Current Affairs Quiz : November 21 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 21 2016. All the recent incidents which were held on Twentyone November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 21 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 21 2016
Current Affairs Quiz November 21 2016

Current Affairs Quiz : November 21 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 21 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Smriti Irani distributed PAHCHAN identity cards to artisans in which state of India?



  • A. Maharashtra
  • B. Gujarat
  • C. Kerala
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer:- B – Gujarat – Explanation – Union Textiles Minister Smriti Irani distributed PAHCHAN identity cards to artisans of Gujarat belonging to Jamnagar, Naroda, Surendranagar, Amreli and Kalol at Ahmedabad Haat, Vastrapur, Ahmedabad in Gujarat on November 19, 2016.

Hide

2. Recently which state government launched a Voluntary Disclosure Scheme (VDS) 2016?

  • A. Rajasthan
  • B. Telengana
  • C. Haryana
  • D. Bihar

Show Answer

Answer:- C -Haryana – Explanation – Manohar Lal Khattar lead Haryana government launched a Voluntary Disclosure Scheme (VDS) 2016 and Surcharge Waiver Scheme 2016 on November 19; 2016.This scheme shall remain in operation from November 20 to December 31, 2016.

Hide

3. Recently which state government joined hand with IDFC bank introduces coupon for cashless purchase?

  • A. Jharkhand
  • B. Karnataka
  • C. Assam
  • D. Telengana

Show Answer

Answer:- D – Telengana – Explanation – Telangana government joined hands with Mumbai based IDFC Bank to enable cashless transactions and to solve the change problem. Aadhar Card based Coupon was introduced at Rythu Bazaar in Kukatpally, Hyderabad.

Hide

4. Recently Bombay stock Exchange opened Regional Investor Service centre in _____________.

  • A. Ranchi
  • B. Gwalior
  • C. Shimla
  • D. Jodhpur

Show Answer

Answer:- D – Jodhpur – Explanation – Leading stock exchange BSE has opened its regional investor service centre in Shimla on November 19, 2016 to expand its operations and conform to SEBI’s directives. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) in July 2013 had asked stock markets to increase the number of investor service centers, to extend the reach of arbitration facilities to the investors.

Hide

5. Recently World’s longest secure telecommunications network launched by which country?

  • A. Russia
  • B. China
  • C. Pakistan
  • D. Brazil

Show Answer

Answer:- B – China – Explanation – China has launched a 712-km quantum communication line, on November 20, 2016. This quantum communication line is the world’s longest secure telecommunications network, with ultra-high security which makes it impossible to tap, intercept or crack the information transmitted through them.

Hide

6. Recently NASA launched Next Generation Weather Satellite, named the satellite?

  • A. GOES-R
  • B. GOSE-U
  • C. GEOS – M
  • D. GSEO-T

Show Answer

Answer:- A – GOES-R – Explanation – NASA has successfully launched the A “next generation” US advanced weather satellites GOES-R from Cape Canaveral Air Force Station in Florida, US on November 20, 2016. The US National Oceanic and Atmospheric Administration’s (NOAA) Geostationary Operational Environmental Satellite-R (GOES-R) will reach its final designated orbit in the next two weeks, where it will be renamed GOES-16.

Hide

7. Which day observed as World Television Day?

  • A. 19th November
  • B. 18th November
  • C. 21st November
  • D. 20th November

Show Answer

Answer:- C – 21st November – Explanation – On 17 December 1996, during the United Nations General Assembly , it was decided that 21 November will be globally observed as World Television Day to commemorate the date on which the first World Television Forum was held in the same year.

Hide

8. Recently who conferred with prestigious Mother Teresa International Award?

  • A. Shaikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan
  • B. Abdul Sattar Murad
  • C. Muhamadullah Batash
  • D. Mohammad Gulab Mangal

Show Answer

Answer:- A Shaikh Abdullah Bin Zayed Al NahyanExplanation – Shaikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, UAE Minister of Foreign Affairs and International Cooperation, has been conferred the prestigious Mother Teresa International Award by the Mumbai-based NGO Harmony Foundation.

Hide

9. Recently who honoured with Dr Nagendra Singh international peace prize?

  • A. Rampal
  • B. Sarathi Baba
  • C. Ravishankar
  • D. Sonal Mansingh

Show Answer

Answer:- C – Ravishankar – Explanation – Home Minister Rajnath Singh honoured Spiritual guru Sri Sri Ravishankar with Dr Nagendra Singh International Peace Award for his efforts in ensuring world peace on November 20 2016 at Vigyan Bhawan in Delhi.

Hide

10. Recently who appointed as CEO Of SBM Bank (Mauritius), India?

  • A. Evan G. Greenberg
  • B. Garo H. Armen
  • C. Siby Sebastian
  • D. Jeff Bezos

Show Answer

Answer:- C – Siby Sebastian – Explanation – State Bank of Mauritius (SBM) Group was appointed Siby Sebastian as Chief Executive for its 4 branches operations in India on November 20, 2016. Sebastian has over 20 years of banking experience and has joined SBM Group from ICICI Bank.

Hide

11. Recently who won men’s race of Delhi Half Marathon?

  • A. Eliud Kipchoge
  • B. Donovan Bailey
  • C. Justin Gatlin
  • D. Tyson Gay

Show Answer

Answer: – A – Eliud Kipchoge – Explanation – Reigning Olympic marathon champion Eliud Kipchoge from Kenya won the men’s race of Delhi Half Marathon in a fast time while Worknesh Degefa from Ethiopia clinched the women’s title on November 20, 2016 at the Jawaharlal Nehru Stadium.Both the winners will get USD 27,000 for their victories.

Hide

12. Recently who won the China Open Badminton tournament -2016?

  • A. Chang Ye – na
  • B. PV Sindhu
  • C. Lee So hee
  • D. Sun Yu

Show Answer

Answer: – B – PV Sindhu – Explanation – Rio Olympics silver medallistPV Sindhu clinched her maiden Super Series Title as she defeated China’s Sun Yu in a tough final of the China Open Badminton tournament. The Indian badminton player used her speed, agression and alertness and defeated her opponent in the first half.

Hide

13. Recently who bagged the gold medal for National Shooting Championship?

  • A. Jitu Rai
  • B. Chain Singh
  • C. Manavjit Singh Sandhu
  • D. Sen Keshav

Show Answer

Answer:- C – Manavjit Singh Sandhu – Explanation – Former World No.1 Trap shooting champion Manavjit Singh Sandhu clinched the gold medal in men’s trap event at the 60th National Shooting Championship for Shotgun in Jaipur on Saturday.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 21 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query