Current Affairs Quiz : November 20 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 20 2016. All the recent incidents which were held on Twentyth November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 20 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 20 2016
Current Affairs Quiz November 20 2016

Current Affairs Quiz : November 20 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 20 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government signed a MoU with Microsoft?



  • A. Bihar
  • B. Rajasthan
  • C. Telangana
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer:- C – Telangana – Explanation – Telangana IT Secretary Jayesh Ranjan and Microsoft India (R&D) Managing Director Anil Bhansali signed a MoU with Microsoft Corporation India to explore cloud, machine learning and mobile-based solutions in the state.

Hide

2. Recently Union Government approved the cancellation of Gitanjali Gems’ special economic zone (SEZ) project in which state?

  • A. Maharashtra
  • B. Rajasthan
  • C. Bihar
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer:- A – Maharashtra – Explanation – Government approved the cancellation of Gitanjali Gems’ special economic zone (SEZ) project in Maharashtra on November 18 2016.The decision was taken by the Board of Approval (BoA), headed by Commerce Secretary Rita Teaotia.

Hide

3. Recently India and which country signed three three Bilateral Advance Pricing Agreements?

  • A. Australia
  • B. Brazil
  • C. United Kingdom
  • D. Russia

Show Answer

Answer:- C – United Kingdom – Explanation – India and the UK have signed 3 Bilateral Advance Pricing Agreements (APAs) on November 18, 2016, to have a smooth taxation system between the two and reduce differences arising between the two due to transfer pricing issues.

Hide

4. Recently Global Citizen Festival Organised in which city of India?

  • A. Kolkata
  • B. Pune
  • C. Chennai
  • D. Mumbai

Show Answer

Answer:- D – Mumbai – Explanation – The Global Citizen Festival has been organized on November 19, 2016, at the MMRDA grounds in suburban Bandra Kurla Complex (BKC) in Mumbai. Global Citizen Festival, which is a charitable event, is one of the biggest international music events to be held in the India. Voot, the digital platform of Network 18 Media, will live telecast the event online.

Hide

5. Recently who became the oldest female astronaut to travel to space?

  • A. Peggy Whitson
  • B. Anny Whitson
  • C. Kate Whitson
  • D. Liza Whitson

Show Answer

Answer:- A – Peggy Whitson – Explanation – 56 years old NASA Astronaut Peggy Whitson became the oldest female astronaut to travel to space at 3:20 pm on November 17, 2016.This will be the third ISS mission for Whitson. Whitson will travel to the International Space Station with two other crew members, including 45-year-old experienced Russian cosmonaut and the French astronaut, where she will turn 57 on February 9, 2017.

Hide

6. Recently third world internet conference began in which country?

  • A. Sri Lanka
  • B. Nepal
  • C. Bangladesh
  • D. China

Show Answer

Answer:- D – China – Explanation – The 3rd World Internet Conference began in China’s Wuzhen on November 16, 2016 and the event will continue till November 18, 2016. The three-day conference will be attended by about 16 thousand participants to discuss the future of the digital economy.

Hide

7. Recently famous cardiovascular surgeon Dr. Denton Cooley passed away, in that time he was the age of ____________ years old.

  • A. 86
  • B. 96
  • C. 76
  • D. 101

Show Answer

Answer:- B – 96 – Explanation – Dr. Denton Cooley, a Texas cardiovascular surgeon, who had performed some of the earliest heart transplants and implanted the world’s first artificial heart, has died on November 18, 2016. He was 96.

Hide

8. Recently ‘Smile Campaign’ organised by which bank?

  • A. Bank of India
  • B. Union Bank of India
  • C. Bank of Baroda
  • D. United Bank of India

Show Answer

Answer:- C – Bank of Baroda – Explanation – Karnataka, Andhra Pradesh and Telangana (KAT) Zone of Bank of Baroda (BoB) organised an online Light up a Smile Campaign at the SOS Children Village at Bengaluru to bring smiles on the faces of more than 150 children residing in the village.

Hide

9. Recently which bank has introduced mobile ATM’s?

  • A. Canara Bank
  • B. Union Bank of India
  • C. Bank of Baroda
  • D. United Bank of India

Show Answer

Answer:-  A – Canara Bank – Explanation – Canara Bank has introduced mobile ATM to lower the burden of the people due to the demonetisation of Rs 500 and Rs 1000 notesThe banl also planned to dedicate mobile POS, Canara Vahini Van for serving citizens of Bengalur on its 111th Foundation Day.

Hide

10. Recently which telecom company launched international calling app?

  • A. Vodafone
  • B. Airtel
  • C. Reliance Global Call
  • D. Idea

Show Answer

Answer:- C – Reliance Global Call – Explanation – Reliance Communication’s international calling service Reliance Global Call launched an app RGC India. It will allow international calling at Rs 1.4 a minute. This app will enable direct-dialing of international contacts, without the need to enter toll-free number or PIN numbers.

Hide

11. Recently who awarded with 2016 Sumitra Charat Ram Award for lifetime achievement?

  • A. Pandit Hari Prasad Chourasia
  • B. Shivkumar Sharma
  • C. Amjad Ali Khan
  • D. Kadri Gopalnath

Show Answer

Answer:- A Pandit Hari Prasad ChourasiaExplanation – Noted flutist Pandit Hari Prasad Chourasia was awarded the 2016 Sumitra Charat Ram Award for lifetime achievement in the field of Indian classical music at Shriram Bhartiya Kala Kendra in the presence of Chairman of Sangeet Natak Akademi, Shekhar Sen on November 17, 2016.

Hide

12. Recently who won the Rolex Global Enterprise Award?

  • A. Ashok Gadgil
  • B. S. Chandrasekharan
  • C. Gandikota V. Rao
  • D. Dr Sonam Wangchuk

Show Answer

Answer:- D Dr Sonam WangchukExplanation – Dr Sonam Wangchuk, a famous Educationist and Social Scientist from Secmol (Ladakh) has been awarded the 40th Rolex Global Enterprise Award at the Dolby Theatre in Los Angeles on November 17, 2016.

Hide

13. Recently who appointed as MD & CEO of Catholic Syrian Bank?

  • A. V.R. Rajendran
  • B. Shantanu Narayen
  • C. Grandhi Mallikarjuna Rao
  • D. Vishal Sikka

Show Answer

Answer:- A – C.V.R. Rajendran – Explanation – C.V.R. Rajendran has appointed as the Managing Director & CEO of Catholic Syrian Bank for a period of three years. His appointment was approved by Reserve Bank of India (RBI) on November 18, 2016. Rajendran is currently working as the Chief Executive Officer of the Association of Mutual Funds of India.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 20 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query