Current Affairs Quiz : November 29 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 29 2016. All the recent incidents which were held on Twentynineth November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 29 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 29 2016
Current Affairs Quiz November 29 2016

Current Affairs Quiz : November 29 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 29 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently India organized the golden jubilee celebrations of UNCITRAL in which city of India?



  • A. Kolkata
  • B. New Delhi
  • C. Pune
  • D. Mumbai

Show Answer

Answer:- B -New Delhi – Explanation – In celebration of the 50th anniversary of United Nations Commission on International Trade Law (UNCITRAL), UN organised the two day conference “Global Standards for Rule-based Commerce” at Vigyan Bhavan in New Delhi from November 28, 2016.

Hide

2. Recently which village became the India’s first digital village?

  • A. Kaner
  • B. Maldo
  • C. Akodara
  • D. Ukher

Show Answer

Answer:- C – Akodara – Explanation- Akodara village in Sabarkantha district of Gujarat has earned the coveted tag of becoming India’s first digital village in India. The village with a total population of 1,191 people and 250 households uses a various cashless system for payments of goods and services.

Hide

3. Recently which bank tied up with Bajaj finance for co-branded credit cards?

  • A. RBL Bank
  • B. Yes Bank
  • C. IndusInd Bank
  • D. Syndicate Bank

Show Answer

Answer: – A – RBL Bank – Explanation – As per the latest data released by Oxford Economics, Delhi has dislodged Mumbai as the economic capital of India. The data revealed that Mumbai ranks 31st among 50 top metropolitan economic entities in 2015 whereas Delhi has moved up to grab the 30th rank in the global ranking.

Hide

4. Recently which Micro Finance got final license from RBI for small finance bank?

  • A. Jivan Micro Finance
  • B. Asha Micro Finace
  • C. Utkarsha Micro Finance
  • D. Laxmi Micro Finance

Show Answer

Answer:- C – Utkarsha Micro Finance – Explanation – After Ujjivan Small Finance Bank got final license from RBI for its set up in November, Utkarsh Micro Finance has also received final license from RBI to start operations as Small Finance Bank (SFB). It is one of the 10 entities that got in-principle approval to set up Small Finance Bank in September last year.

Hide

5. Recently who elected as managing director of McKinsey & Company’s India?

  • A. Noshir Kaka
  • B. Gautam Kumra
  • C. Rahul Mittal
  • D. Dinesh Kumara

Show Answer

Answer:- B -Gautam Kumara Explanation – Gautam Kumra, partner at McKinsey & Company’s New Delhi office has been appointed as the new managing director for India by the consulting firm’s Asia chief Kevin Sneader at an India partners meet held in New Delhi on November 28, 2016.

Hide

6. Recently which India golfer won the inaugural Qatar Ladies Open?

  • A. Kishi Sinha
  • B. Gauri Monga
  • C. Vani Kapoor
  • D. Aditi Ashok

Show Answer

Answer: – D – Aditi Ashok – Explanation – Indian teen golfer Aditi Ashok defeated Nanna Koerstz Madsen to win the inaugural Qatar Ladies Open in Doha, Qatar on November 26, 2016. It is her second successive victory on the Ladies European Tour.

Hide

7. Recently which sate’s IAS officer Suhas LY won gold in Asian Para-Badminton Championships?

  • A. Jharkhand
  • B. Bihar
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: – C -Uttar Pradesh – Explanation – IAS officer Suhas LY from Uttar Pradesh cliched gold medal after defeating Indonesian player Harry Susanto in the Asian Para-Badminton Championships in Beijing, China. Suhas defeated Wang Hwan Sing of Korea in the semifinals.

Hide

8. Recently which country won the Davis Cup tennis title?

  • A. Croatia
  • B. Argentina
  • C. Brazil
  • D. Japan

Show Answer

Answer: – B -Argentina Explanation – Argentina defeated Croatia to win their first ever maiden Davis Cup tennis title in Zagreb, Croatia on November 28, 2016. Del Potro and Federico Delbonis are layed a remarkable play to win the title. Argentina had lost in the final of the tournament four times earlier while Croatia won the title in 2005.

Hide

9. Recently which team won the silver in World Robot Olympiad?

  • A. Russia
  • B. Qatar
  • C. Indonesia
  • D. India

Show Answer

Answer: – D – India – Explanation – Out of 450 teams, team “High Voltage” from India (Gurugram) won silver in the Regular Junior High category in the 13th World Robot Olympiad (WRO) that concluded at India Expo Mart in Greater Noida.

Hide

10. Recently which film won the Golden Peacock Award at 47th Film Festival of India (IFFI)?

  • A. The Throne
  • B. Daughter
  • C. Mellow Mud
  • D. Rauf

Show Answer

Answer:- B – Daughter – Explanation – Iranian film ‘’Daughter’’ has won the coveted Golden Peacock award at the 47th International Film Festival of India (IFFI). It has been directed by Reza Mirkarimi. It is a family drama set in southern Iran. It brings our intergeneration conflict between a strict father and a young daughter.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 29 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query