≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 02 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 02 2016. All the recent incidents which were held on Second October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 02 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 02 2016

Current Affairs Quiz October 02 2016

Current Affairs Quiz : October 02 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 02 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently new species of pika named Ochotona sikimaria discovered in which state of India?

  • A. Maharashtra
  • B. Mizoram
  • C. Sikkim
  • D. Bihar

Show Answer

Ans: – C – Sikkim – Explanation – Scientists have discovered a new species of Pika, a mammal belonging to the rabbit and hare family in the Himalayas in Sikkim. It has been identified as ‘Ochotona sikimaria’. It is quite distinctive from all other pika species based on the fecal pellets and tissue samples.

Hide

2. Recently BRICS nations have adopted the ‘New Delhi Declaration on ________________.

  • A Health
  • B. Education
  • C. Economy
  • D. Skill Development

Show Answer

Ans: – B – Education – Explanation – The BRICS nations have adopted the ‘New Delhi declaration on Education’ to ensure inclusive equitable quality education and promote life- long learning opportunities for all. The declaration was adopted at fourth Meeting of BRICS Education Ministers Conference held in New Delhi.

Hide

3. Which day celebrated as International Day of non violence?

  • A. 1st October
  • B. 3rd October
  • C. 2nd October
  • D. 4th October

Show Answer

Ans: – C – 2nd October – Explanation – The International Day of Non-violence is being celebrated on the 2nd October throughout the world on the birth anniversary of Mahatma Gandhi. Observance of this day seeks to promote the principles of non-violence through education and public awareness and is observed by all countries of the UN.

Hide

4. Recently which company has launched ‘’Skava Commerce’’ a modular e-commerce platform?

  • A. Wipro
  • B. HCL Technologies
  • C. Tech Mahindra
  • D. Infosys

Show Answer

Ans:- D – Infosys – Explanation – India’s second largest software services major Infosys has launched ‘’Skava Commerce’’ a new slandered for modern, mobile-first and modular e-commerce platform for retailers. The platform has been developed by Skava, a Silicon Valley-based e-commerce start-up that Infosys had acquired in June 2015 for 120 million dollars.

Hide

5. Recently which city police launched Mobile App for senior citizens?

  • A. Kolkata
  • B. Delhi
  • C. Mumbai
  • D. Bagaluru

Show Answer

Ans: – B – Delhi – Explanation – The Delhi Police has launched a mobile application ‘’Delhi Police Senior Citizen’’ for senior citizens to provide immediate assistance to them in distress. The facility was launched by Delhi Lieutenant Governor Najeeb Jung at a function in New Delhi on the occasion of International Day of older Persons.

Hide

6. Recently what amount of black money declared under Income Disclosure Scheme 2016?

  • A. 55,250 crore
  • B. 40,250 crore
  • C. 65,250 crore
  • D. 25,250 crore

Show Answer

Ans: – C – Rs. 65,250 crore – Explanation – The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has received total disclosure of Rs.65,250 crore black money in the form of cash and other assets under the Income Disclosure Scheme, 2016.

Hide

7. Recently which film won the first prize at Swachh Bharat short film festival?

  • A. Murga
  • B. Ticha Umbartha
  • C. Sarpanch Bhagirath
  • D. Phuntroo

Show Answer

Ans: – A – Murga – Explanation – Murga has won the first prize at the Swachh Bharat Short Film Festival (SBSFF). The short film was directed by young filmmaker Katyayan Shivpuri from Maharashtra.

Hide

8. Recently national mission on bioeconomy launched in which state of India?

  • A. Mizoram
  • B. Assam
  • C. Meghalaya
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Ans: – C – Meghalaya – Explanation – The National Mission on Bioeconomy has launched in Shillong, Meghalaya by the Institute of Bio-resources and Sustainable Development (IBSD). The mission is unique to south-east Asia and India has become one of the few countries to tap bio-resources.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 02 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)