Current Affairs Quiz : November 28 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 28 2016. All the recent incidents which were held on Twentyeighth November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 28 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 28 2016
Current Affairs Quiz November 28 2016

Current Affairs Quiz : November 28 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 28 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Indian Railways, IRCTC included transgender as _______________.



  • A. 1st gender
  • B. 4th gender
  • C. 3rd gender
  • D. 2nd gender

Show Answer

Answer:- C – 3rd gender – Explanation – Indian Railways and IRCTC have included “transgender as third gender” in the option alongside male and female in ticket reservation and cancellation forms both online and offline. The Delhi-based lawyer had made the representation after the Delhi high court in February had asked him to approach the Railway Ministry while disposing of his petition.

Hide

2. Recently Marathi litterateur Anand Yadav passed away, in that time he was the age of _____________ years old.

  • A. 80
  • B. 70
  • C. 96
  • D. 87

Show Answer

Answer:- A – 80 – Explanation – Noted Marathi author Anand Yadav passed away in Pune on November 27, 2016. He was 80. Anand’s autobiography ‘Zombi’ had won Sahitya Akadmi award in 1991. He also written the book ‘Santsurya Tukaram‘.The book was about 17th century saint poet Sant Tukaram.

Hide

3. Recently ________________ introduced incremental CRR to manage excess liquidity.

  • A. State Bank of India
  • B. Reserve Bank of India
  • C. United Bank of India
  • D. Union Bank of India

Show Answer

Answer:- B – Reserve Bank of India – Explanation – The Reserve Bank of India increasing the Cash Reserve Requirement (CRR) for incremental deposits between September 16 and November 11 to 100% while the current CRR is 4%, effective from November 25, 2016.

Hide

4. Recently which film won short film award at UNESCO Salon Competition?

  • A. Magical Piano
  • B. Teaspoon
  • C. When the Day Breaks
  • D. Mr Hublot

Show Answer

Answer:- A – Magical Piano Explanation – Toonz Media Group’s short film ‘Magical Piano‘won the short film award at the UNSECO Salon Youth Video Competition 2016  in Marrakech, Morocco. Dr Avaneesh, Head of Development, Toonz Media Group received the award from Salon Films Chairman Fred Wang and UNSECO hief of Public Relations and Partnerships, Armelle  Arrou.

Hide

5. Recently who appointed as new Pakistan Army chief?

  • A. Gen Raheel Sharif
  • B. Lt Gen Qamar Javed Bajwa
  • C. Gen Abdul Sharif
  • D. Lt Gen Kader Bajwa

Show Answer

Answer:- B – Lt Gen Qamar Javed BajwaExplanation- Lt Gen Qamar Bajwa has been appointed as the chief of Pakistan Army by the Prime Minister Nawaz Sharif. He will replace Gen Raheel Sharif who will retire on November 29, 2016. Lt Gen Zubair Hayat also appointed as the next chairman of the Joint Chiefs of Staff committee.

Hide

6. Recently who won the Hero women Professional Golf Tour title?

  • A. Aditi Ashok
  • B. Smriti Mehra
  • C. Kishi Sinha
  • D. Gauri Monga

Show Answer

Answer:- B – Smriti MehraExplanation- Indian golfer from Kolkata, Smriti Mehra played clinched her maiden Hero womens Professional Golf Tour title with a total score of 208 after 54 holes at the Palms Golf Club and Resort in Lucknow, Uttar Pradesh on November 27, 2016.

Hide

7. Recently who won the Formula One championship?

  • A. Lewis Hamilton
  • B. Nico Rosberg
  • C. Sebastian Vettel
  • D. Daniel Ricciardo

Show Answer

Answer:- B – Nico Rosberg – Explanation – After Abu Dhabi Grand Prix, Nico Rosberg wins the Formula One championship with 385 points (9 wins) and Hamilton hold the second position with 380 points (10 wins).

Hide

8. Recently who won the Abu Dhabi Grand Prix 2016?

  • A. Daniel Ricciardo
  • B. Sebastian Vettel
  • C. Lewis Hamilton
  • D. Nico Rosberg

Show Answer

Answer:- C – Lewis Hamilton  – Explanation – Lewis Hamilton win his 53rd Grand Prix title , while Rosberg, Sebastian, Verstappen claims the second, third and fourth position respectively on November 27, 2016 in Abu Dhabi, UAE.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 28 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query