. Rao Inderjit Singh
  • D. Bandaru Dattatreya

Show Answer

Answer: – D – Bandaru Dattatreya – Explanation – Shri Bandaru Dattatreya, the Minister of State (Independent Charge) for Labor and Employment launched the ‘Kahin-Bhi-Kabhi-Bhi’ medical facilities for The Employees’ StateInsurance Corporation (ESIC) beneficiaries of Delhi and Inaugurated the 6 bedded Day Care Unit’ of ESI Dispensary on November 8 at Dwarka.

Hide

2. Recently which state government enhanced maternity leave from 6 to 9 months?

  • A. Jharkhand
  • B. Bihar
  • C. Tamil Nadu
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: – C – Tamil Nadu – Explanation –Chief Minister J Jayalalithaa announced increasing motherhood leave period for women government employees from six to nine months, the state government issued an order to implement it.

Hide

3. Recently which state government became the first state to launch ‘Human Papillomavirus (HPV) vaccination’?

  • A. Maharashtra
  • B. Delhi
  • C. Kerala
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: – B – Delhi – Explanation – Delhi has become the first state in the country to launch ‘Human Papillomavirus (HPV) vaccination’ as a public health programme for preventing cervical cancer among young girls. As part of the programme, girls aged between 11-13 years would be vaccinated free of cost at Delhi State Cancer Institute (DSCI) through its setups in east and west Delhi.

Hide

4. Named the real brain behind the currency withdrawal move?

  • A. Anil Bokil
  • B. Vikash Bokil
  • C. Ronit Bokil
  • D. Ramesh Bokil

Show Answer

Answer:- A – Anil Bokil – Explanation – The sudden and path-breaking decision of the withdrawal of 500 and 1000 Rupee currency notes by the Indian Prime Minister Narendra Modi managed to create inconvenience among people at all levels. Anil Bokil, a Pune-based Chartered accountant, is the person who ideated the formulae. Bokil is the founder of Arthkranti Pratishtan, a non-governmental organization. His group has been openly promoting the theory of ArthaKranti- revolution in economics. He requested a meeting with the Prime Minister to put forward his take on financial reforms.

Hide

5. Recently Global Rajasthan Agritech meet began in which City?

  • A. Bikaner
  • B. Churu
  • C. Jaipur
  • D. Kota

Show Answer

Answer:- C – Jaipur – Explanation – Global Rajasthan Agritech Meet (GRAM), a three-day international event, began in Jaipur on 9 November 2016. The main focus of the meet is to double the income of farmers through suitable technologies and agricultural activities.

Hide

6. Recently which bank launched ‘Unified Payments Interface’ (UPI) Solution?

  • A. State Bank of India
  • B. Union Bank of India
  • C. United Bank of India
  • D. Standard Chartered Bank

Show Answer

Answer:- D – Standard Chartered Bank – Explanation – Standard Chartered Bank launched ‘Unified Payments Interface’ (UPI) solution on 8th November 2016 for its corporate and financial institutional and commercial banking customers. This UPI solution will enable clients to send and receive money through a Virtual Payment Address without entering additional bank account details.

Hide

7. Recently who awarded with ‘Kalidas Samman’ national award for 2015-16?

  • A. Abhijit Banerjee
  • B. Abraham Verghese
  • C. Aijaz Ahmed
  • D. Raj Bisaria

Show Answer

Answer: – D – Raj Bisaria – Explanation – Famous theatre personality and Padma Shri, Prof Raj Bisaria is all set to proud of his achievement with the Madhya Pradesh government honouring him with its prestigious ‘Kalidas Samman’ national award for 2015-16 for achievement in theatre. The ceremony would be held in Ujjain, which is also the birthday of the 80 year old.

Hide

8. Recently who selected for the Lifetime Achievement Award 2016 by the Karnataka Lalithakala Academy?

  • A. Marta Jakimowicz
  • B. Garo H. Armen
  • C. Klaus Kleinfeld
  • Jeff Bezos

Show Answer

Answer:- A – Marta Jakimowicz – Explanation – Poland-born art critic Marta Jakimowicz was on 10 November 2016 selected for the Lifetime Achievement Award 2016 by the Karnataka Lalithakala Academy. Presently, she is settled in Bengaluru. Other than her, portrait artist Baburao V Nadoni from Belagavi, and KK Makali from Bellary were also selected for the award.

Hide

9. Recently who appointed as the CEO of Airtel Retail?

  • A. Vani Venkatesh
  • B. Rani Venkatesh
  • C. Laxmi Venkatesh
  • D. Urmila Venkatesh

Show Answer

Answer:- A – Vani Venkatesh  – Explanation – Bharti Airtel Ltd appointed Vani Venkatesh as the new chief executive for Airtel Retail on 8th November 2016. She will succeed Rohit Malhotra. Venkatesh will be responsible for driving Airtel’s retail strategy to deliver a seamless customer experience across retail touch point.

Hide

10. Recently who appointed as the MD of GIC Housing Finance?

  • A. Warendra Sinha
  • B. Gopakumar
  • C. Shantanu Narayen
  • D. Anant Gupta

Show Answer

Answer:- B – S. Gopakumar – Explanation – GIC Housing Finance announced that the S. Gopakumar, general manager with Oriental Insurance Company, has been appointed as Managing Director of the company. Warendra Sinha resigned as Managing Director and CEO of GIC Housing Finance following his advancement as whole time director of National Insurance Company.

Hide

11. Recently who re-elected for Director General of the International Labour Organisation?

  • A. Felipe Gozon
  • B. Toxey Haas
  • C. Guy Ryder
  • D. David J. Lesar

Show Answer

Answer: – C – Guy Ryder – Explanation – Guy Ryder from United Kingdom has been re-elected Director General of the International Labour Organisation (ILO) for a second five year term. He was elected by the Governing Body of the International Labour Organization (ILO) and received 54 of the 56 votes.

Hide

12. Recently who appointed as the Chairman of Tata Consultancy Services (TCS)?

  • A. Cyrus Mistry
  • B. Ratan Tata
  • C. Anant Gupta
  • D. Ishaat Hussain

Show Answer

Answer:- D – Ishat Hussain – Explanation – Tata Sons Ltd on 9 November 2016 announced the appointment of Ishaat Hussain as the Chairman of IT giant, Tata Consultancy Services (TCS) with immediate effect.  He will hold the position until the name of a new chairman is announced.

Hide

13. Recently which team won the Surjit Trophy 2016?

  • A. Mumbai’s Western Railways
  • B. Haryana XI
  • C. Punjab XI
  • D. Indian Oil

Show Answer

Answer:-A – Mumbai’s Western Railways – Explanation – Mumbai’s Western Railways women’s team on 10 November 2016 won the 33rd Indian Oil Servo Surjit Hockey Tournament. The team defeated Haryana XI 4-2 in the title clash played at the Olympian Surjit Hockey Stadium in Jalandhar.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 11 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query