Search Here

Current Affairs Quiz : November 19 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 19 2016. All the recent incidents which were held on Nineteenth November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 19 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 19 2016

Current Affairs Quiz November 19 2016

Current Affairs Quiz : November 19 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 19 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state became the first state to adopt resolution of supporting the demonetization move?



  • A. Bihar
  • B. Maharashtra
  • C. Chhattisgarh
  • D. Rajasthan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- C – Chhattisgarh – Explanation – Chhattisgarh has become the first state in the country to adopt a resolution of supporting the demonetization of high-value currency notes decision of the central government.This decision to adopt a resolution was taken in the state legislative assembly headed by the Chief Minister Raman Singh on November 16, 2016.

[/show_more]

2. Recently Union Government approved construction of how many houses in coming three years?

  • A. 1 crore
  • B. 3 crore
  • C. 2 crore
  • D. 5 crore

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- A – 1 crore – Explanation – The government, on November 17, 2016, approved a scheme to construct 1 crore houses in next 3 years from 2016-17 to 2018-19 under ‘Housing for All by 2022’. To pursue the objective of ‘Housing for All by 2022’, the Union Cabinet approved re-structuring of the former rural housing scheme ‘Indira Awaas Yojana’ into ‘Pradhan Mantri Awaas Yojana-Gramin’ (PMAY-G) all over the country.

[/show_more]

3. Recently former J&K governor Lt Gen Sinha passed away, in that time he was the age of ___________ years old.

  • A. 82
  • B. 92
  • C. 72
  • D. 89

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – B – 92 – Explanation – Former Jammu and Kashmir Governor Lt Gen S K Sinha passed away at the Army Research and Referral hospital on November 17, 2016 in New Delhi said by his son Y K Sinha. He was 92.

[/show_more]

4. Recently which state got world’s first salt-tolerant plant garden?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Arunachal Pradesh
  • C. Tamil Nadu
  • D. Karnataka

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- C – Tamil Nadu – Explanation – The world’s first Genetic Garden of Halophytes was inaugurated at the coastal town of Vedaranyan in Tamil Nadu. The first of its kind garden in the world was inaugurated by Mauritius President Ameenah Gurib Fakim through video conferencing.

[/show_more]

5. Recently HDFC’s Aditya Puri ranked which place in Fortune’s Top 50 Business Persons List?

  • A. 30th
  • B. 28th
  • C. 36th
  • D. 41st

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – 36th – Explanation – HDFC Bank’s Managing Director, Aditya Puri, has been ranked 36th in the US magazine Fortune’s Top 50 Business Persons List for 2016. He is the only Indian among three persons of Indian origin in the global rankings list.

[/show_more]

6. Recently Oxford Dictionaries has named which word as International Word of the Year?

  • A. Post-Truth
  • B. Post-Claim
  • C. Post-Lie
  • D. Post-Good

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- A – Post-Truth – Explanation – Oxford Dictionaries has named “post-truth” as its 2016 international word of the year. The adjective, post-truth, is defined as- relations to circumstances in which facts are judged to be less important than emotion and public opinion.

[/show_more]

7. Recently an online portal for facilitating trade between India and which country was launched?

  • A. Iraq
  • B. Russia
  • C. Brazil
  • D. Iran

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- D – Iran – Explanation – An Online Portal for facilitating trade between India and Iran was launched by Dr. Inder Jit Singh, Additional Secretary, and Department of Commerce in the presence of H.E. Mr. Gholamreza Answerari, Ambassador of Islamic Republic of Iran, Mr. Khaleel Rahim and other Directors of STC.    

[/show_more]

8. Recently which bank partnered with Crownit for digital meal vouchers?

  • A. Bank of India
  • B. Yes Bank
  • C. Union bank of India
  • D. United Bank of India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- B – Yes Bank – Explanation- Mahasrashtra based Yes Bank has partnered with Crownit, amerchant discovery and privileges platform to launch a digitised meal vouchers. It is the app based digital meal wallet and it can be linked with a Meal Debit MasterCard to enables employees to avail unlimited food, beverage & grocery redemption options, both online and offline.

[/show_more]

9. Recently Oxigen has tied up with which bank for Cash Management Services?

  • A. Federal Bank
  • B. Yes Bank
  • C. IndusInd Bank
  • D. Syndicate Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- A – Federal Bank – Explanation – Federal Bank has tied up with Oxigen to expand the bank’s e-collection facility to the about 3 lakh- retail outlets of Oxigen. The agreement was exchanged between Chief Operating Officer, Federal Bank, Shalini Warrier, and Pramod Saxena, Founder and Chairman of Oxigen, in the New Delhi on November 17, 2016.

[/show_more]

10. Recently who awarded with Poet Laureate award 2016?

  • A. Kunwar Narayan
  • B. Ravindra Prabhat
  • C. Gulzar
  • D. Rustam Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – Gulzar Explanation – Veteran lyricist, writer and filmmaker Gulzar has been awarded Poet Laureate award 2016 at the Mumbai’s literary festival ‘Tata Literature Live’ on November 17, 2016. The 4-day festival starting November 17 till November 20 that will will take place at two venues – National Centre for the Performing Arts and Prithvi Theatre in Mumbai and see participation by authors from around the world.

[/show_more]

11. Recently which country’s airline crowned best Airline in the World?

  • A. Air India
  • B. Air Canada
  • C. Kenya Airways
  • D. Air New Zealand

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – D – Air New Zealand – Explanation – Air New Zealand has been awarded the best airline in the world for the fourth consecutive year in the global rankings according to AirlineRatings.com’s Airline Excellence Awards.

[/show_more]

12. Recently who elected as the first woman President of New Zealand Cricket Board?

  • A. Ava Cameron
  • B. Lily Everly
  • C. Debbie Hockley
  • D. Amy Lane

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – Debbie Hockley – Explanation – Debbie Hockley has been elected as president of New Zealand Cricket Board, becoming the first woman to hold that role in the 122-year history of the sport’s national governing body.

[/show_more]

13. Recently who appointed as the executive chairman of National Legal Services Authority?

  • A. Jagdish Singh Khehar
  • B. Ramesh Singh Khehar
  • C. Bijendar Singh Khehar
  • D. Sukhbindar Singh Khehar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- A – Jagdish Singh Khehar – Explanation – The Union Government has appointed Jagdish Singh Khehar, a judge of the Supreme Court, as the new Executive Chairman of the National Legal Services Authority (NALSA). He succeeds Anil R. Dave who retired as Judge of Supreme Court after completing tenure of over six years.

[/show_more]

14. Recently Indian Boxing Council (IBC) has signed Rs. ___________ deal with Sporty Solutionz?

  • A. 200 crore
  • B. 100 crore
  • C. 350 crore
  • D. 150 crore

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- B – Rs. 100 crore – Explanation – The Indian Boxing Council (IBC) and Sporty Solutionz have signed a 5-year deal under which the Sporty Solutionz will provide IBC Rs. 100 crore to boost professional boxing in India.

[/show_more]

15. Recently which actress launched her second book ‘The Legend of Lakshmi Prasad’?

  • A. Karishma Kapoor
  • B. Madhuri Dixit
  • C. Twinkle Khanna
  • D. Shilpa Shetty

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – Twinkle Khanna – Explanation – Writer and former actress Twinkle Khanna launched her second book ‘The Legend of Lakshmi Prasad’ in the presence of Shabana Azmi, Ranbir Kapoor and Alia Bhatt in Mumbai. The book launch was moderated by filmmaker Karan Johar.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: November 19 2016 

 

Do not forget to check the following topics

Last Updated on by jbigdeal