Current Affairs Quiz : November 16 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 16 2016. All the recent incidents which were held on Sixteenth November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 16 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 16 2016
Current Affairs Quiz November 16 2016

Current Affairs Quiz : November 16 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 16 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently India’s first cherry blossom festival launched in which state of India?



  • A. Sikkim
  • B. Meghalaya
  • C. Assam
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: – B – Meghalaya – Explanation – Meghalaya Chief Minister Mukul Sangma inaugurated the four days Cherry Blossom Festival in Shillong, Meghalaya. To attracting tourists to this hill state in autumn to witness cherry blossoms blooming at every corner of the Shillong.

Hide

2. Recently Prime Minister launched rail project conduct Parivartan Rally in which district of Uttar Pradesh?

  • A. Chandauli
  • B. Jaunpur
  • C. Ghazipur
  • D. Varanasi

Show Answer

Answer: – C – Ghazipur – Explanation – Prime Minister Narendra Modi, visited Ghazipur district in eastern Uttar Pradesh on November 14, 2016, to launch several rail projects.The PM landed at Lalbahadur Shastri International Airport in Varanasi, from where he moved to Ghazipur by helicopter.

Hide

3. Recently RSS leader Pravin Maniar passed away, in that time he was the age of ___________ years old.

  • A. 82
  • B. 72
  • C. 62
  • D. 92

Show Answer

Answer: – A – 82 – Explanation- Veteran RSS leader and leading educationalist of Saurashta region Pravin Maniar passed away at Rajkot, Gujarat. He was 82. Pravin was born on September 1, 1935; he held various key posts in Gujarat RSS, the organisation for which he dedicated over six decades of his life.

Hide

4. Recently which state became first state to adopt Fly Ash Utilization Policy?

  • A. Bihar
  • B. Rajasthan
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer: – D – Maharashtra – Explanation – Maharashtra became the first state in the country to adopt the Fly Ash Utilization Policy. It was approved by state cabinet meeting chaired by Chief Minister Devendra Fadnavis. The policy paves way for prosperity by generating wealth from waste and environment protection.

Hide

5. Recently India and Asian Development Bank signed _____________ million loans to build longest river bridge across Ganges River.

  • A. $ 500
  • B. $ 200
  • C. $ 150
  • D. $ 400

Show Answer

Answer: – A – $ 500 – Explanation – The Union Government and Asian Development Bank (ADB) have inked a $500 million loan agreement to build a 9.8 Km long road bridge across the Ganga River in Bihar. It will be country’s longest river bridge and shall provide better connectivity between North and South Bihar and also Patna and its surrounding areas.

Hide

6. Recently Federal Bank opened its first branch in which city at United Arab Emirates?

  • A. Dubai
  • B. Abu Dhabi
  • C. Sharjah
  • D. Al Ain

Show Answer

Answer:- A – Dubai – Explanation – Federal Bank has received Reserve Bank of India (RBI)’s permission to open its first international branch at the Dubai International Financial Centre, Dubai. The proposed branch at Dubai will help the Bank serve its Non-Resident clientele better.

Hide

7. Recently who won the best actor award at 2016 London Evening Standard Theatre Awards?

  • A. Maggie Smith
  • B. Ralph Fiennes
  • C. Billie Piper
  • D. Sophie Melville

Show Answer

Answer: – B – Ralph Fiennes – Explanation – Ralph Fiennes, A 53-year-old actor, won the best actor award for two plays, at the 2016 London Evening Standard Theatre Awards.The ceremony, presented by Rob Brydon, was held at London’s Old Vic theatre. The actor was awarded for his performances in both “The Master Builder” and “Richard III” at a star-studded bash held at London’s Old Vic Theatre.

Hide

8. Recently Yes Bank appointed which person as Head Global Indian Banking?

  • A. Mahesh Kumar Jain
  • B. S. Rajeev
  • C. Vijay Kumar Goel
  • D. Amresh Acharya

Show Answer

Answer:- D – Amresh Acharya – Explanation – Mumbai based YES Bank appointed Amresh Acharya as Group President and head of Global Indian Banking. Acharya will report to Senior Group President, Retail and Business Banking Pralay Mondal.

Hide

9. Recently who won the Brazilian Grand Prix 2016?

  • A. Nico Rosberg
  • B. Lewis Hamilton
  • C. Daniel Ricciardo
  • D. Sebastian Vettel

Show Answer

Answer: – B – Lewis Hamilton – Explanation – Lewis Hamilton, British Formula One racing driver from England, won the Brazilian Grand Prix. This race was his ninth win of 2016 with several high-speed accidents, two stoppages and five safety cars.

Hide

10. Recently how many countries signed framework agreement of International Solar Alliance?

  • A. 10
  • B. 15
  • C. 20
  • D. 25

Show Answer

Answer:- C – 20 – Explanation – Over 20 countries, including India, Brazil and France have signed the framework agreement of the International Solar Alliance (ISA). The framework agreement of ISA was opened for signatures on the sidelines of CoP22 to the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) at Marrakech, in Morocco.

Hide

11. Recently India and which country’s joint training exercise Hand in Hand 2016 began in Pune?

  • A. Bangladesh
  • B. China
  • C. Sri Lanka
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: – B – China – Explanation – The sixth edition of India-China joint training exercise ‘’Hand in Hand 2016’’ has started in Pune, Maharashtra. The aim of the military exercise is to share the expertise in drills and practices while tacking insurgency and terrorism between Indian Army and People’s liberation Army of China.

Hide

12. Recently India and Israel signed how many agreements?

  • A. One
  • B. Three
  • C. Five
  • D. Two

Show Answer

Answer:- D – Two – Explanation – India and Israel have inked two agreements in the field of water resources management and agriculture. These agreements were signed following the delegation level talks between Prime Minister Narendra Modi and visiting Israeli President Reuven Rivlin in New Delhi.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 16 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query