Current Affairs Quiz : November 18 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 18 2016. All the recent incidents which were held on Eighteenth November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 18 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 18 2016
Current Affairs Quiz November 18 2016

Current Affairs Quiz : November 18 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 18 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently who inaugurated Ayur Herbarium project in Goa?



  • A. Edi Rama
  • B. Anirood Jugnauth
  • C. Gaston Browne
  • D. Malcolm Turnbull

Show Answer

Answer: – B – Anirood Jugnauth – Explanation – Anirood Jugnauth, Prime Minister of the Republic of Maritius inaugurated Ayur Herbarium project in North Goa on November 16, 2016 at the property of Sandu Pharmaceuticals Ltd at Saligao village, 10 kms from North Goa.

Hide

2. Recently which state’s Chief Minister launched ‘Har Ghar Bijli Lagataar’?

  • A. Rajasthan
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Bihar
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer:- C – Bihar – Explanation – Bihar CM Nitish Kumar launched ‘Har Ghar Bijli Lagataar’ (uninterrupted power supply to each home) scheme and promised free electricity connection to each household in the state in the next two years.

Hide

3. Recently who launched the National Student Startup Policy?

  • A. Arun Jaitley
  • B. Narendra Modi
  • C. Hamid Answerari
  • D. Pranab Mukherjee

Show Answer

Answer:- D – Pranab Mukherjee – Explanation – The President of India, Shri Pranab Mukherjee launched the National Student Startup Policy at the second Visitor’s Conference on November 16, 2016 at Rashtrapati Bhavan New Delhi. Formulated by AICTE, the National Student Startup Policy, aims at creating 100,000 technologies based student start-ups and a million employment opportunities in the next 10 years.

Hide

4. Recently DRDO’s drone successfully completed its test flight, named the drone?

  • A. Rustom-2
  • B. Rustom-1
  • C. Rustom-3
  • D. Rustom-4

Show Answer

Answer:- A Rustom-2Explanation – Unmanned Combat Air Vehicle (UCAV) developed by DRDO named “Rustom-2” completed its first flight on 15 November 2016 in Challakere, Chitradurga district, Karnataka. The drone can be used by Indian Army, Navy and Air Force to keep an eye on enemy territory and carry a variety of cameras and radar for surveillance.

Hide

5. Recently former Himachal Pradesh minister passed away, in that time he was the age of ______________ years old.

  • A. 72
  • B. 82
  • C. 62
  • D. 92

Show Answer

Answer: – B – 82 – Explanation – Former Himachal Pradesh minister and six-time BJP MLA I D Dhiman passed away on November 15, 2016 at his native village Dialri, 25 km from from Hamirpur, due to age-related ailments.He was 82.

Hide

6. Recently National Anti-Doping Agency (NADA) banned which Indian sprinter for eight years?

  • A. Dharambir Singh
  • B. Anand Shetty
  • C. Anil Kumar Prakash
  • D. M. Binu

Show Answer

Answer:- A – Dharambir Singh – Explanation – Haryana sprimter Dharambir Singh in the third week of November 2016 was handed an eight year ban by the National Anti Doping Agency (NADA). As it was Sing’s second dope-related offence, the NADA Anti-Doping Disciplinary Panel slapped him a lengthier ban of eight years.

Hide

7. Recently which Indian former cricketer adopted Puttamrajuvari Kandriga village in Andhra Pradesh?

  • A. Sourav Ganguly
  • B. VVS Laxman
  • C. Sachin Tendulkar
  • D. Rahul Dravid

Show Answer

Answer:- C – Sachin Tendulkar – Explanation – Indian Cricketer Sachin Tendulkar inaugurated projects worth Rs 6 crore at his adopted village of Puttamrajuvari Kandriga in Andhra Pradesh. On this occasion he was adopted Gollapalli village in the same state under Sansad Adarsh Gram Yojna .It would be developed with an amount of Rs 3.05 crore.

Hide

8. Recently which company launched its world’s thinnest laptop in India?

  • A. Dell
  • B. Apple
  • C. Acer
  • D. Lenovo

Show Answer

Answer:- C – Acer – Explanation – Taiwanese electronics multinational company Acer launched its lightest, thinnest and the most portable laptop Swift 7 in Indian market. Acer Swift 7 is the thinnest laptop in the World till now.

Hide

9. Recently ‘’Festival of India’’ began in which country in the world?

  • A. Angola
  • B. Bolivia
  • C. Oman
  • D. Dominica

Show Answer

Answer: – C – Oman – Explanation – A ‘Festival of India’ began in Oman from November 15, 2016 to March 24, 2017 to showcase the country’s diverse culture. The festival was scheduled to hold in four cities namely Muscat, Sur, Sohar and Salalah.  

Hide

10. Recently which country topped in the list of the world’s fastest supercomputers?

  • A. United States
  • B. Britain
  • C. India
  • D. China

Show Answer

Answer: – D – China – Explanation – China has topped in the list of the world’s fastest supercomputers for the eight consecutive years for its ‘Sunway TaihuLight’. TaihuLight is capable to perform 93 million billion calculations per second (petaflop/s).

Hide

11. Recently China’s first female J-10 pilot Yu Xu died away, in that time she was the age of ______________ years old.

  • A. 30
  • B. 25
  • C. 35
  • D. 20

Show Answer

Answer:- A – 30 – Explanation – China’s first woman pilot of a J-10 fighter jet Yu Xu has died during an aerobatics training exercise in the northern province of Hebei, China. 30 year old Yu was one of few women pilots who could fly domestically-made fighter jets. She joined the People’s Liberation Army (PLA) Air Force in 2005.

Hide

12. Recently who appointed as CEO of Times Global Partners?

  • A. Rishi Jaitly
  • B. Ram Jaitly
  • C. Nitish Jaitly
  • D. Prakash Jaitly

Show Answer

Answer: – A – Rishi Jaitly – Explanation – Times Internet, the digital arm of The Times of India group, on Wednesday appointed former Twitter Inc.’s India head Rishi Jaitly as the chief executive officer (CEO) of Times Global Partners, a group initiative that supports the launch and expansion of emerging global digital companies in India.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 18 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query