Current Affairs Quiz : November 24 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 24 2016. All the recent incidents which were held on Twentyfourth November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 24 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 24 2016
Current Affairs Quiz November 24 2016

Current Affairs Quiz : November 24 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 24 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government mandated fitting auto-dipper in 4-wheeled motor Vehicles?



  • A. Himachal Pradesh
  • B. Haryana
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: – B – Haryana – Explanation – To ensure safety measure, Haryana government has made it compulsory for all four-wheeler vehicles in the state to install an auto dipper in the vehicles according to the Rule 106 of the Central Motor Vehicles Rules, 1989.

Hide

2. Recently Union Government approved to buy 12Dornier surveillance for Rs.____________.

  • A. 1,500 Cr
  • B. 1,000 Cr
  • C. 2,500 Cr
  • D. 2,000 Cr

Show Answer

Answer: – C – Rs. 2,500 Cr – Explanation – PM Modi lead Cabinet Committee on Security (CCS) gave its nod to buy 12 upgraded Dornier surveillance aircraft for Indian Navy at a cost of about Rs 2,500 crore on this proposal first get the Acceptance of Necessity (AoN) by the Defence Acquisition Council in October 2014November 23, 2016.

Hide

3. Recently fifth international tourism Mart organised in which city of Manipur? 

  • A. Imphal
  • B. Moirang
  • C. Nambol
  • D. Jiribam

Show Answer

Answer:- A – Imphal – Explanation – The fifth edition of International Tourism Mart began in Imphal on November 23, 2016. The three-day event organized in the capital of Manipur was inaugurated by Chief Minister of the state, Okram Ibobi Singh, and will be held between November 23– 25 2016.

Hide

4. Recently BHEL commissioned 93 MW power plant in which state of India?

  • A. Rajasthan
  • B. Bihar
  • C. Gujarat
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer:- C – Gujarat – Explanation – BHEL commissioned a second unit of the 4×93 MW steam turbine-based captive power plant (CPP) for Reliance Industries Ltd (RIL) on November 23, 2016 at Hazira in Gujarat. From this BHEL has added 600 MW capacities in its CPP segment in the current fiscal till date.

Hide

5. Recently former ICRA CEO Pranab Choudhury passed away, in that time he was the age of _____________ years old.

  • A. 59
  • B. 79
  • C. 99
  • D. 69

Show Answer

Answer:- D – 69 – Explanation – Former Chief Executive of ICRA Ltd, Pranab Kumar Choudhary passed away on November 23, 2016. He was 69. Choudhary was the chairman of Peerless Securities Ltd.He retired from ICRA in January 2015 as the vice chairman and group CEO.

Hide

6. Recently South Korea and which country signed controversial intelligence deal?

  • A. Russia
  • B. China
  • C. Japan
  • D. India

Show Answer

Answer: – C – Japan – Explanation – Japan and South Korea signed a controversial agreement on November 23, 2016 to share defence intelligence on North Korea. In 2012 both counties were signed an intelligence-sharing deal, but Seoul backtracked at the time itself.

Hide

7. Recently Bharati Airtel started first payments bank service in which state of India?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Maharashtra
  • C. Rajasthan
  • D. Bihar

Show Answer

Answer:- C -Rajasthan – Explanation – Airtel Payments Bank Ltd (Airtel Bank), a subsidiary of the country’s largest telecom operator Bharti Airtel, started its first pilot banking services in Rajasthan from November 23, 2016. The banking service is aimed at testing systems and processes before a full scale pan Indian is launched.

Hide

8. Recently NABARD sanctioned how many rupees to district central cooperative banks?

  • A. 21,000 Cr
  • B. 15,000 Cr
  • C. 10,000 Cr
  • D. 8,000 Cr

Show Answer

Answer:- A – Rs. 21,000 Cr – Explanation – NABARD has sanctioned Rs. 21,000 crores to the District Central Cooperative Banks (DCCBs) to help farmers in Rabi agricultural seasons. The DCCBs will disburse loans to farmers through the network of Primary Agricultural Cooperative Societies (PACS). Government has chosen DCCB for loan disbursal because 40% of the small-scale farmers go to co-operative banks.

Hide

9. Recently who conferred with International Press Freedom Award?

  • A. Malini Subramaniam
  • B. Anicham Subramaniam
  • C. Bhumi Subramaniam
  • D. Gajalakshmi Subramaniam

Show Answer

Answer:- A – Malini Subramaniam Explanation – Malini Subramaniam, an Indian journalist has been conferred with the International Press Freedom Award by the Committee to Protect Journalists (CPJ) for her reporting from the Naxal-hit Bastar area, in Chhattisgarh.

Hide

10. Recently who appointed as the Chairman of National Highways Authority of India (NHAI)?

  • A. Raghav Chandra
  • B. Yudhvir Singh
  • C. Nitin Chandra
  • D. Raghubir Singh

Show Answer

Answer: – B – Yudhvir Singh Explanation – Former Haryana cadre IAS officer, Yudhvir Singh Malik is appointed as the Chairman of National Highways Authority of India (NHAI) on November 23, 2016. He will replace Raghav Chandra. The current chairman Raghav Chandra has been appointed as secretary of National Commission for Scheduled Tribes.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 24 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query