≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 01 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 01 2016. All the recent incidents which were held on First October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 01 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 01 2016

Current Affairs Quiz October 01 2016

Current Affairs Quiz : October 01 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 01 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state topped the list of endemic flowering plants released by the Botanical Survey of India?

  • A. Rajasthan
  • B. Maharashtra
  • C. Tamil Nadu
  • D. Odisha

Show Answer

Ans:- C – Tamil Nadu – Explanation – According to the recent publication released by the Botanical Survey of India (BSI), Tamil Nadu accounts for the highest number flowering plants in the country. The publication titled Endemic Vascular Plants of India also revealed that almost one every four species of flowering plants found in India are endemic to the country.

Hide

2. Recently Narendra Modi inaugurated India sanitation conference in which city?

  • A. Kolkata
  • B. New Delhi
  • C. Pune
  • D. Bengaluru

Show Answer

Ans:- B – New Delhi – Explanation – Prime Minister Narendra Modi inaugurated India Sanitation Conference (INDOSAN) in New Delhi ahead of second anniversary of Swachh Bharat Mission. PM Modi in his onaugurated speech highlighted need of behavioural change to achieve the dream of Swachh Bharat and also need to ensure a dirt free India like Mahatma Gandhi’s Satyagraha which was instrumental for the end of colonialism.

Hide

3. Recently defence acquisition council cleared proposals worth Rs._______________.

  • A. 1,900 crore
  • B. 1,000 crore
  • C. 2,900 crore
  • D. 800 crore

Show Answer

Ans:- A – 1,900 crore – Explanation – The Defence Acquisition Council (DAC) has cleared proposals worth 1,900 crore rupees. All these approved proposals will be executed under ‘Buy India’ by Indian contractors.

Hide

4. Recently Bengali writer Syed Shamsul Haq was passed away, in that time he was the age of ___________ years old.

  • A. 71
  • B. 81
  • C. 91
  • D. 88

Show Answer

Ans: – B – 81 – Explanation – Syed Shamsul Haq, one of Bangladesh’s best known writers passed away 27th September 2016 in Dhaka, Bangladesh. He was 81 and suffering from lung cancer. Mr. haq’s literary life and career spread across genres and was known for equal mastery over novels, poetry, essays and plays. He was also vocal against religious fundamentalism.

Hide

5. Recently who awarded with Moortidevi Award of Bharatiya Jnanpith?

  • A. Bhoopal Reddy
  • B. Tanikella Bharani
  • C. Katti Padma Rao
  • D. Kalakaluri Enoch

Show Answer

Ans:- D – Prof. Kalakaluri Enoch – Explanation – Noted Dalit voice, poet and Telugu writer Prof. Kalakaluri Enoch was conferred with the prestigious Mootridevi Award of Bharatiya Jnanpith for the year 2015. The prestigious literary award was bestowed upon for his novel Anantajivanam by Veteren art historian Dr Kapila Vatsyayana function in New Delhi.

Hide

6. Recently India invested how many dollars in Sri Lanka?

  • A. $ 4 billion
  • B. $ 8 billion
  • C. $ 2 billion
  • D. $ 6 billion

Show Answer

Ans:-C – $ 2 billion – Explanation – India is going invest 2 billion dollars in Sri Lanka in the next three four years. It was announced by Union minister for State (MoS) Commerce and Industry Nirmala Sitharaman during her visit to Sri Lanka. She had visited Sri Lanka for talks on the Economic and Technological Cooperation Agreement (ETCA) to discuss the terms of the agreement.

Hide

7. Recently which country’s assembly passed Hindu Marriage Bill?

  • A. Pakistan
  • B. Iran
  • C. Afghanistan
  • D. Iraq

Show Answer

Ans:- A – Pakistan – Explanation – Pakistan’s lower house of Parliament has passed a landmark bill giving its small Hindu minority the right to register marriages, the last major hurdle on the way to enacting a law aimed at protecting women’s rights. Six decades after it came into existence, Pakistan gave nod to a Hindu Marriage Bill that seeks to set up a legal framework for marriage and divorce besides addressing issues including forced conversions.

Hide

8. Recently US and which country’s navies began their 7th annual Naval Engagement Activity?

  • A. England
  • B. Vietnam
  • C. Japan
  • D. Russia

Show Answer

Ans: – B – Vietnam – Explanation – The US and Vietnam navies began their 7th annual Naval Engagement Activity NEA, Vietnam 2016 at Tien Sa Port in Da Nang. The exercise will focus on non-combatant events and include seminars in military medicine and maritime law as well as subject matter expert exchanges in navigation, shipboard medicine and damage control.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 01 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)