Search Here

Current Affairs Quiz : November 13 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 13 2016. All the recent incidents which were held on Thirteenth November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 13 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 13 2016

Current Affairs Quiz November 13 2016

Current Affairs Quiz : November 13 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 13 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Who inaugurated the first ever International Agro-biodiversity Congress in New Delhi?



  • A. Narendra Modi
  • B. Pranab Mukherjee
  • C. Radha Mohan Singh
  • D. Ram Bilash Paswan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – A – Narendra ModiExplanation – Prime Minister Narendra Modi inaugurated the first ever International Agro-biodiversity Congress, (IAC) in Vigyan Bhawan, New Delhi on November 6, 2016. The four day event (6-9 November) was organised by the Indian Society of Plant Genetic Resources and Biodiversity International, a CGIAR Research Centre headquartered in Rome, Italy and attended by 900 delegates from 60 countries.

[/show_more]

2. Which state launches Lakshya Bhagirathi campaign to complete irrigation projects?

  • A. Jharkhand
  • B. Uttarakhand
  • C. Chhattisgarh
  • D. Madhya Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – C – Chhattisgarh – Explanation – Chhattisgarh Government has launched Lakshya Bhagirathi campaign to complete the irrigation projects that could not be completed. Under the campaign, the state water resources department has identified 108 projects that could not be completed.

[/show_more]

3. Recently Second BRICS Communication Ministers meeting concluded in which city of India?

  • A. Bengaluru
  • B. Pume
  • C. Mumbai
  • D. New Delhi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – A – Bengaluru – Explanation – Hosted for the first time by India the Second meeting of Communication Ministers of BRICS countries concluded in Bengaluru on November 11, 2016.  The two day event began on November 10, 2016, chaired by Minister of State for Communication Manoj Sinha

[/show_more]

4. Recently Punjab Deputy Chief Minister Sukhbir Singh Badal launched Safe City Project in ______________.

  • A. Amritsar
  • B. Ludhiana
  • C. Mohali
  • D. Chandigarh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – B – LudhianaExplanation – Punjab Deputy Chief Minister Sukhbir Singh Badal launched the first phase of the safe city project which cost Rs 80 crore on November 12, 2016 in Ludhiana.

[/show_more]

5. Which country wants to procure 10 diesel engines from RITES India Ltd?

  • A. Bangladesh
  • B. Sri Lanka
  • C. Myanmar
  • D. Nepal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – B – Sri LankaExplanation- Sri Lankan government has decided to obtain10 diesel engines from RITES India ltd under credit line facility provided by Indian government.

[/show_more]

6. Which country will host 2018 International Competition Network annual conference?

  • A. Colombia
  • B. Belgium
  • C. India
  • D. Portugal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – C – IndiaExplanation – The Competition Commission of India (CCI) was selected as the host the 2018 International Competition Network (ICN) in New Delhi in March–April 2018.

[/show_more]

7. Which day is observed as World Pneumonia Day?

  • A. 9 November
  • B. 10 November
  • C. 11 November
  • D. 12 November

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – D – 12 NovemberExplanation – The World Pneumonia Day is observed globally every year on November 12 to generate awareness about the ‘pneumonia’ disease.  The day aims to highlight the severity of pneumonia and bring together the people from all over the world to promote the prevention and treatment of the disease.

[/show_more]

8. Who becomes the first to win women’s Indian Open tournament?

  • A. Amandeep Drall
  • B. Sharmila Nicollet
  • C. Siddhi Kapoor
  • D. Aditi Ashok

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – D – Aditi AshokExplanation – Teen golf sensation Aditi Ashok (18) became the first Indian woman to win a Ladies this feat by winning the Hero Women’s Indian Open held at the DLF Golf and Country Club in Gurugram, Haryana. She won a prize purse of 60,000 dollar.

[/show_more]

9. Name the Kashmiri girl who won the under- eight World Kick Boxing Championship for India.

  • A. Tajamul Islam
  • B. Nashrat hussian
  • C. Noor Khan
  • D. Fathima Khatun

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – A – Tajamul IslamExplanation – Eight-year-old Kashmiri girl, Tajamul Islam, created history by winning a Gold Medal for India in The World Kick Boxing Championship of Under- Eight Players.She defeated her rival from U.S. to win the Championship.

[/show_more]

10. Recently Apollo to start Rs.525-crore plant in which state of India?

  • A. Karnataka
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Odisha

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – B – Andhra Pradesh – Explanation – Apollo tyres will start a manufacturing facility at Sri City in Andhra Pradesh with an investment of Rs.525 crore. The plant will have a capacity to roll out 5 lakh tyres per month which can be extended up to 30 lakh in future.

[/show_more]

11. In which year GAIL India Limited was incorporated?

  • A. 1982
  • B. 1986
  • C. 1984
  • D. 1988

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – C – 1984Explanation – GAIL (India) Limited was incorporated in August 1984 as a Central Public Sector Undertaking (PSU) under the Ministry of Petroleum & Natural Gas (MoP&NG). The company was formerly known as Gas Authority of India Limited. It is India’s principal gas transmission and marketing company.

[/show_more]

12. Who is selected for Kalidas Samman?

  • A. Shambhu Mitra
  • B. Professor Raj Bisaria
  • C. Habib Tanvir
  • D. Ebrahim Alkazi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – B – Professor Raj BisariaExplanation – Madhya Pradesh Government has selected renowned theatre personality Prof Raj Bisaria for the prestigious ‘Kalidas Samman’ national award for 2015-16. He will be bestowed with the prestigious award for achievement in theatre in a ceremony to be held in Ujjain.

[/show_more]

13. Name the Small Finance Bank which received the licence from RBI recently?

  • A. Bandhan
  • B. Ujjivan
  • C. Tata Bank
  • D. Capital local area Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – B – Ujjivan  – Explanation –  Ujjivan Small Finance Bank Limited, subsidiary of the Company, Ujjivan Financial Services Ltd has been issued licence (the licence no. MUM 122) from the Reserve Bank Of India (RBI) on November 11, 2016 to set up Small Finance Bank business.

[/show_more]

14. Recently Capital Small Finance Bank Ltd has started its operations with how many branches in Punjab?

  • A. 20
  • B. 15
  • C. 10
  • D. 12

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer – C – 10Explanation – India’s first small finance bank Capital Small Finance Bank Ltd, has commenced operations with 10 branches from November 12 2016 in Jalandhar , Punjab. The bank ceases to exist with effect from April 24, 2016.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: November 13 2016 

 

Do not forget to check the following topics

Last Updated on by jbigdeal