Current Affairs Quiz : November 12 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 12 2016. All the recent incidents which were held on Twelveth November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 12 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 12 2016
Current Affairs Quiz November 12 2016

Current Affairs Quiz : November 12 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 12 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently India and which country signed Civil Nuclear Cooperation Agreement?



  • A. Japan
  • B. Korea
  • C. Russia
  • D. Brazil

Show Answer

Answer:- A – Japan  – Explanation – After years of negotiations, India and Japan have signed a bilateral Civil Nuclear Cooperation Agreement on 11th November, 2016. With this, India has become the first non NTP country with which Japan has signed a Civil Nuclear Agreement.

Hide

2. Recently which country successfully launched pulsar navigation satellite XPNAV-1?

  • A. India
  • B. China
  • C. Pakistan
  • D. Russia

Show Answer

Answer:- B – China  – Explanation – China has successfully launched experimental X-ray pulsar navigation satellite XPNAV-1. It is the world’s first pulsar navigation satellite or spacecraft. It was launched on board of Long March 11 solid-fuelled rocket from the Jiuquan Satellite Launch Centre in China’s northwest. It was 239th flight mission of the Long March carrier rocket series.

Hide

3. Recently Maharashtra Government and which country signed an agreement to develop Urban Infra, Smart Cities?

  • A. America
  • B. Russia
  • C. China
  • D. Canada

Show Answer

Answer:- D – Canada  – Explanation – Maharashtra government on November 8, 2016, signed an agreement with Canada to implement a joint action plan on urban infrastructure development in the State. Introduce companies, solutions and financing from the North American country for urban development and implementation of state-led infrastructure projects.

Hide

4. Recently “Smart India Hackathon 2017’’ launched by which Union Minister?

  • A. Ravi Shankar Prasad
  • B. Narendra Singh Tomar
  • C. Prakash Javadekar
  • D. Jual Oram

Show Answer

Answer: – C – Prakash Javadekar  – Explanation – Shri Prakash Javadekar, Union Human Resource Development Minister, inaugurated the world’s largest digital national building initiative “Smart India Hackathon 2017”on November 9, 2016, by handing over a torch to technology students over the country.

Hide

5. Recently which Union minister launched a mobile app ‘’No More Tension’’?

  • A. JP Nadda
  • B. Prakash Javadekar
  • C. Jual Oram
  • D. Narendra Singh Tomar

Show Answer

Answer:-  A- JP Nadda – Explanation – Union Health and Family Welfare Minister JP Nadda launched a mobile app “No More Tension” to manage the stress level and released a magazine “Healthy India Initiative/Swastha Bharat-ek pehal” on November 9, 2016 in New Delhi.

Hide

6. Recently which state of India launched the mobile app ‘’CHIRAG”?

  • A. Rajasthan
  • B. Maharashtra
  • C. Sikkim
  • D. Kerala

Show Answer

Answer: – B – Maharashtra  – Explanation – The Maharashtra government along with the State Child Rights Protection Commission launched ‘CHIRAG’ mobile application on November 9 2016 to enable the submission of complaints related to violation of child rights.

Hide

7. Recently geophysicist Janardhan G Negi passed away, in that time he was the age of ________ years old.

  • A. 71
  • B. 89
  • C. 81
  • D. 90

Show Answer

Answer:- C -81 – Explanation – Noted geophysicist Janardhan G Negi passed away on 10 November 2016 in Hyderabad following a brief illness. He was 81. He was known for making outstanding contribution in understanding earthquakes, mass extinctions, especially dinosaurs and the movement of the Indian sub-continent plates.

Hide

8. Recently DRDO conducted 4th Young Scientists Meet in which city of India?

  • A. Pune
  • B. Kolkata
  • C. Mumbai
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer:- D – New Delhi  – Explanation – The 4th Young Scientists Meet (YSM), organized by the Institute of Nuclear Medicine and Allied Sciences (INMAS), New Delhi along with other Delhi based laboratories of the DRDO, commenced.

Hide

9. Recently City Union Bank unveiled artificial intelligence powered robot-named the robot?

  • A. CUB-LAKSHMI
  • B. CUB-DURGA
  • C. CUB-PARVATI
  • D. CUB-SARASAWTI

Show Answer

Answer:- A – CUB-LAKSHMI – Explanation – Kumbakonam based City Union Bank has introduced a robot on pilot basis to improve customer service. The robot is named CUB-LAKSHMI. The robot has been introduced in Thyagaraya Nagar branch of Chennai.

Hide

10. Recently which firm won the Golden Peacock Award for corporate governance?

  • A. Hindustan Cables
  • B. Oil India
  • C. Steel Authority of India Limited
  • D. Nuclear Power Corporation of India

Show Answer

Answer:- C – Steel Authority of India – Explanation – The prestigious Golden Peacock Award for Corporate Governance for this year has been granted upon the ‘Maharatna‘firm, Steel Authority of India Limited (SAIL). The award was received by Ashwini Kumar, CEO of Rourkela Steel Plant (RSP) on behalf of SAIL during the 16th London Global Convention on Corporate Governance and Sustainability held in London recently.

Hide

11. Recently who won the Goldsmiths Prize for Solar Bones?

  • A. Mike McCormack
  • B. Rupert Scrivener
  • C. Clive Swift
  • D. Vincent Brimble

Show Answer

Answer:- A – Mike McCormack – Explanation – Solar Bones author Mike McCormack had won the Goldsmiths Prize. He stated that it was “payback” for his publishers Tramp Press and his agent who had backed him during his “long and difficult adventure” as a writer.

Hide

12. Recently who appointed additional charge of MD & CEO of Indian Overseas Bank?

  • A. Shantanu Narayen
  • B. Kushal Pal Singh
  • C. Subramania Kumar
  • D. V. Prasad

Show Answer

Answer:-  C – R. Subhramania Kumar – Explanation – R. Subramania Kumar was given additional charge of the post of Managing Director and Chief Executive Officer of Indian Overseas Bank for three months. The Appointments Committee of Cabinet has approved entrustment of additional charge of the post of MD and CEO, Indian Overseas Bank to Kumar, the only available Executive Director in the bank.

Hide

13. Recently which ex-cricketer appointed brand ambassador for T20 world cup for blind?

  • A. Sourav Ganguly
  • B. Sachin Tendulkar
  • C. VVS Laxman
  • D. Rahul Dravid

Show Answer

Answer:- D – Rahul Dravid – Explanation – Former India captain Rahul Dravid has been made brand ambassador for the second T20 World Cup for the Blind in an offer to create awarness about the tournament.  He would mentor the visually-impaired, Dravidstated he might need some mentoring from them.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 12 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query